Ραγδαία αύξηση στους θανάτους πεζών σημειώνεται και φαίνεται ότι οφείλεται στη χρήση smartphones στον δρόμο. Σύμφωνα με νέα στοιχεία εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ οι θάνατοι πεζών έφτασαν τους 6.000 μες στο 2016, που αποτελεί το μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων 20 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία έξι χρόνια, οι θάνατοι πεζών έχουν αυξηθεί τέσσερις φορές περισσότερο σε σχέση με το συνολικό αριθμό θανάτων από τροχαία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι γι’ αυτό ευθύνονται πολλές παράμετροι, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κινητών στον δρόμο.

«Ένας πιο πρόσφατος παράγοντας που έχει συμβάλει στην αύξηση των θανάτων των πεζών είναι η αυξανόμενη χρήση των κινητών από όλους όσους κυκλοφορούν στους δρόμους, τόσο τους οδηγούς, όσο και τους πεζούς», αναφέρει η έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι παράγοντες είναι η ποσοτική αύξηση της οδήγησης, χάρη σε οικονομικότερα καύσιμα και η ποσοτική αύξηση του ποσοστού βαδίσματος λόγω άσκησης, αλλά και περιβαλλοντικής συνείδησης. Το αλκοόλ είναι επίσης μία από τις κύριες αιτίες, με ποσοστά θνησιμότητας 34% για τους πεζούς και 15% για τους οδηγούς. Η έρευνα βασίζεται στη συλλογή δεδομένων από όλες τις πολιτείες της Αμερικής κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2016. Οι θάνατοι έχουν αυξηθεί όμως και στην Αγγλία.

«Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι τραυματίζονται ως αποτέλεσμα της χρήσης κινητών καθώς διασχίζουν τον δρόμο. Αυτό μπορεί να είναι είτε συνομιλία μέσω κινητού, είτε ακρόαση μουσικής, είτε αποστολή μηνυμάτων», ανέφερε ο επικεφαλής της ασφάλειας δρόμων, Nick Lloyd.

Κάποιες πόλεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της χρήσης κινητών στον δρόμο. Στο Ausburg της Βαυαρίας, ο σταθμός έχει κόκκινα και πράσινα φώτα στο έδαφος για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους που δε σηκώνουν καν το κεφάλι τους να κοιτάξουν πάνω. Στη Δανία, αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί χρησιμοποιώντας φώτα στο έδαφος για τα “smartphone zombies”, που διασχίζουν τους δρόμους. Οι μεγαλύτεροι αντιπερισπασμοί είναι τα κοινωνικά δίκτυα, οι υπηρεσίες μηνυμάτων και η μουσική.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης