H Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας (Hellenic Cyber Security Team), η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας «European Cyber Security Challenge 2017» (ECSC ’17) στη Μάλαγα της Ισπανίας, κατέλαβε την 12η θέση μεταξύ 15 χωρών που συμμετείχαν. Η ελληνική ομάδα κατείχε την πρώτη θέση στο μεγαλύτερο διάστημα του διαγωνισμού, αλλά τελικά έπεσε στη 12η θέση μετά από μία χαοτική διαγωνιστική διαδικασία, που επιφύλαξαν στους συμμετέχοντες οι Ισπανοί διοργανωτές.

Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου, έγινε για μια ακόμη χρονιά με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), του κέντρου τεχνογνωσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην ανεύρεση και στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς ταλέντων μεταξύ των μαθητών Λυκείου και των φοιτητών στο χώρο της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων και των δικτύων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την οργάνωση και τον συντονισμό της ελληνικής συμμετοχής είχε αναλάβει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Χρήστο Ξενάκη. Τα δέκα μέλη της εθνικής ομάδας κυβερνοασφάλειας ήσαν οι Γύφτος Μάριος, Δημάκης Φάνης, Ζαχαριουδάκης Γιάννης, Καμαρινάκης Νίκος, Καπλανέλης Ευστράτιος, Κολιός Παύλος (επικεφαλής), Μάντος Πέτρος, Λάζαρος Κάρολος, Τουλουμτζίδης Λευτέρης, Τσεκαλάς Γιώργος Δαυίδ και Τσιμπούκης Αναστάσιος.

Όπως δήλωσε από τη Μάλαγα στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Ξενάκης, «ένα ασφαλές συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε από το European Cyber Security Challenge 2017, είναι ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και προσπάθεια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να βελτιωθεί η τεχνογνωσία και οι ικανότητες όλων μας στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φετινός διαγωνισμός καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω τεχνικών προβλημάτων, τα οποία συνεχίσθηκαν και αργότερα. Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε δυνατά, παραμένοντας στην πρώτη θέση για πάνω από πέντε ώρες, αλλά στη συνέχεια, η διαγωνιστική υπολογιστική πλατφόρμα κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μία χειροκίνητη διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία επικράτησε χάος, τόσο στη διανομή των ασκήσεων μεταξύ των 15 διαγωνιζομένων χωρών, όσο και στη συλλογή των αποτελεσμάτων.

Η διανομή των επιμέρους δοκιμασιών (challenges) γινόταν πλέον μέσω USB σε κάθε ομάδα ξεχωριστά, χωρίς να υπάρχει κεντρικός συντονισμός και έλεγχος του διανεμόμενου υλικού, ενώ οι πίνακες των αποτελεσμάτων (scoreboards) έσβησαν και οι ομάδες δεν γνώριζαν τη θέση τους. Η πολύωρη διαδικασία του διαγωνισμού συνεχίστηκε με τον ίδιο τρόπο, με τα προβλήματα να παραμένουν και να οξύνονται, αντί να επιλύονται. Σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία, όλες οι εθνικές ομάδες διαγωνίζονταν χωρίς στόχο, χωρίς στρατηγική και χωρίς καμία ενημέρωση.

Λίγες ώρες πριν την καθυστερημένη λήξη του διαγωνισμού και ενώ στήθηκαν αυτοσχέδια scoreboards, η Ελλάδα, από την πρώτη θέση εμφανίστηκε ξαφνικά στην 14η θέση από τις 15, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις νίκες και τις ήττες της ανά δοκιμασία. Η κριτική επιτροπή αδυνατούσε να αποφανθεί για την τελική κατάταξη με απόλυτο και διαφανή τρόπο, με αποτέλεσμα να επακολουθήσει ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου, ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα μοιράστηκε την έβδομη θέση μαζί με άλλες ομάδες. Αλλά την Πέμπτη, η κριτική επιτροπή επανήλθε με νέα ανακοίνωση, όπου η ελληνική ομάδα κατέλαβε τελικά τη 12η θέση!

Η οργανωτική ομάδα της εθνικής αποστολής ευχαρίστησε τα μέλη της εθνικής ομάδας τόσο για την αγωνιστική προσπάθεια που κατέβαλαν, όσο και για το ήθος και την συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Όπως δήλωσε ο κ.Ξενάκης, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ως κεντρικός φορέας της εθνικής διοργάνωσης, θα συνεχίσει την προσπάθεια συμμετοχής της χώρας μας στο διαγωνισμό ECSC και τα επόμενα χρόνια, στοχεύοντας στη συνεχή εκπαίδευση των νέων της χώρας μας στο χώρο της κυβερνοασφάλειας.

Η ελληνική συμμετοχή υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης και από την Ελληνική Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ισπανία.

To 2016 η Ελλάδα είχε καταλάβει την πέμπτη θέση μεταξύ δέκα χωρών που είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης