Η Αρχή Προστασίας Ανταγωνισμού της Γερμανίας ενημέρωσε την Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ότι είναι πλέον σε θέση να λάβει μέτρα κατά των πρακτικών της εταιρείας σε διάφορους τομείς, αφού δήλωσε ότι εμπίπτουν στις αρμόδιότητές της οι ενέργειες των μεγάλων μεγάλων «ψηφιακών παικτών».
 

Σε ανακοίνωσή της, η κυβερνητική υπηρεσία ανέφερε μετά από έρευνα για την Alphabet και τη θυγατρική της, Google, ότι και οι δύο υπόκεινται σε εκτεταμένους ελέγχους για κατάχρηση χειρισμών, που προστέθηκαν στους νόμους της χώρας περί ανταγωνισμού το 2021.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρυθμιστική Αρχή πρόσθεσε ότι είχε ήδη επεκτείνει την αξιολόγησή της για τη χρήση προσωπικών δεδομένων και την έκθεση ειδήσεων από την εταιρεία.

Για να εμπίπτουν στους κανόνες, οι επιχειρήσεις πρέπει να δίνουν την «ύψιστη σημασία σε όλες τις αγορές», με την Αρχή να επισημαίνει την κυρίαρχη θέση της Google στην λειτουργία «αναζήτησης», παράλληλα με τη σημαντική ισχύ της σε άλλους τομείς μέσω του Android, του YouTube και των διαφημιστικών υπηρεσιών.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εταιρεία κατέχει μια οικονομική θέση ισχύος που οδηγεί σε ένα πεδίο δράσης σε όλες τις αγορές και δεν ελέγχεται επαρκώς από τον ανταγωνισμό», υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να κερδίσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από δεδομένα που προέρχονται από όλες τις υπηρεσίες της.
 

Ο πρόεδρος της Αρχής Ανταγωνισμού, Andreas Mundt, δήλωσε ότι είναι πλέον σε θέση να «λάβει δράση κατά συγκεκριμένων αντιανταγωνιστικών πρακτικών της Google», προσθέτοντας ότι «έχουμε ήδη αρχίσει να εξετάζουμε την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την Google και να ασχολούμαστε λεπτομέρως με το Google News Showcase. Ταυτόχρονα, διεξάγουμε σθεναρά κι άλλες διαδικασίες κατά των Amazon, Apple και Meta (πρώην Facebook)».
 

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής που θέτει τις δραστηριότητες της Google και των ομοτίμων της στο μικροσκόπιο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ εκείνων που αξιολογούν τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες.
 

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης