Οι ΗΠΑ αναμένεται να αφήσουν τον έλεγχο του Domain Naming System (DNS), παραδίδοντάς τον στον μη-κερδοσκοπικό παγκόσμιο οργανισμό ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) από 1η Οκτωβρίου και έπειτα από διαβεβαίωση ότι πλέον είναι έτοιμοι.

Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί, με την πλειοψηφία τους να ανήκουν στους Ρεπουμπλικανούς αντιτίθενται σε αυτήν την κίνηση, καθώς νιώθουν τις ΗΠΑ ως “προστάτη” του internet και έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για ενδεχόμενες παρεμβάσεις από τις αντίπαλες υπερ-δυνάμεις, Ρωσία και Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι διαδικασίες έγιναν πριν τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, κάτι που σίγουρα έπαιξε ρόλο στην πορεία αυτή.

Η ICANN βρίσκεται στο χώρο εδώ και χρόνια και δεν έβγαλε ανακοινώσεις για την παραπάνω σημαντική κίνηση. Αυτό συμβαίνει διότι ούτως ή άλλως είχε τον έλεγχο εδώ και χρόνια. Αυτό που θα μεταφερθεί τώρα είναι το IANA (Internet Assigned Numbers Authority), ένας οργανισμός, που υπάρχει από την εποχή της Arpanet.

To IANA είναι υπεύθυνο για τους root nameservers και τη βάση δεδομένων των διαφόρων time zones. Τα υπόλοιπα έτσι κι αλλιώς βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της ICANN εδώ και χρόνια. Ακόμα και το IANA διοικείται από την ICANN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι πρακτικά αυτό που γίνεται είναι η μεταφορά του συμβολαίου του IANA από την αμερικανική κυβέρνηση στον οργανισμό ICANN, ο οποίος αν και βρίσκεται στην Αμερική, θεωρείται ουδέτερος γεωγραφικά.

O αναπληρωτής Γραμματέας Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών αναφέρει τα εξής: “Εδώ και 18 χρόνια, οι ΗΠΑ εργάζεται μαζί με την διεθνή κοινότητα του διαδικτύου για να εδραιώσει ένα ασφαλές και σταθερό μοντέλο κυβέρνησης του διαδικτύου, που εξασφαλίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας και όχι οι κυβερνήσεις, αναλαμβάνουν τα ηνία για την μελλοντική κατεύθυνση του συστήματος ονομάτων χώρων του διαδικτύου (DNS). O ρόλος της NTIA ήταν προσωρινός.”

Οι αναβολές οδήγησαν σε αμφιβολίες για την δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αφήσει τον έλεγχο, όμως τελικά ολοκληρώνεται η μεταφορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης