Στα 74 του, πέθανε ο Larry Tesler, ένας προγραμματιστής που θεωρείται είδωλο στον χώρο των υπολογιστών. Ο Tesler ξεκίνησε να εργάζεται στη Silicon Valley στις αρχές του 1960, σε μια εποχή που οι υπολογιστές δεν ήταν προσβάσιμη από την πλειοψηφία.
 

Συνεισφορά δική του αποτελεί η έμπνευση των εντολών “cut / copy / paste” (αποκοπή / αντιγραφή / επικόλληση), που αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι της χρήσης των υπολογιστών ακόμη και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Tesler εργάστηκε για αρκετό διάστημα και στη Xerox, η οποία τον τίμησε με ανακοίνωσή της. “Ο εφευρέτης του cut/copy & paste, του find & replace και πολλών ακόμη λειτουργιών ήταν ο ερευνητής Larry Tesler. Η εργασία μας πλέον είναι ευκολότερη χάρη στις επαναστατικές του ιδέες”, αναφέρεται στο tweet της εταιρείας.

Ο προγραμματιστής γεννήθηκε το 1945 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Αφού αποφοίτησε, πήρε εξειδίκευση στο σχεδιασμό της διεπαφής χρήστη (UI design), για να κάνει τα υπολογιστικά συστήματα πιο φιλικά στη χρήση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην καριέρα του εργάστηκε σε πολλούς κολοσσούς της τεχνολογίας, ξεκινώντας από την Xerox, προτού τον προσλάβει ο Steve Jobs στην Apple, στην οποία και θα παρέμενε για τα επόμενα 17 χρόνια και θα αναλάμβανε το ρόλο του chief scientist. 

Αφού έφυγε από την Apple, ίδρυσε μια εκπαιδευτική start-up και δούλεψε παράλληλα για μικρές περιόδους σε Amazon και Yahoo.

Σε συνέντευξή του το 2012, είπε στο BBC της Silicon Valley το εξής: “Υπάρχει σχεδόν μια “τελετή μετάβασης” – αφού κάποιος βγάλει κάποια χρήματα, δεν αποσύρεται απλά, αλλά αφιερώνει τον χρόνο τουστη χρηματοδότηση άλλων εταιρειών. Το να μπορείς να μοιράσεις αυτό που έχεις μάθει με την επόμενη γενιά δημιουργεί έντονο ενθουσιασμό.”

Ενδεχομένως, η πιο γνωστή καινοτομία του Tesler, η εντολή cut/paste, βασιζόταν στις παλιές μεθόδους επεξεργασίας στις οποίες οι άνθρωποι έκοβαν με φυσικό τρόπο κομμάτια έντυπου κειμένου και τα κολλούσε αλλού.

Η εντολή ενσωματώθηκε στο λογισμικό της Apple στον υπολογιστή Lisa το 1983, αλλά και στο πρώτο Macintosh που κυκλοφόρησε το επόμενο έτος.

Το Μουσείο Ιστορίας των Υπολογιστών της Silicon Valley δήλωσε ότι ο Tesler “συνδύασε την κατάρτιση στον τομέα των υπολογιστών με ένα όραμα ότι οι υπολογιστές θα πρέπει να είναι για όλους”.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης