Η εκπαίδευση είναι ένας τομέας που μέχρι πρόσφατα, ήταν αναγκαία η φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, δηλαδή του/της δασκάλου/ας και των μαθητών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και του ίντερνετ έχει δώσει όμως πλέον εργαλεία για την υλοποίηση απομακρυσμένης εκπαίδευσης, δημιουργώντας ευκαιρίες για γνώση εκεί που μέχρι πριν από μερικά χρόνια θα ήταν δύσκολο ή ακόμη και αδύνατο να συμβεί.

Αν μια πανδημία, όπως αυτή της COVID-19, ξεσπούσε σε μια παλιότερη εποχή, όπου οι τεχνολογίες αυτές δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί, τότε όλοι θα αναγκαζόμασταν να αφήσουμε τις δουλειές μας για την προστασία μας. Όμως, οι τεχνολογίες που είναι σήμερα διαθέσιμες βοήθησαν πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η νέα γενιά δικτύων 5G θα αλλάξει ραγδαία το τοπίο σχεδόν σε όλους τους τομείς. Συγκεκριμένα για την εκπαίδευση, οι ευκαιρίες για μάθηση πλέον θα είναι ίσες για όλους, είτε βρίσκονται σε κάποιο απομακρυσμένο νησί, είτε στο κέντρο της πόλης. Για παράδειγμα, ένα drone θα μπορεί να προσφέρει πανοραμική ξενάγηση σε ένα μνημείο, το οποίο για κάποιον δεν είναι προσβάσιμο ή κάποιος ξεναγός θα μπορεί να παρουσιάζει τα εκθέματα ενός μουσείου στο εξωτερικό, σε μαθητές μιας μακρινής χώρας.

Πέρα από τη δυνατότητα υψηλότερων ταχυτήτων και χαμηλότερης απόκρισης, τα δίκτυα 5G μπορούν να ενισχύσουν και τον τομέα της διαδραστικότητας στην εκπαίδευση. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας το κινητό τους ή μέσω χρήσης γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, οι μαθητές/σπουδαστές θα μπορούν να συμμετέχουν σε ένα πείραμα που λαμβάνει χώρα σε μία τάξη του εξωτερικού. Η απόκριση με την ελάχιστη δυνατή καθυστέρηση εξασφαλίζει την «κοινή» εικονική πραγματικότητα για όλους τους μαθητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να «εισέλθουν» μέσα σε τρισδιάστατους χώρους (εικονική πραγματικότητα) ή ακόμα και να επεξεργαστούν στοιχεία/μοντέλα που εμφανίζονται επάνω στον περιβάλλοντα χώρο τους (επαυξημένη πραγματικότητα). Τα δεδομένα της διάδρασης και των μοντέλων που εμφανίζονται έχουν τις βάσεις τους στις ταχύτητες μετάδοσης των 5G δικτύων. Ο χρήστης λαμβάνει τεράστιο όγκο πληροφοριών και δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, αποκτώντας καλύτερη αντίληψη του αντικειμένου.

Φυσικά, επωφελείται και η εκπαίδευση των επαγγελματιών, μέσω των εφαρμογών του 5G, για ασφαλέστερη και αποδοτικότερη εκμάθηση. Επαγγέλματα που είναι επικίνδυνα, όπως η πυρασφάλεια, η εργασία σε μεγάλο ύψος, μπορούν πλέον να ενισχυθούν από διαδραστικά σεμινάρια με ταυτόχρονες ασκήσεις σε εικονικό περιβάλλον, τα οποία θα δώσουν την απαραίτητη εμπειρία, μέσω πρακτικής και όχι απλά μέσω θεωρίας, για πολλούς εκπαιδευόμενους, ταυτόχρονα, χωρίς να διακινδυνεύσουν τη σωματική τους ακεραιότητα.

Το 5G βοηθά σε όλα τα παραπάνω, με την προσβασιμότητα να είναι το κομβικό σημείο. Πληροφορίες, υπηρεσίες, εφαρμογές και δεδομένα θα είναι διαθέσιμα για όλους. Το πώς λειτουργεί το 5G, τι είναι ακριβώς και πού θα δούμε εφαρμογές του, μπορείτε να τα βρείτε στην πρωτότυπη σειρά μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE, «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο», που προβάλλεται στο YouTube κανάλι της, πατώντας εδώ.
 

Tο COSMOTE 5G είναι το μεγαλύτερο δίκτυο 5G στη χώρα[1] με πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη[2] που έχει ξεπεράσει το 50%, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 90%. Τις απεριόριστες δυνατότητες του COSMOTE 5G απολαμβάνουν ήδη κάτοικοι κι επισκέπτες σε 29 πόλεις και νησιά της χώρας, ενώ το δίκτυο συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, με νέο στόχο το 60% πανελλαδικής πληθυσμιακής κάλυψης, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

 


[1] Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία στις ιστοσελίδες των παρόχων

[2] Η πληθυσμιακή κάλυψη αφορά σε Κάλυψη Εξωτερικών Χώρων (Outdoor Population Coverage)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης