Μια νέα ελληνική  πρόταση για την ψηφιακή διακυβέρνηση είναι η περίπτωση της εφαρμογής electobox.gr που πρόσφατα παρουσιάστηκε, σχεδιασμένη και υλοποιημένη από ελληνικά μυαλά, και έρχεται να δώσει την ριζοσπαστική ψηφιακή λύση στα θέματα εκλογών και δημοψηφισμάτων.

Το electobox.gr είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα διοργάνωσης και διεξαγωγής ηλεκτρονικών εκλογών και δημοψηφισμάτων. Είναι ικανό να διεξάγει κάθε τύπου εκλογών και δημοψηφισμάτων, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες κάθε οργανισμού, κρατικού ή ιδιωτικού φορέα, δήμου, συλλόγου, σωματείου, πανεπιστημίου ή σχολείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ, το electobox.gr αποτελεί την απάντηση στο πρόβλημα τις αυξημένης αποχής από τις εκλογές, αφού δίνει την δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίζουν από όπου και αν βρίσκονται, ακόμα και από το κινητό τους τηλέφωνο.

Η ψηφοφορία γίνεται με απόλυτη μυστικότητα και ανωνυμία, γεγονός που επιτυγχάνεται μέσω των προηγμένων αλγορίθμων κρυπτογράφησης που χρησιμοποιεί το σύστημα. Κανένας, ούτε το ίδιο το electobox, δεν μπορεί να δει το περιεχόμενο μιας ψήφου, αλλά ούτε και να γνωρίζει ποιος ψηφοφόρος την έριξε στην κάλπη. Ταυτόχρονα, το εξελιγμένο σύστημα ασφαλείας της πλατφόρμας προστατεύει το αδιάβλητο των εκλογών και αποτρέπει κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος η διπλοψηφίας.

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, η καταμέτρηση και η έκδοση των αποτελεσμάτων μετατρέπεται σε υπόθεση «μερικών μόνο κλικ», μιας και το electobox.gr είναι ικανό να καταμετρά χιλιάδες ψήφους σε ακαριαίο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημαντικότερο, όμως, πλεονέκτημα της εφαρμογής είναι η δυνατότητα που δίνει στους χρήστες να επαληθεύσουν ότι η διαδικασία έγινε σωστά και πως δεν υπήρξε καμία αλλοίωση του αποτελέσματος. Ο ψηφοφόρος δεν χρειάζεται να εμπιστευτεί ότι το electobox.gr έκανε σωστά την δουλειά του, αφού μπορεί να επαληθεύσει ο ίδιος πως η ψήφος του καταχωρήθηκε και καταμετρήθηκε σωστά. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω κρυπτογραφικών αποδείξεων που δίνει το electobox σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Πέρα από τον ψηφοφόρο, η εγκυρότητα και η ορθότητα της εκλογικής διαδικασίας μπορεί να επαληθευτεί από τον ίδιο τον φορέα που την διοργανώνει ανά πάσα στιγμή. Η δυνατότητα αυτή που παρέχει το electobox.gr ανοίγει νέους ορίζοντες στον κόσμο των εκλογών. Οι πολίτες δεν χρειάζεται να εμπιστευτούν τύφλα ένα σύστημα εκλογών, είτε ηλεκτρονικό είτε παραδοσιακό, αλλά μπορούν οι ίδιοι να επαληθεύσουν πως οι εκλογές έγιναν σωστά και το αποτέλεσμα είναι έγκυρο.

Φανταστείτε, λοιπόν, πως ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να δώσει την λύση στο ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα της μικρής συμμετοχής των ψηφοφόρων στην κάθε είδους εκλογική αναμέτρηση ή να διευκολύνει με ένα εύκολο και οικονομικό τρόπο την έκφραση γνώμης σε σημαντικά θέματα που αφορούν την κοινωνία.

Ας ξεκινήσει λοιπόν το νέο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αγκαλιάζοντας και στηρίζοντας τέτοιες υπαρκτές πρωτοβουλίες, δίνοντας χώρο και δυνατότητες σε νέους Έλληνες επιστήμονες, να συνδράμουν το μεγάλο έργο της νέας ψηφιακής Ελλάδας

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το electobox στην διεύθυνση https://electobox.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης