Η εποχή του MP3 έφτασε στο τέλος της. Οι προγραμματιστές του digital audio codec ανακοίνωσαν ότι έληξε η συμφωνία τους για την άδεια, το οποίο θα οδηγήσει σε νέα στάνταρ για τα ψηφιακά αρχεία ήχου, πιο ευέλικτα.

Το Fraunhofer Institute, το οποίο αδειοδοτούσε τις πατέντες των δημιουργών του MP3 ανέφερε ότι υπάρχουν πιο νέοι MPEG codecs, όπως ο AAC, που μπορούν να παρέχουν περισσότερες δυνατότητες/χαρακτηριστικά με υψηλότερη ποιότητα ήχου και σε πολύ χαμηλότερες δειγματοληψίες συγκριτικά με το MP3.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν θα έχει κάποια σοβαρή επίπτωση στη βιομηχανία του ψηφιακού ήχου, καθώς οι streaming (και άλλες) υπηρεσίες ήδη χρησιμοποιούν νεότερα formats. Παρά το γεγονός ότι το MP3 πλέον δεν θα χρησιμοποιείται, σαν format είχε τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο του ψηφιακού ήχου.

Πρόκειται για το format που έκανε τη μουσική εύκολη για downloading και βοήθησε την Apple να γίνει κυρίαρχη δύναμη σε συσκευές ήχου, όπως το iPod και διανομή, όπως το iTunes.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το MP3 ήταν η επανάσταση που έκανε τη μουσική εύκολα διαμοιράσιμη, αλλά εξαιτίας της χαμηλής συγκριτικά ποιότητάς του, πιθανόν να μην το ξαναδούμε ποτέ, ούτε μέσω αναβίωσης, όπως συνέβη για παράδειγμα με το βινύλιο.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης