Μία λύση για τη σωστή τήρηση του συμφώνου Privacy Shield (Ασπίδα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την ανακοίνωση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης που «απειλεί» να αλλάξει τα δεδομένα στην προστασία του απορρήτου στο Διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Euractiv, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ενέκρινε ένα ψήφισμα στις 6 Απριλίου, ζητώντας από την Επιτροπή να αναγκάσει την αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ να εξασφαλίσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής και να δώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσβαση σε λεπτομερή έγγραφα σχετικά με το πώς το σύμφωνο Privacy Shield έχει εφαρμοστεί από τις αμερικανικές αρχές, κατά τη διάρκεια ενός νομικού ελέγχου που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 306 ψήφους υπέρ και 240 κατά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επίτροπος της ΕΕ σε θέματα Δικαιοσύνης, Βέρα Γιουρόβα, προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους των ευρωβουλευτών σχετικά με το γεγονός ότι η διοίκηση Τραμπ θα μπορούσε να αναιρέσει το σύνολο των κανόνων για την προστασία του απορρήτου που ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα είχε παρουσιάσει και είχε αποτελέσει τη νομική βάση για τη συμφωνία περί διαμοιρασμού των δεδομένων.
Η Γιουρόβα συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για συζητήσεις σχετικά με το εν λόγω σύμφωνο. Η ίδια καθησύχασε τους ευρωβουλευτές λέγοντάς ότι οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν πως «δεν προβλέπονται οποιεσδήποτε αλλαγές» στις οδηγίες. Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η Euractiv, η Γιουρόβα τόνισε ότι «έκανε απολύτως σαφές στους Αμερικανούς εταίρους ότι αυτός είναι ο κύριος Πυλώνας» για τη διατήρηση της Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων.

«Εάν έρθουμε αντιμέτωποι με οποιεσδήποτε εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το επίπεδο προστασίας που παρέχει η Ασπίδα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η Επιτροπή θα αναλάβει την ευθύνη και θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς, αν αυτό σημαίνει επανεξέταση, αναστολή, ανάκληση, κατάργηση, ώστε να αντιδράσει άμεσα», δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Στρασβούργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Κλωντ Μοράες δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει «επειγόντως» εάν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της ΕΕ θα τεθούν σε κίνδυνο χωρίς την ασφάλεια που παρέχει ο νόμος προστασίας του ευρυζωνικού απορρήτου.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιαν Φιλίπ ‘Αλμπρεχτ, ο οποίος μίλησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τους νέους κανόνες προστασίας δεδομένων που πρόκειται να θέσει σε ισχύ η ΕΕ το επόμενο έτος, προειδοποίησε λέγοντας ότι «η διοίκηση Τραμπ έχει ήδη δείξει σημάδια ότι δεν ανησυχεί για την προστασία των δεδομένων».

Επί του συγκεκριμένου θέματος αναφέρθηκε και η Βιαβιάν Ρέντινγκ, η οποία υπηρέτησε ως Επίτροπος Δικαιοσύνης έως το 2014, μιλώντας με σκληρά λόγια σχετικά με τη συμφωνία διαμοιρασμού των δεδομένων.

«Έχω την αίσθηση ότι η Ασπίδα έχει ήδη μετατραπεί σε προπέτασμα καπνού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης