Η Huawei Technologies, που βρίσκεται εν μέσω του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, είχε δει το Ηνωμένο Βασίλειο ως “ανάσα” από τις συνεχόμενες επιθέσεις του προέδρου Τραμπ, όταν η Αγγλία αποφάσισε να επιτρέψει στην εταιρεία κάποια περιορισμένη πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο επόμενης γενιάς (5G) της χώρας τον περασμένο Ιανουάριο. Δυστυχώς όμως για την κινεζική εταιρεία, η κατάσταση άλλαξε και σήμερα ανακοοινώθηκε πως το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλείει επίσημα την Huawei από τα ασύρματα δίκτυά της.

το Ηνωμένο Βασίλειο πλέον απαγόρευσε επίσημα την αγορά εξαρτημάτων τηλεπικοινωνιών από τη Huawei από τον Δεκέμβριο του 2020 και έπειτα, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία εργαλείων που προέρχονται από την Huawei στο δίκτυο 5G της χώρας δημιούργησε μη αποδεκτό επίπεδο κινδύνου.  Επιπλέον, τυχόν υπολειπόμενα εξαρτήματα της Huawei που έχουν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυο 5G του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι το 2027. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για την αφαίρεση του εξοπλισμού που προέρχεται από την κινεζική εταιρεία θα δημιουργήσει νέους κινδύνους, φθείροντας την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια του δικτύου. Κατά συνέπεια, η σημερινή οδηγία στοχεύει στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της διατήρησης της σταθερότητας του ασύρματου δικτύου επόμενης γενιάς και της ενίσχυσής του απένταντι σε τυχόν διείσδυση από τα κινεζικά κρατικά μηχανήματα για σκοπούς κατασκοπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή κίνηση σηματοδοτεί μια απότομη στροφή της πολιτικής που ανακοίνωσε η Βρετανία τον Ιανουάριο του 2020. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC) της Βρετανίας είχε ορίσει τότε ότι τα τηλεπικοινωνιακά εργαλεία της Huawei δεν θα αναπτυχθούν κοντά σε ευαίσθητες γεωγραφικές τοποθεσίες, όπως σε πυρηνικούς και στρατιωτικούς χώρους και βάσεις. Επιπλέον, ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας θα “διατηρούσε παρουσία όχι περισσότερο από 35% στην περιφέρεια του δικτύου”.

Από τότε, ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε κλιμακούμενη πίεση από την Ουάσινγκτον για να αλλάξει αυτήν την απόφαση. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιταχύνουν το καθεστώς κυρώσεων κατά της Huawei. Ενδεικτικά, στις 15 Μαΐου, η κυβέρνηση Τραμπ εξόργισε την Κίνα, μπλοκάροντας εταιρείες σε όλο τον κόσμο από την παράδοση εξαρτημάτων ημιαγωγών στην Huawei ή τη θυγατρική της HiSilicon. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, οι αλλοδαποί κατασκευαστές ημιαγωγών που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία ή λογισμικό θα πρέπει τώρα να αποκτήσουν επίσημη άδεια από τον Πρόεδρο Τραμπ για να προβούν σε τέτοια παράδοση. Ωστόσο, το Υπουργείο Εμπορίου παρείχε παραχώρηση δηλώνοντας ότι η αλλαγή του κανόνα δεν επηρεάζει τα chipsets που ήταν ήδη σε παραγωγή κατά την έκδοση της οδηγίας και ότι αυτά τα εξαρτήματα μπορούν να παραδοθούν στην Huawei εντός 120 ημερών.

Το σημερινό πρόσωπο της Βρετανίας δείχνει μια ανανεωμένη προθυμία μεταξύ των δυτικών δυνάμεων να περιορίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας. Παράλληλα έχουμε κι άλλα μέτωπα με την πανδημία, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να κατηγορεί την Κίνα για την αποτυχία να περιορίσει αποτελεσματικά την αρχική εξάπλωση του ιού. Επιπλέον, η θέσπιση ενός νέου νόμου της Κίνας περί εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ προκάλεσε περαιτέρω εντάσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θεωρεί την κίνηση ως επίθεση στην κοινή διακήρυξη των σινο-βρετανών του 1984 που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στον έλεγχο του Πεκίνου. Από την πλευρά της, η Κίνα συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η επιβολή νόμου εθνικής ασφάλειας είναι εσωτερικό ζήτημα της Κίνας. Επιπλέον, η Huawei συνεχίζει να αρνείται την εμπλοκή της σε οποιαδήποτε μορφή βοηθείας για τις δραστηριότητες κατασκοπείας από το κινεζικό κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης