Μια τηλεοπτική σειρά, που ονομάζεται Silicon Valley έχει ως πρωταγωνιστές μια μικρή ομάδα που αναπτύσσουν ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο για να κάνουν τα αρχεία media πολύ μικρά σε μέγεθος. Το τελευταίο πείραμα της Google δεν ακολουθεί επ’ ακριβώς το σενάριο του Silicon Valley, αλλά οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση: Χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν τα αρχεία εικόνων μικρότερα απ’ ότι επιτρέπει η JPEG συμπίεση τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η παραπάνω φωτογραφία έχει συμπιεστεί με τη νέα μέθοδο της Google.

Η προσέγγιση της Google “αναγκάζει” το δίκτυό της να “μάθει” να συμπιέζει όλο και πιο αποδοτικά. Οι ερευνητές πήραν δείγματα από έξι εκατομμύρια συμπιεσμένες φωτογραφίες από το διαδίκτυο και τις χώρισαν σε κομμάτια 32×32 pixel. Στη συνέχεια τροφοδότησαν το νευρωνικό δίκτυο με 100 bits από κάθε φωτογραφία, που εκπροσωπούσαν τις χειρότερες λεπτομέρειες της συμπίεσης. Το σχέδιο έχει ως εξής: Αν το δίκτυο της Google καταφέρει να βελτιώσει τη συμπίεση στα χειρότερα σημεία της ήδη υπάρχουσας, τότε θα καταφέρει να καταφέρει καλύτερες συμπιέσεις στα πάντα.

H εταιρεία αναφέρει σε έγγραφα την πολύπλοκη διαδικασία και πώς κατάφερε να διασπάσει τις φωτογραφίες σε δυαδικό κώδικα και να τις ανακατασκευάσει κομμάτι-κομμάτι, με μεγαλύτερη επιτυχία από την JPEG συμπίεση στα περισσότερα bitrates. Οι παραπάνω μετρήσεις έγιναν με μηχανικά μέσα, ενώ η αντίληψη του ανθρώπινου ματιού είναι διαφορετική, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί τελικά ο συγκεκριμένος τρόπος συμπίεσης να μη φαίνεται καλύτερος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καλύτερη συμπίεση όμως, σημαίνει μικρότερο μέγεθος αρχείων, το οποίο εξοικονομεί χώρο και αποτελεί πάντα κάτι θετικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης