Πώς θα σας φαινόταν αν υπήρχε μια υπηρεσία του δήμου ή της πόλης σας που διαχειρίζεται τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης και σας βοηθά να παρκάρετε ευκολότερα και γρηγορότερα, αποτρέποντας την άσκοπη κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης για αναζήτηση θέσης;
 

Πόσο μακρινή σας φαίνεται η εποχή όπου οι υπηρεσίες καθαριότητας μιας πόλης θα ενημερώνονται αυτόματα μέσω ειδικών αισθητήρων για την πληρότητα των κάδων, την κλίση τους ή ακόμα και την θερμοκρασία τους προκειμένου να συντονίσουν αποτελεσματικότερα την αποκομιδή τους;
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ή αν υπήρχε η δυνατότητα να απολαμβάνετε υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης τη στιγμή που χρειάζεστε, ακόμα κι αν ο κοντινότερος γιατρός είναι χιλιόμετρα μακριά;

Πόσο πιο ασφαλής θα νιώθατε αν γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται τα οχήματα της επιχείρησής σας, ώστε να μπορείτε να διαβεβαιώνετε τους πελάτες σας για την έγκαιρη παράδοση των παραγγελιών τους;
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά δεν αποτελούν κάποια απίθανα σενάρια για το αύριο. Πρόκειται για το μέλλον που δημιουργείται αυτήν τη στιγμή, στη χώρα μας, μέσω του Giga Campus by Vodafone & Demokritos.
 

Αυτό το μέλλον σχεδιάζουν από κοινού και προετοιμάζουν, η Vodafone και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», μέσα από ένα οικοσύστημα ανάπτυξης εφαρμογών ΙοΤ, με την υποστήριξη του υπερσύγχρονου Vodafone 5G Giga  Network.

Μία πρότυπη κοιτίδα καινοτομίας

To Giga Campus by Vodafone & Demokritos, είναι μια πρότυπη κοιτίδα καινοτομίας στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου, που αξιοποιεί και συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το κύρος του κορυφαίου διεπιστημονικού Ερευνητικού Κέντρου της χώρας (που συμπληρώνει 60 χρόνια πλούσιας ερευνητικής δραστηριότητας), με την τεχνογνωσία και το διεθνές αποτύπωμα της Vodafone.
 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, δήλωσε: «Όταν η επιστημονική έρευνα συναντά την ψηφιακή τεχνολογία αιχμής, ένα καλύτερο μέλλον για όλους γίνεται εφικτό. Η Vodafone και ο “Δημόκριτος” ένωσαν τις δυνάμεις τους και καινοτομούν μέσα από αυτήν τη στρατηγική συνεργασία, που στηρίζει τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μία κοινωνία των Gigabit και αποτελεί μία έμπρακτη επιβεβαίωση της εταιρικής μας τοποθέτησης, ότι η τεχνολογία έχει νόημα μόνο όταν θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, υπηρετώντας την πρόοδο και το κοινό καλό».
 

Εργαστήρι καινοτομίας μέσα από το IoT

Σε πρώτο στάδιο, έχουν εγκατασταθεί 11 λύσεις IoT που θα δώσουν την ευκαιρία στα ερευνητικά ινστιτούτα του «Δημόκριτου» και τα startups που φιλοξενούνται στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» να τις δοκιμάσουν και να τις εξελίξουν για να βγουν σύντομα στην αγορά και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τόσο των πόλεων, όσο και των επιχειρήσεων.
 

Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες Giga Smart Cities, περιλαμβάνουν εφαρμογές που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις, εξασφαλίζοντας υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης για τους πολίτες. Ταυτόχρονα, διευκολύνουν τις δημόσιες υπηρεσίες να είναι πιο αποδοτικές στη διαχείριση κι επίλυση καθημερινών θεμάτων, όπως η αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, ο έλεγχος της ρύπανσης, η αναγνώριση βλαβών σημαντικών συστημάτων, (πχ ύδρευση,) κ.α.
 

Στο Giga Campus by Vodafone & Demokritos, βρίσκονται υπό εξέλιξη αυτήν τη στιγμή αρκετές εφαρμογές που ανήκουν σε αυτόν τον τομέα:
 

  • Vodafone Smart Parking Monitoring και Accessible Parking Μonitoring​. Επιτρέπουν τον εντοπισμό διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης και την αναγνώριση οχημάτων ΑΜΕΑ για επαλήθευση σωστής χρήσης της θέσης αντίστοιχα.
     
  • Vodafone Sensing as a Service. Ολοκληρωμένοι περιβαλλοντικοί αισθητήρες, παρέχουν real-time δεδομένα που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη πράσινη μετάβαση πολλών ελληνικών πόλεων.
     
  • Vodafone Smart Bins Management. Μέσα από ειδικούς αισθητήρες, οι υπηρεσίες καθαριότητας ενημερώνονται για τη θέση και κατάσταση των κάδων απορριμμάτων και συντονίζουν την αποκομιδή ειδοποιώντας τους δημότες/επαγγελματίες.  
     
  • Vodafone Remote Healthcare. Προσφέρει πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεϊατρικής για όλους, καταργώντας γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς.
     
  • Vodafone Occupancy Control. Αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου πληρότητας εσωτερικών χώρων για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.
     
  • Smart Water Metering. Το σύστημα συλλέγει δεδομένα κατανάλωσης νερού συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση.
     

Αύξηση παραγωγικότητας για όλες τις επιχειρήσεις

Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες Giga Smart Business, αφορούν επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και περιλαμβάνουν πλήθος ΙοΤ εφαρμογών που βελτιώνουν τη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητά τους. Με τις εφαρμογές αυτές, οι επιχειρήσεις διασφαλίζουν υψηλή ποιότητα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν, μειώνουν λειτουργικές δαπάνες και μεγιστοποιούν  την παραγωγικότητά τους.

Παράλληλα, μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων τους, κατανοούν  καλύτερα τις ανάγκες των πελατών τους και προσαρμόζουν ανάλογα τη στρατηγική τους με στόχο την βέλτιστη εμπειρία εξυπηρέτησης.
 

Αρχικά, στο οικοσύστημα του Giga Campus by Vodafone & Demokritos, έχουν μπει σε διαδικασία δοκιμής κι εξέλιξης οι εξής IoT εφαρμογές για επιχειρήσεις:
 

  • Vodafone Business Temperature Tag και Vodafone Temperature Control Advanced. Άμεση πρόσβαση σε μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας  και τοποθεσίας για την διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και περιουσιακών στοιχείων.
     
  • Vodafone Fleet Control και Vodafone Mobile Asset Tracking. Ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης στόλου οχημάτων καθώς και λύσεις για απομακρυσμένο έλεγχο της τοποθεσίας των περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων.  
     

Με την τεχνολογία ΙοΤ, αρκεί μια πολύ μικρή επένδυση, ώστε μια επιχείρηση να καταφέρει να αυξήσει την αποδοτικότητά της, εκτελώντας διεργασίες κι αποκτώντας δυνατότητες που της επιτρέπουν να πραγματοποιεί εύκολα, αυτόματα και αξιόπιστα σημαντικές ενέργειες διαχείρισης που απελευθερώνουν τις δυνατότητές της.
 

Μάθετε περισσότερα για το Giga Campus by Vodafone & Demokritos και τις  ΙοΤ εφαρμογές εδώ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης