Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημοσιεύει την τελική εκδοχή της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού δημοσιεύεται στο τελικό της κείμενο, έχοντας ενσωματώσει σχόλια από φορείς και ιδιώτες. Μεγάλο μέρος των έργων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτελούν κομμάτι του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε από την Αθήνα η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 

Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 αποτελεί μια συνοπτική καταγραφή των απαραίτητων παρεμβάσεων στις τεχνολογικές υποδομές του κράτους, στην ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη και του επιχειρηματία, στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, στην εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε ψηφιακές δεξιότητες, και στον τρόπο που η χώρα μας αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρμόδια για τη σύνταξη, παρακολούθηση και επικαιροποίηση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού είναι η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Ο κύριος ρόλος της είναι να περιγράψει το όραμα, τη φιλοσοφία και τους στόχους της εθνικής στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά και ένα αποτελεσματικό μοντέλο διακυβέρνησης και υλοποίησης που θα τον υποστηρίξει.

Περαιτέρω, η επικαιροποιημένη έκδοση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού περιγράφει περισσότερα από 400 συγκεκριμένα έργα, περιλαμβάνοντας και τις ψηφιακές παρεμβάσεις του εγκεκριμένου εθνικού προγράμματος ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Τα έργα αυτά εκτείνονται σε όλα τα επιμέρους χαρτοφυλάκια της κυβερνητικής πολιτικής με στόχο να εξασφαλίσουν ασφαλή, γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους, καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες, τη διευκόλυνση μετατροπής κάθε ελληνικής επιχείρησης σε ψηφιακή επιχείρηση, τη στήριξη και ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας αλλά και την ένταξη των σύγχρονων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευρωπαϊκοί πόροι που εξασφάλισε η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, μαζί με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και την πληθώρα άλλων μέσων για τη χρηματοδότηση έργων όπως αυτά που περιγράφονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, εγγυώνται ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν δράσεις και έργα που στο παρελθόν ήταν ανέφικτο να υλοποιηθούν – και μάλιστα ταυτόχρονα.

Παράλληλα, στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτυπώνεται η λειτουργική μεθοδολογία με την οποία τα ψηφιακά έργα θα σχεδιάζονται, θα υλοποιούνται και θα συντηρούνται στο μέλλον καθώς και η αρχιτεκτονική των πληροφοριακών συστημάτων που εγγυάται την λειτουργικότητα των έργων αυτών. Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού έχει πενταετή ορίζοντα και θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η ετήσια επικαιροποίηση της Βίβλου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Ενοποιημένου Προγράμματος Κυβερνητικής Πολιτικής του ν. 4622/2019 (Α` 133) και είναι δεσμευτική για όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα, τους οποίους αφορά.

Το πλήρες κείμενο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού εδώ: https://digitalstrategy.gov.gr/vivlos_pdf

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης