Η Google υποστηρίζει ότι έφτασε σε ένα σημαντικό σημείο, όσον αφορά στην έρευνα πληροφορικής και της κβαντικής υπεροχής. Η εταιρεία υποστήριξε για πρώτη φορά κάτι τέτοιο τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά η δήλωσή της αμφισβητήθηκε από τους ανταγωνιστές. Πλέον, το σχετικό ερευνητικό έγγραφο της Google δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
 

Η κβαντική υπεροχή είναι μεγάλη υπόθεση, επειδή εμπερικλείει την ικανότητα των κβαντικών υπολογιστών να λύσουν προβλήματα που η τρέχουσα τεχνολογία δεν θα μπορούσε να επιχειρήσει καν. Το έγγραφο της Google εξηγεί πώς ο κβαντικός υπολογιστής των 53-bit, που ονομάζεται Sycamore, κατάφερε μέσα σε μόλις 200 δευτερόλεπτα να εκτελέσει έναν υπολογισμό που θα είχε πάρει 10.000 χρόνια στον ταχύτερο υπερυπολογιστή του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Θεωρητικά, αυτή η δυνατότητα ανοίγει πολλές πόρτες σε μελλοντικές τεχνολογίες, όπως τον σχεδιασμό καλύτερων μπαταριών και φαρμάκων ή την ελαχιστοποίηση των εκπομπών από τις γεωργικές χημικές ουσίες. Θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην εξέλιξη των υφιστάμενων τεχνολογιών, όπως το machine learning και την τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, το επίτευγμα του Sycamore δεν έχει σχεδόν καμία πρακτική χρήση σε αυτό το στάδιο, καθώς είχε σχεδιαστεί απλά για να δείξει τις επιδόσεις, που τελικά κατάφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ ‘όλα αυτά, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια τεχνολογία που θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές μας, ακόμα κι αν είναι αρκετά χρόνια μακριά. Σε συνέντευξή του στο MIT Technology Review, ο CEO της Google, Sundar Pichai παρομοίασε το πείραμα με την πρώτη πτήση των αδελφών Wright. “Το πρώτο αεροπλάνο πέταξε μόνο για 12 δευτερόλεπτα, και έτσι δεν υπήρχε πρακτική εφαρμογή αυτού”, είπε. “Αλλά έδειξε την πιθανότητα πτήσης αεροπλάνου”.

 

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης