Το τμήμα έρευνας της Check Point Software Technologies, Check Point Research (CPR) δημοσιεύει τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στις επιθέσεις τύπου ransomware παγκοσμίως, αναφέροντας παγκόσμια αύξηση 102% αγγίζει σε οργανισμούς που επηρεάζονται από το ransomware φέτος, σε σύγκριση με τις αρχές του 2020.
 

Το Ransomware επηρεάζει 1.000 οργανισμούς κάθε εβδομάδα
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 

Από τις αρχές Απριλίου, το τμήμα έρευνας της Check Point Software Technologies, Check Point Research (CPR)  βλέπει κατά μέσο όρο πάνω από 1.000 οργανισμούς να επηρεάζονται από επιθέσεις τύπου ransomware κάθε εβδομάδα. Τα στατιστικά στοιχεία ακολουθούν τις σημαντικές αυξήσεις στον αριθμό των επηρεαζόμενων οργανισμών μέσα στο 2021 – 21% το πρώτο  τρίμηνο και 7% το δεύτερο τρίμηνο – καταλήγοντας στο εντυπωσιακό 102% συνολική αύξηση σε οργανισμούς που επηρεάζονται από τη Ransomware σε σύγκριση με τις αρχές του 2020.
 

Περισσότερο βαλλόμενοι κλάδοι Υγειονομική περίθαλψη, Υπηρεσίες κοινής ωφελείας, Ασφάλιση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 

Οι τομείς που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τον υψηλότερο όγκο επιθέσεων τύπου ransomware παγκοσμίως από τον Απρίλιο είναι η υγειονομική περίθαλψη, με μέσο όρο 109  επιθέσεις ανά οργανισμό κάθε εβδομάδα, ακολουθούμενη από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας με 59 και τις ασφάλειες / νομικές με 34.
 

Περιοχές που επλήγησαν περισσότερο

Οι οργανισμοί στις Asia-Pacific (APAC) χώρες  βιώνουν επί του παρόντος τον υψηλότερο όγκο επιθέσεων ransomware, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, με 51 επιθέσεις / εβδομάδα κατά μέσο όρο. Στη δεύτερη θέση είναι η Βόρεια Αμερική, με 29 επιθέσεις / εβδομάδα κατά μέσο όρο ανά οργανισμό, ακολουθούμενη από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική με 14 και την Αφρική με κατά μέσο όρο 4 εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό.
 

Νέα απειλή Ransomware: Triple Extortion Οι επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021 οδηγούν σε μια νέα σειρά επιθέσεων – ουσιαστικά στην επέκταση της τεχνικής ransomware διπλού εκβιασμού που ενσωματώνει μια πρόσθετη, ιδιαίτερη απειλή στη διαδικασία – που ονομάζουμε Triple Extortion.
 

Πώς να αποτρέψετε μια επίθεση Ransomware
 

  1. Αυξήστε την ασφάλειά σας κατά το σαββατοκύριακο και την περίοδο διακοπών
  2. Προχωρήστε στις τελευταίες ενημερώσεις κώδικα
  3. Εγκαταστήστε anti-ransomware
  4. Εκπαιδεύστε τους συνεργάτες σας
  5. Προσοχή στο κακόβουλο λογισμικό που επιτρέπι την είσοδο στο ransomware

Οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα
 

  • Ένας οργανισμός δέχεται επίθεση κατά μέσο όρο 477 φορές την εβδομάδα τους τελευταίους 6 μήνες στην Ελλάδα
  • Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020, παρατηρούμε αύξηση 52% στον αριθμό των κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα
  • Το κορυφαίο κακόβουλο λογισμικό στην Ελλάδα είναι το Agenttesla, επηρεάζοντας το 176% των οργανισμών.
     

Δήλωση του Βασίλη Νικολόπουλου Security Engineering Team Leader στην Check Point SoftwareTechnologies: «Πέρυσι, επινοήσαμε τον όρο cyber pandemic για αυτό που πιστεύαμε ότι θα ήταν ένα κύμα επιθέσεων που θα ακολουθούσε την πανδημία του κοροναϊού. Με την άφιξή της διαπιστώνουμε πως ήρθε με τη μορφή του ransomware και ότι είμαστε σαφώς στα μισά μιας «πανδημίας ransomware». Μέχρι τώρα, οι επιθέσεις διαδέχονται η μια την άλλη και κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, από το case της Colonial Pipeline, έως αυτό της JBS και το πρόσφατο Massachusetts Steamhip Authority. Οι χάκερ επιτίθενται στα πάντα, από υποδομές φυσικού αερίου μέχρι και μεγάλα καταστήματα εστίασης  και φοβάμαι πως η κατάσταση απλά θα επιδεινωθεί, καθώς οι επιθέσεις τύπου ransomware φτάνουν σε μεγάλα νούμερα. Όσο οι οργανισμοί πληρώνουν τα λύτρα, τόσο περισσότερο χρηματοδοτούν τις R&D προσπάθειες ενός χάκερ για πιο εξελιγμένες επιθέσεις. Oι χάκερ πλέον xρησιμοποιούν την τεχνική του τριπλού εκβιασμού, και απειλούν όχι μόνο τους στόχους τους, αλλά τους πελάτες και τους συνεργάτες αυτού. Είναι ασφαλές να πούμε ότι το ransomware είναι πλέον μία από τις μεγαλύτερες απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει μια χώρα στις υποδομές της, όπως για παράδειγμα στην ενέργεια, στην ύδρευση κ.α.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης