Αυτές τις μέρες, η πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο δίκτυο Wi-Fi μπορεί να είναι τόσο σημαντική όσο και η ύπαρξη ρεύματος ή υδραυλικών εγκαταστάσεων. Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Kelton Research διαπίστωσε ότι το 28% των ανθρώπων δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αντέξουν έστω μια μέρα χωρίς Wi-Fi! Στην ίδια μελέτη, το 81% δήλωσε ότι έχει βιώσει προβλήματα με το Wi-Fi στο σπίτι τους.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές απλές τακτικές για τη βελτιστοποίηση του οικιακού σας δικτύου Wi-Fi, ώστε να αποφύγετε αργούς χρόνους φόρτωσης ή τα προβλήματα όταν προσπαθείτε να συνδεθείτε στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για να αποφύγετε όσο γίνεται τα προβλήματα.

1) Τοποθετήστε το router σας στο κεντρικότερο σημείο του σπιτιού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σήμα Wi-Fi γίνεται πιο αδύναμο όσο απομακρύνεστε από το router σας. Γι’ αυτό προσπαθήστε να το τοποθετήσετε στο πιο κεντρικό σημείο του σπιτιού. Φυσικά, δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά αν μπορείτε να αποφύγετε να το κρύψετε σε κάποιο ντουλάπι ή πίσω από κάποια βιβλιοθήκη, κάντε το.

2) Σκεφθείτε την αγορά εξοπλισμού για mesh network

Ένα δίκτυο “mesh” είναι ένα σύνολο από routers που επικοινωνούν ασύρματα μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα ενιαίο, διασυνδεδεμένο δίκτυο Wi-Fi σε μια ευρύτερη περιοχή. Σας επιτρέπει να έχετε πολλαπλές πηγές ισχυρού Wi-Fi σε όλο το σπίτι σας και όχι μόνο από τον κεντρικό δρομολογητή. Το δίκτυο mesh λύνει επίσης το πρόβλημα που παρουσιάσαμε στο προηγούμενο σημείο, δηλαδή να δεν σας περιορίζει στην τοποθέτηση του router.

3) Βεβαιωθείτε ότι έχετε σύγχρονο router

Εάν το υπάρχον router σας είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 3 ή 4 ετών, ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζει σήματα Wi-Fi 5GHz. Μερικοί παλαιότεροι δρομολογητές υποστηρίζουν μόνο σήματα 2,4 GHz, τα οποία μπορούν να κάνουν τις συσκευές σας πολύ πιο αργές. Αναβαθμίζοντας το router σας τουλάχιστον σε ένα σύστημα 802.11ac, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και συχνότητες 5 GHz, οι οποίες δίνουν το απαραίτητο εύρος για μεγαλύτερες ταχύτητες.
 

 

4) Πάντα να προστατεύετε το δίκτυό σας με κωδικό πρόσβασης

Έχοντας το Wi-Fi “ξεκλείδωτο” μπορεί να φαίνεται βολικό, αφού δεν χρειάζεται να θυμάστε ή να εισάγετε κάποιον περίπλοκο κωδικό πρόσβασης. Αλλά εάν το κάνετε αυτό, οποιοσδήποτε περνά έστω και κοντά από το σπίτι σας, θα μπορούσε να συνδεθεί στο δίκτυό και κατά συνέπεια, να συνδεθεί με τις συσκευές και τα δεδομένα σας, αποκτώντας πρόσβαση στις μονάδες σας ή επιβραδύνοντας το δίκτυό σας. Επιλέξτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος, αλλά είναι εύκολο για εσάς να θυμηθείτε.

5) Δημιουργήστε ξεχωριστό δίκτυο Wi-Fi για τους επισκέπτες σας

Εάν έχετε παιδιά στο σπίτι ή απλά έχετε πολλούς επισκέπτες, πιθανότατα έχετε δώσει τον κωδικό σας… πολλές φορές. Η δημιουργία ενός δικτύου επισκεπτών δημιουργεί ένα δεύτερο δίκτυο Wi-Fi στο σπίτι σας, ώστε να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες σας και παράλληλα οι δικές σας συσκευές παραμένουν ιδιωτικές και ασφαλείς.

 

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης