Πώς τα έξυπνα παιχνίδια «μπορούν να μετατραπούν σε όπλα»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 18:00
Πώς τα έξυπνα παιχνίδια «μπορούν να μετατραπούν σε όπλα»
Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας που συμμετείχαν σε διάσκεψη για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου στο Παγκόσμιο Φόρουμ στη Χάγη (Ολλανδία) την Τρίτη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση που έγινε από έναν 11χρονο «cyber ninja», ο οποίος έδειξε τα θλιβερά πρότυπα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που επικρατούν στην τεχνολογία. Χάκαρε συσκευές Bluetooth για να χειριστεί ένα αρκουδάκι και να δείξει πώς τα έξυπνα παιχνίδια «μπορούν να μετατραπούν σε όπλα».

Το εν λόγω παιδί-θαύμα είναι ο Αμερικανός Reuben Paul, ένας εμπειρογνώμονας στον κυβερνοχώρο και hacker, ο οποίος επί του παρόντος φοιτά σε ένα σχολείο του Ώστιν στο Τέξας. «Από αεροπλάνα έως αυτοκίνητα, από έξυπνα τηλέφωνα έως έξυπνα σπίτια, οτιδήποτε ή οποιοδήποτε παιχνίδι μπορεί να είναι μέρος του Internet Of Things (IoT)», δήλωσε ο Reuben στο ακροατήριο. «Οποιοδήποτε έξυπνο παιχνίδι μπορεί να γίνει όπλο.»


Ως μέρος της ζωντανής επίδειξής του και για να αποδείξει τη θεωρία του, ο Reuben έκανε το αρκουδάκι του Bob, που συνδέεται με το iCloud μέσω Wi-Fi και Bluetooth να λαμβάνει και να μεταδίδει μηνύματα.

Έπειτα συνέδεσε ένα «Raspberry Pi» – ένα μικροσκοπικό και χαμηλού κόστους υπολογιστή – στον φορητό υπολογιστή του και άρχισε να σαρώνει την αίθουσα για διαθέσιμες συσκευές Bluetooth. Προς έκπληξη όλων των ανθρώπων στην αίθουσα, το αγόρι κατάφερε να κατεβάσει δεκάδες αριθμούς, συμπεριλαμβανομένων μερικών κορυφαίων αξιωματούχων.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα προγραμματισμού που ονομάζεται Python, συνέχισε να εισβάλλει στο αρκουδάκι μέσω του δικτύου και των αριθμών που είχε βρει, ενεργοποίησε τα φώτα του Bob και μετέδωσε ένα ηχογραφημένο μήνυμα από το ακροατήριο μέσω του παιχνιδιού.

«Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, συσκευές απομακρυσμένης παρακολούθησης για να κατασκοπεύσουν τα παιδιά ή να εντοπίσουν ένα άτομο που χρησιμοποιεί GPS. Ακόμα χειρότερα, τα παιχνίδια θα μπορούσαν να προγραμματιστούν να λένε «συνάντησέ με σε αυτό το μέρος και θα φύγουμε μαζί», δήλωσε ο Reuben.


Εκτός όμως από «cyber-ninja», ο Reuben είναι επίσης ο νεότερος Αμερικανός που κέρδισε μαύρη ζώνη στο Shaolin Kung Fu. Με τη βοήθεια της οικογένειάς του, ο Reuben δημιούργησε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ονομάζεται CyberShaolin, σκοπός της οποίας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους «κινδύνους στον κυβερνοχώρο».

Ο πατέρας του Reuben, Mano Paul, ειδικός πληροφορικής, δήλωσε ότι οι δεξιότητες του παιδιού του αναδύθηκαν στην ηλικία των έξι ετών, όταν άρχισε να εξερευνά το πώς λειτουργούσαν τα συστήματα λογισμικού.

Ο Reuben ελπίζει να μελετήσει για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είτε στο πανεπιστήμιο Caltech είτε στο πανεπιστήμιο του MIT.

Πηγή: secnews.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 18:00