Η Apple αφαίρεσε χθες από την πλατφόρμα της, το App Store, μια εφαρμογή που χρησιμοποίησαν οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ για να εντοπίζουν τις κινήσεις της αστυνομίας, με την αιτιολόγηση ότι παραβίαζε τους κανονισμούς επειδή βοηθούσε σε ενέδρες κατά των αστυνομικών.

Η Apple είχε δεχτεί πυρά από την Κίνα με αφορμή την εν λόγω εφαρμογή, με την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να χαρακτηρίζει “δηλητηριώδη” την εφαρμογή και να καταγγέλλει την Apple πω βοηθάει τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Apple είχε μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα εγκρίνει την εφαρμογή με χάρτες HKmap.live, η οποία εντοπίζει πού βρίσκονται οι αστυνομικοί και οι διαδηλωτές, αφού την είχε απορρίψει τον προηγούμενο μήνα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε άμεσα έρευνα καθώς «πολλοί ανήσυχοι πελάτες στο Χονγκ Κονγκ» επικοινώνησαν μαζί της σχετικά με την εφαρμογή και η Apple διαπίστωσε ότι είχε θέσει σε κίνδυνο τους αστυνομικούς, αλλά και τους κατοίκους.

Πάντως, σε έναν λογαριασμό στο Twitter που πιστεύεται ότι ανήκει στον κατασκευαστή του HKlive.map, ο κάτοχός του εκφράζει τη διαφωνία του με την απόφαση της εταιρείας και λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι η εφαρμογή είχε χρησιμοποιηθεί σε ενέδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφαρμογή HKlive.map αφαιρέθηκε από το App Store παγκοσμίως, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί για χρήστες, οι οποίοι την είχαν ήδη κατεβάσει στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το Reuters. Επίσης, μια διαδικτυακή έκδοση παραμένει διαθέσιμη για κινητά iPhone.

Βάσει των κανονισμών και την πολιτική της εταιρείας, οι εφαρμογές που πληρούν τις προϋποθέσεις για να εμφανίζονται στο App Store μπορεί κάποιες φορές να αφαιρεθούν αν κριθεί ότι διευκολύνουν την παράνομη δραστηριότητα ή απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης