Η IBM ανακοίνωσε σήμερα έναν νέο πιο αποδοτικό τρόπο χρήσης της μνήμης «αλλαγής φάσης». Η Phase-Change Memory (PCM) πιθανότατα να αντικαταστήσει τη μνήμη RAM και την Flash, καθώς αποτελεί πλέον πιο γρήγορο και πιο αξιόπιστο αποθηκευτικό μέσο. Πρόκειται για οπτικό μέσο μόνιμης αποθήκευσης, που λειτουργεί τροποποιώντας άμορφο γυαλί, όπως και το rewritable Blu-ray.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα με την PCM ως τώρα ήταν το υψηλό κόστος και η περιορισμένη χωρητικότητα, καθώς μπορούσε να αποθηκεύσει μόλις 1 bit/cell. Χρησιμοποιώντας υψηλές θερμοκρασίες, η IBM κατάφερε να αποθηκεύσει 3 bits/cell. «To άλμα είναι σημαντικό, καθώς το κόστος της PCM θα είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό της DRAM και πιο κοντά σε αυτό της Flash», αναφέρει ο υπεύθυνος της ομάδας ερευνών μνήμης μόνιμης αποθήκευσης της IBM, Χάρης Ποζίδης.

Η IBM αναφέρει ότι η PCM θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη μνήμη RAM στα desktops, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ένα υβρίδιο PCM και Flash για τις φορητές συσκευές. Αποθηκεύοντας το λειτουργικό σε αυτήν την υβριδική μνήμη, θα μπορούσε να φορτώνει το λειτουργικό μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης