Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της Υγείας δημιουργεί νέες δυνατότητες για τους πολίτες, διευκολύνοντας σημαντικά την καθημερινότητά τους. Οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται βελτιστοποιούν τα συστήματα, κάνουν ταχύτερες τις διαδικασίες και αναδιαμορφώνουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με τους επαγγελματίες υγείας. Η τηλεϊατρική, οι ιατρικές συσκευές με λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης και η άυλη συνταγογράφηση είναι μόνο μερικά παραδείγματα μετασχηματισμού του τομέα της Υγείας.
 

Το επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα myHealth, την οποία υλοποίησε ο Όμιλος ΟΤΕ, σε συνεργασία με την Byte Computer, για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.ΚΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω της εφαρμογής myHealth, οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση από το κινητό τους στο υγειονομικό τους προφίλ και ο καθένας μπορεί να διαχειριστεί εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια τις φαρμακευτικές συνταγές, τα παραπεμπτικά για εξετάσεις και τις ιατρικές βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί με την «άυλη συνταγογράφηση». Η εφαρμογή σύντομα θα εμπλουτιστεί και με νέα ιατρικά στοιχεία, ενώ πάνω από 100.000 πολίτες ήδη έχουν κατεβάσει και χρησιμοποιούν την εφαρμογή, η οποία διατίθεται δωρεάν για Android και iOS συσκευές.
 

Στόχος είναι η εφαρμογή να εμπλουτίζεται με νέες λειτουργικότητες, ώστε να εξελιχθεί σε έναν πλήρη «Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Η.ΔΙ.ΚΑ, κα Νίκη Τσούμα: «Το myHealth είναι μόνο η αρχή ενός φιλόδοξου σχεδίου για τη δημιουργία του ολοκληρωμένου Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του πολίτη. Φροντίζουμε το σχέδιο αυτό να γίνει πραγματικότητα βήμα-βήμα, με σεβασμό στη διαχείριση των δημόσιων πόρων και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους».
 

Μια εφαρμογή με πολλές δυνατότητες και λειτουργίες
 

Οι χρήστες του myHealth μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό τους (push notifications) για κάθε νέα συνταγή ή παραπεμπτικό για εξέταση που εκδίδεται στον ΑΜΚΑ τους, να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για φάρμακα που λαμβάνουν ή έχουν λάβει, καθώς και σε σημειώσεις του γιατρού. Παράλληλα, παρέχεται ιστορικό με όλες τις συνταγές φαρμάκων και παραπεμπτικών που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από 1/1/2012.
 

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τις άυλες συνταγές και τα παραπεμπτικά των έμμεσων ασφαλισμένων μελών της οικογένειας, δηλ. των ανήλικων παιδιών τους.
 

Η εφαρμογή αποτελεί το επόμενο βήμα του πολυδιάστατου έργου της ηλεκτρονικής και άυλης συνταγογράφησης, που επίσης έχει υλοποιηθεί με τη συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ.

Ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, δήλωσε: «H άυλη συνταγογράφηση είναι ένα έργο-σταθμός για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της Υγείας στη χώρα μας. Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλαμε καθοριστικά σε αυτό το έργο που άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας, και μας έκανε να νιώσουμε ασφαλείς και στις πιο δύσκολες συνθήκες. […] με όπλο μας την τεχνολογία, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Πολιτείας, των πελατών μας και της κοινωνίας, για έναν κόσμο καλύτερο για όλους».
 

Η άυλη συνταγογράφηση είναι ένα έργο-ορόσημο που έχει αλλάξει καθοριστικά την καθημερινότητα των πολιτών, συμβάλλοντας στην προστασία των ευπαθών ομάδων, την απλούστευση των διαδικασιών και τον εξορθολογισμό των ιατρικών δαπανών.  Αφορά σε άυλες συνταγογραφήσεις φαρμάκων και άυλα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων που οι πολίτες λαμβάνουν μέσω sms ή/και email, και τα εκτελούν χωρίς να χρειάζεται να τα προσκομίζουν τυπωμένα στον φαρμακοποιό και το διαγνωστικό ιατρείο. Επιπλέον, βοήθησε και στον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά του COVID-19, καθώς οι εγγεγραμμένοι πολίτες ειδοποιήθηκαν μέσω SMS για την προ-κράτηση του ραντεβού τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης