Μια επιβάτιδα της πτήσης από το Πεκίνο προς την Μελβούρνη στις 19 Φεβρουαρίου τραυματίστηκε, όταν τα ακουστικά που φορούσε πήραν φωτιά κατά τη διάρκεια της πτήσης. Το περιστατικό δημοσιεύτηκε χθες από το Γραφείο Ασφαλείας Μεταφορών της αυστραλιανής κυβέρνησης, ενώ οι μπαταρίες των ακουστικών αναφέρθηκαν ως πιθανή αιτία της φωτιάς. Η ταυτότητα της επιβάτιδος, το όνομα της αεροπορικής και η μάρκα των ακουστικών δεν δημοσιεύτηκαν.

Η αναφορά κάνει λόγο για “ηχηρή έκρηξη” περίπου δύο ώρες μετά την απογείωση. Η επιβάτιδα κοιμόταν όταν πραγματοποιήθηκε η έκρηξη των ακουστικών. “Καθώς γύρισα το πρόσωπό μου, αισθάνθηκα το κάψιμο”, ανέφερε η τραυματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γυναίκα λέει ότι τράβηξε τα ακουστικά κάτω, στο λαιμό της, και μετά τα πέταξε στο πάτωμα όταν συνειδητοποίησε ότι είχαν πιάσει φωτιά. Τα ακουστικά έβγαζαν σπίθες όταν οι αεροσυνοδοί τα έσβηναν με έναν κουβά νερό. Όταν έσβησε η φωτιά και καθάρισε ο καπνός, φάνηκαν οι μπαταρίες που είχαν λιώσει.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε τέτοιους τύπους ηλεκτρονικών συσκευών, είναι ευαίσθητες στη θερμότητα. Μια αντίδραση λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, είτε λόγω σφάλματος των ίδιων των μπαταριών, μπορεί να δημιουργήσει αέριο, το οποίο αυξάνει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία, προκαλώντας πολλές φορές και εκρήξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι σίγουρο, αν συνέβη αυτό ακριβώς στα συγκεκριμένα ακουστικά, αλλά είναι η μεγαλύτερη πιθανότητα.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης