Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασαν ζωντανά στο Μουσείο της Ακρόπολης τις λεπτομέρειες της επένδυσης που θα κάνει η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα, μια επένδυση ύψους ενός δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του Cloud

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε: «Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου, στο Νταβός, όταν είχα την ευκαιρία να πρωτογνωρίσω τον Μπραντ Σμιθ. Μέσα σε μόλις 9 μήνες φτάσαμε εδώ, σε μια πολυεπίπεδη επένδυση, χάρη στην οποία η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud. Από το 2021 ο επισκέπτης της Αρχαίας Ολυμπίας θα τη βλέπει τρισδιάστατη μέσα από μια εφαρμογή. Θα αλλάξει τελείως ο τρόπος που βλέπουμε τον αρχαίο πολιτισμό και τα μνημεία μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρά τα σύννεφα της πανδημίας φτάσαμε σε μια καινούρια επένδυση» επισήμανε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «η ίδρυση σε μια χώρα ενός Κέντρου Δεδομένων από μια εταιρεία όπως η Microsoft την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό». Εκτίμησε ότι το όφελος για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Στόχος, όπως είπε, «είναι όλοι οι Έλληνες να βρίσκονται με τους νικητές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», κάτι που δεν είχε συμβεί με τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις. Επισήμανε ότι «η χώρα μας θα είναι μια από τις λίγες στον κόσμο που θα φιλοξενούν τέτοια Data Centers» και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις για την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιστημονική έρευνα, την ανακοπή της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) κ.ά.

Είναι σημαντικό, όπως είπε, να αποθηκεύονται με ασφάλεια μεγάλοι όγκοι δεδομένων (bid data) στην ίδια τη χώρα μας, κάτι σημαντικό για το Δημόσιο και τους πολίτες, το οποίο αναμένεται στην πορεία να φέρει μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και χαμηλότερο κόστος, χάρη στην παραμονή των δεδομένων στην Ελλάδα.

«Η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία»

Όπως είπε ο κ. Σμιθ, «είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα». Διευκρίνισε μάλιστα ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: «Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».

Τι αφορά η επένδυση της Microsoft

Οι σχετικές ανακοινώσεις για τη σημαντική επένδυση που θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας η Microsoft για τη δημιουργία κέντρου δεδομένων (data center) υποστήριξης υπηρεσιών cloud, με στόχο να την κάλυψη της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, έγιναν από το forum του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η συμφωνία για την υλοποίηση του project ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, όμως η πολλαπλασιαστική αξία της επένδυσης σε διάφορους τομείς της οικονομίας ανεβάζουν τον πήχη στο 1 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά, η επένδυση θα δημιουργήσει τουλάχιστον 100 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης με προοπτική, ενώ ο αριθμός αυτός θα φθάσει τις 200 θέσεις από διάφορες ειδικότητες επιστημονικού προσωπικού και θα απαιτηθεί η χρήση τουλάχιστον τριών ή τεσσάρων κτηρίων που θα αποτελεί το διασυνδεδεμένο κέντρο δεδομένων.

Πάνω στο project εργάζονταν εδώ και καιρό στελέχη της αμερικανικής εταιρείας και τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης. Τον συντονισμό είχε το γραφείο του πρωθυπουργού και οι προετοιμασίες έγιναν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, καθώς όλες οι πλευρές έχουν υπογράψει σύμφωνο εμπιστευτικότητας.

Τον δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης άνοιξε η ψήφιση του νόμου για τoν Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που, μεταξύ άλλων, καθορίζει πως το Δημόσιο θα στραφεί αποκλειστικά σε υπηρεσίες Cloud υποχρεωτικά από το 2022 και έπειτα. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία τριών ξεχωριστών υπολογιστικών νεφών και συγκεκριμένα το Κυβερνητικό Νέος Δημοσίου Τομέα (G-Cloud), το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) και το Κυβερνητικό Νέος Τομέα Υγείας (H-Cloud).

#GrforGrowth

Η επένδυση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth έρχεται σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη και δρομολογούνται έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου. Η συγκεκριμένη δράση έρχεται στο προσκήνιο καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν βασικό κομμάτι των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και μια από τις κύριες προτεραιότητες στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, να σημειωθεί πως η απόφαση της Microsoft εντάσσεται στο «κύμα» των αμερικανικών επενδύσεων που τους τελευταίους μήνες έχουν ανακοινωθεί στη χώρα μας. Κομβικής σημασίας, μεταξύ άλλων, για τη ροή επενδυτικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ ήταν η ένταξη της χώρας μας, έπειτα από το «πράσινο φως» που έδωσε το Αμερικανικό Κογκρέσο στα τέλη του 2019, στις χώρες που χρηματοδοτεί ο Αμερικανικός Κρατικός Οργανισμός Χρηματοδότησης DFC (Development Financial Corporation), αποτέλεσμα της έγκρισης της νομοθεσίας East Med Act. Ήδη όμιλοι μεταξύ των οποίων η Microsoft, η Pfizer, η Applied Materials, η Blink Charging και άλλοι έχουν τοποθετηθεί στη χώρα, με το πεδίο υλοποίησης και νέων αμερικανικών επενδύσεων να παραμένει ανοιχτό.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης