Το χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας παρέμεινε κλειστό για δεύτερη μέρα και σήμερα έπειτα από επίθεση από χάκερ. Το χρηματιστήριο NZX που εδρεύει στο Ουέλλινγκτον βγήκε εκτός σύνδεσης από χθες και παρόλο που αποκαταστάθηκε κάποια συνδεσιμότητα για τους επενδυτές, κάποιες από τις συναλλαγές σταμάτησαν εντελώς.

Εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι το χρηματιστήριο αντιμετώπιζε «ζητήματα συνδεσιμότητας δικτύου» και ότι το κύριο συμβούλιο του NZX, η αγορά χρέους NZX και η αγορά μετόχων της Fonterra τέθηκαν σε αναστολή. Ωστόσο, στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι οι παραπάνω θα συνέχιζαν τις συναλλαγές τους με την υπόλοιπη αγορά αργότερα. Έπειτα ακολούθησε ολική διακοπή (shutdown) λόγω μιας επίθεσης DDoS (DDoS) που προήλθε από το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιστατικό ακολουθεί μια σειρά από κυβερνο-επιθέσεις από ξένους φορείς, όπως τη στόχευση μιας σειράς κυβερνητικών και ιδιωτικών οργανισμών στην Αυστραλία.

Το NZX κατηγόρησε για την επίθεση της Τρίτης χάκερ από το εξωτερικό, λέγοντας ότι «αντιμετώπισε μια ογκομετρική επίθεση DDoS υπερακτίως μέσω του παρόχου υπηρεσιών του δικτύου της, η οποία επηρέασε τη συνδεσιμότητα του δικτύου του NZX».

Ανέφερε ότι η επίθεση επηρέασε τους ιστότοπους του NZX και την πλατφόρμα ανακοίνωσης αγορών, αναγκάζοντας το να σταματήσει τις συναλλαγές. Ενημέρωσαν πως η επίθεση είχε «μετριαστεί» και ότι οι λειτουργίες θα επανέρχονταν στην κανονικότητα σήμερα, αλλά αυτή η επακόλουθη επίθεση έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση DDoS στοχεύει στην υπερφόρτωση της επισκεψιμότητας σε ιστότοπους, μολύνοντας μεγάλο αριθμό υπολογιστών με κακόβουλο λογισμικό που βομβαρδίζει τον στοχευμένο ιστότοπο με αιτήματα πρόσβασης.

Ο καθηγητής Dave Parry, του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Auckland, δήλωσε ότι ήταν «πολύ σοβαρή επίθεση» σε κρίσιμη υποδομή της Νέας Ζηλανδίας. Ο ίδιος προειδοποιεί τους υπευθύνους, καθώς η επίθεση ήταν “εκλεπτυσμένη” και ιδιαίτερα “αποφασιστική”, καθώς επίσης επεσήμανε ζητήματα ασφάλειας που πιθανώς προκλήθηκαν από το αυξημένο πλήθος που εργάζεται απομακρυσμένα.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης