Με μια εντυπωσιακή παρουσίαση ξεκίνησε τη Δευτέρα, 5 Ιουνίου, το φετινό Apple Worldwide Developers Conference, το οποίο θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 9 Ιουνίου. Η Apple παρουσίασε μια σειρά από νέες συσκευές, σημαντικές αναβαθμίσεις για διάφορα gadgets της, καθώς και ένα μεγάλο πλήθος νέων widgets, apps και υπηρεσιών.

Το προϊόν όμως που ξεχώρισε ήταν το Apple Vision Pro, το headset επαυξημένης πραγματικότητας το οποίο θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024, αρχικά μόνο στην αμερικανική αγορά και ύστερα, σταδιακά και σε άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

«Κοιτάζεις μέσα από αυτό και όχι σε αυτό»

Η λευκή κάσκα που παρουσίασε ο τεχνολογικός κολοσσός θυμίζει μια μάσκα του σκι. Φυσικά, οι δυνατότητές της είναι πολλές περισσότερες και η τιμή της πολύ πιο υψηλή. Πρόκειται για μια απόπειρα της εταιρείας να ενώσει την πραγματικότητα με τον ψηφιακό κόσμο με έναν τρόπο που μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο σε ταινίες φαντασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκελετός του είναι φτιαγμένος από αλουμίνιο. Το σημείο μπροστά από τα μάτια, εκεί που «γεννιέται» όλη η μαγεία, καλύπτεται από γυαλί. Μέσα στο headset υπάρχουν πέντε αισθητήρες και 12 κάμερες. Σύμφωνα με την εκτενή παρουσίαση της Apple, είναι μια αυτόνομη συσκευή με τσιπ πυριτίου που θα προσφέρει επιδόσεις εφάμιλλες των Mac. Έχει δύο μικροτσίπ, που της επιτρέπουν να εκτελεί σύνθετες εργασίες και να χειρίζεται τις δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας.

Το Vision Pro δεν συνοδεύεται από κάποιο χειριστήριο, καθώς ουσιαστικά μπορεί να ελεγχθεί με τη φωνή, το βλέμμα και με τις κινήσεις των χεριών στον αέρα.  «Είναι το πρώτο προϊόν της Apple που κοιτάζεις μέσα από αυτό και όχι σε αυτό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Πώς λειτουργεί

Φορώντας την κάσκα, ο χρήστης βλέπει εικονίδια από εφαρμογές να «ξεπετάγονται» μέσα στον χώρο του. Μπορεί να περιηγηθεί στο ίντερνετ μόνο με τα μάτια (οπτικές εντολές), να χρησιμοποιήσει τα social media ή άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail). Του δίνεται παράλληλα η δυνατότητα να παίξει βιντεοπαιχνίδια, να δεις ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ή ό,τι άλλο επιθυμεί. Μπορεί, μάλιστα, να δημιουργήσει μια εικονική κινηματογραφική αίθουσα, με ανάλογα μεγάλη οθόνη, για να απολαύσει μια ταινία, ακόμα και σε 3D.

Το headset χρησιμοποιεί το λογισμικό visionOS, το οποίο αναγνωρίζει τις οπτικές εντολές, αλλά και τις κινήσεις των χεριών ακόμα και όταν αυτά βρίσκονται χαμηλά, χάρις στις κάμερες που καταγράφουν από την κάτω μεριά του σκελετού. Για παράδειγμα, ένα «πάτημα» (tap) στον αέρα εκεί όπου βλέπει ο χρήστης το εικονίδιο που τον ενδιαφέρει μπορεί να εκκινήσει μια εφαρμογή, μια κίνηση προς το πλάι ή πάνω – κάτω αρκεί για να κάνει scroll.

Εσωτερικά, από τη μεριά που η κάσκα έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο του χρήστη, το headset είναι «ντυμένο» με απαλό ύφασμα. Η Apple δηλώνει πως ο σχεδιασμός του είναι αρκετά ελαστικός ώστε να εφαρμόζει σωστά σε όλους τους αγοραστές, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αλλαγής του λουριού στο πίσω μέρος.

Η συσκευή διαθέτει, επίσης, μια εξωτερική οθόνη που δείχνει τα μάτια του χρήστη σε όσους τον βλέπουν. Η οθόνη αυτή σβήνει όταν ο χρήστης «βυθίζεται» σε έναν εικονικό κόσμο. Όταν, δε, κάποιος τον πλησιάζει, η οθόνη «καθαρίζει» για να τον δει.

Η τιμή που αγγίζει… ταβάνι

Πόσο κοστίζει αυτό το τολμηρό εγχείρημα της Apple; Η «Σιδηρά Κυρία» της τεχνολογίας, ως γνωστόν, εκτιμά όλα τα προϊόντα της… απλόχερα. Το Apple Vision Pro δεν θα αποτελεί εξαίρεση, καθώς θα πωλείται για το αντίτιμο των $3,499. Οι αναλυτές δεν είναι τόσο βέβαιοι για την ανταπόκριση που θα βρει αυτή η νέα συσκευή. Μεγάλο ρόλο σε αυτό σίγουρα θα παίξει η τιμή, που για τον μέσο όρο είναι απαγορευτική.

Επιμέλεια: Ελένη Δρίβα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης