Ερευνητές στην Αυστραλία κατάφεραν να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ στις ταχύτητες ίντερνετ, φτάνοντας τα 44.2 terabits/δευτερόλεπτο. Η ταχύτητα αυτή είναι 1.000.000 φορές μεγαλύτερη από τις ήδη διαθέσιμες και αρκετή για να κατεβάσει 1.000 ταινίες σε HD ποιότητα μέσα σε μόλις 1 δευτερόλεπτο.

Μια ομάδα από τα πανεπιστήμια Monash, Swinburne και RMIT χρησιμοποίησαν ένα “micro-comb” οπτικό τσιπ, που περιλαμβάνει εκατοντάδες λέιζερ υπέρυθρων για να μεταφέρει δεδομένα σε ήδη υπάρχουσες υποδομές στη Μελβούρνη.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υψηλότερη ταχύτητα ίντερνετ σε εμπορική γραμμή στον κόσμο βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, όπου η μέση ταχύτητα είναι 197.3 mbps.

Στην Αυστραλία, η μέση ταχύτητα φτάνει τα 43.4 mbps, δηλαδή περίπου 1 εκατ. φορές πιο αργή από την ταχύτητα που επιτεύχθηκε στη δοκιμή της παραπάνω έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δρ. Bill Corcoran του Πανεπιστημίου Monash αναφέρει ότι “διεξάγεται παγκόσμιος αγώνας αυτήν τη στιγμή για να βγει εμπορικά αυτή η τεχνολογία, καθώς το “micro-comb” τσιπ θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμο σε ευρύ γκάμα τεχνολογικών εφαρμογών. Μπορώ να μαντέψω ότι θα δούμε τέτοιες συσκευές στα εργαστήρια σε περίπου 2-3 χρόνια και διαθέσιμες για εμπορική χρήση σε περίπου 5 χρόνια.”

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης