Του Παύλου Κρούστη

H Sony μας προσκάλεσε στην ειδική παρουσίαση του νέου περιφερειακού για το PlayStation 4, του PlayStation VR. Πρόκειται για ένα κράνος εικονικής πραγματικότητας, που λειτουργεί σε συνδυασμό με το PS4 για να προσφέρει εμπειρίες… που δεν έχουμε ζήσει ξανά ως τώρα.


Δείτε περισσότερα για την εμπειρία του PlayStation VR ΕΔΩ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κράνη εικονικής πραγματικότητας δεν είναι κάτι νέο στο χώρο, όμως φέτος είναι η χρονιά, που το VR θα μπει στα σπίτια πολλών. Η αρχή έγινε με το Oculus Rift και το HTC Vive (της Valve), που είναι τα πρώτα κράνη, τα οποία προσφέρουν αυθεντική εμπειρία virtual reality. Η Sony μπαίνει τρίτη στο χορό, απευθυνόμενη στους χρήστες PlayStation 4, ενώ προσφέρει εξίσου ποιοτική εμπειρία, όμως σε ιδιαίτερα μειωμένη τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα Oculus Rift και Vive συνδέονται σε PC για να προσφέρουν την εμπειρία της εικον. πραγματικότητας, ενώ το PSVR λειτουργεί αποκλειστικά με το PlayStation 4.

Χωρίς να μπλέξουμε με τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα αναφερθούν σε επόμενο άρθρο για την παρουσίαση της συσκευής, θα μιλήσουμε για την εμπειρία που αποκομίσαμε από τη χθεσινή παρουσίαση και τι είχε να μας δείξει η Sony.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είσοδος της PlayStation Area στο Golden Hall.

Στο δεύτερο όροφο του Golden Hall είχε στηθεί ο PlayStation χώρος, όπου μας περίμεναν οι υπεύθυνοι να μας παρουσιάσουν το νέο προϊόν, το οποίο κυκλοφορεί στις 13 Οκτωβρίου 2016 στη χώρα μας. 

Να αναφέρουμε ότι από την Παρασκευή ο χώρος θα ανοίξει και για το κοινό, αλλά για να το δοκιμάσετε θα πρέπει να έχετε δηλώσει ενδιαφέρον στον παρακάτω σύνδεσμο.

Δηλώστε συμμετοχή για τη δοκιμή του PlayStation VR ΕΔΩ.

Στο χώρο υπήρχαν αρκετές τηλεοράσεις με PlayStation 4 Slim, όπου έπαιζαν επίσης διάφορα βίντεο από παιχνίδια του PlayStation VR, αλλά και άλλα παιχνίδια του PS4.

Όλες οι κονσόλες στο χώρο ήταν PS4 Slim, το οποίο έχει αντικαταστήσει το προηγούμενο μοντέλο PS4 στην αγορά εδώ και μερικές ημέρες. Η συσκευή συνοδεύεται και από το νέο χειριστήριο, το οποίο έχει μια επιπλέον φωτεινή μπάρα στο πάνω μέρος του touchpad.

H βασική ατραξιόν όμως δεν ήταν το PlayStation 4 Slim, αλλά το PlayStation VR. Στο βάθος, υπήρχαν δυο ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, στα οποία είχαν στηθεί τέσσερις κονσόλες PlayStation 4 συνδεδεμένες με το PlayStation VR και το άψογο προσωπικό της εταιρείας, που ήταν σε ετοιμότητα για κάθε μας ανάγκη, αλλά και να μας παρουσιάσουν αυτά που θα βλέπαμε.

Είχαμε στη διάθεσή μας τέσσερα demo για να… μας βάλουν στο κλίμα. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν ήταν αρκετά, καθώς από αύριο θα υπάρχουν στην αγορά πάνω από 20 παιχνίδια για το PlayStation VR και περιμέναμε να δούμε περισσότερο υλικό (με πρώτο και καλύτερο το Batman Arkham VR), όμως αυτά που είδαμε δεν απογοήτευσαν. Πρόκειται για demo από first-party τίτλους της εταιρείας επιλεγμένοι έτσι ώστε να δίνεται σημασία στην ποικιλομορφία των εμπειριών. 

Until Dawn: Rush of Blood

Το πρώτο παιχνίδι που δοκιμάσαμε είναι ένας τίτλος τρόμου, όπου σας τοποθετεί σε ένα εικονικό theme ride με τρενάκι, που βασίζεται στο Until Dawn, το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι σε PS4. Χρησιμοποιώντας χαρακτήρες και εικαστικά από τον προηγούμενο τίτλο, το Rush of Blood εστιάζει στο shooting μέσα από το βαγόνι, ενώ χρησιμοποιήσαμε τα χειριστήρια Move για τα δύο όπλα, που κρατά ο χαρακτήρας μας στο παιχνίδι.

Η πρώτη εντύπωση ήταν… περίεργη. Παρόλο που γνωρίζαμε από πριν τι ακριβώς θα δούμε και πώς λειτουργεί το VR, η αίσθηση ήταν πρωτόγνωρη. Δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις, καθώς πρέπει κάποιος να το ζήσει για να καταλάβει. Όταν καθήσαμε για πρώτη φορά στο εικονικό βαγόνι, πέρασαν κάποια δευτερόλεπτα μέχρι να συνηθίσουμε την αίσθηση. Ίσως φανεί περίεργο σε κάποιους.  Άμεσα όμως συνηθίσαμε να κοιτάζουμε μέσα από τους φακούς της συσκευής, χωρίς να προκληθεί κάποιο είδος ζαλάδας ή κούρασης, όπως είναι ένας κοινός φόβος για αυτές τις συσκευές.

To τρομακτικό στοιχείο του τίτλου ήταν άκρως αποδοτικό, καθώς η 3D αίσθηση ήταν ανυπέρβλητη. Δε συγκρίνεται με το 3D που έχετε δει ως τώρα στις τηλεοράσεις. Τα κράνη εικονικής πραγματικότητας φέρνουν το πραγματικό 3D.

Μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή αφορούσε ένα σημείο στην πορεία του βαγονιού, όπου πέφταμε προς τα κάτω με μεγάλη ταχύτητα. Το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε να κάνουμε είναι να γείρουμε προς τα πίσω και να κρατηθούμε καλύτερα. Αυτό ακριβώς προκαλεί το VR.

RIGS

Το δεύτερο παιχνίδι μάς έβαζε στη θέση ενός, mech: ενός γιγαντιαίου ρομπότ, το οποίο διαθέτει όπλα, αλλά ορμά εντός μιας αρένας παίζοντας… μπάλα μαζί με άλλα τέτοια mechs. Σκοπός σας είναι να μαζέψετε κάποιες μπάλες που θα βρείτε στην αρένα και να καταφέρετε να τις περάσετε από μια γιγαντιαία τρύπα, που βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι το παίξαμε με χειριστήριο και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η χρήση των μοχλών για την κίνηση σε συνδυασμό με την κίνηση του κεφαλιού μας για τη στόχευση είναι κάτι, το οποίο απαιτεί εξοικείωση. Στα highlights θα προσθέσουμε τη στιγμή, όπου μας διαλύει ένα αντίπαλο ρομπότ και εμείς (ο πιλότος) πεταγόμαστε στον αέρα. Η αίσθηση της αιώρησης σε τέτοιο ύψος δημιουργεί ένταση!

The London Heist

To The London Heist είναι ένας τίτλος, που θα βρίσκεται μέσα στη συλλογή PlayStation VR Worlds, που θα κυκλοφορήσει. Πρόκειται για ένα παιχνίδι, που έχει ως επίκεντρο τον υπόκοσμο του Λονδίνου, ενώ αποτελεί έναν on-rails shooting τίτλο.

Εντυπωσιαστήκαμε από τη χρήση του όπλου και τo reload, που χρειάζεται συγκεκριμένες κινήσεις κρατώντας τα Move χειριστήρια, ενώ η δράση και οι εκρήξεις μας συνεπήραν.

Ocean Descent (The Deep)

To τελευταίο demo που δοκιμάσαμε δεν είχε κάποια διάδραση, αλλά η ένταση ίσως ήταν ακόμα μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα παιχνίδια. Μέρος του PlayStation VR Worlds και πάλι, το Ocean Descent, είναι ένα tech demo στην ουσία, όπου δε θα χρειαστεί να κάνετε κάτι πέρα από το να παρακολουθείτε. 

Σας τοποθετεί εντός ενός κλουβιού, το οποίο κατεβαίνει σιγά σιγά στον ωκεανό φτάνοντας σε περιοχές… επικίνδυνες, με έναν τεράστιο καρχαρία να παίζει μαζί σας. Αξίζει να το ζήσετε!

Συμπεράσματα – H πρώτη εικόνα

To PlayStation VR είναι η πρώτη συσκευή VR που κυκλοφορεί επίσημα στη χώρα μας, ενώ η Sony φαίνεται να έχει όλη τη διάθεση να το υποστηρίξει, καθώς από την ημέρα κυκλοφορίας θα έχετε πάνω από 20 τίτλους να διαλέξετε, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχουν περίπου 50.

Πολλά παιχνίδια επίσης θα έχουν έξτρα modes, που θα υποστηρίζουν VR (όπως το Rise of the Tomb Raider ή το demo του Resident Evil 7, το οποίο θα ανανεωθεί με update), ενώ φυσικά μπορείτε να παίξετε όλα σας τα παιχνίδια με το κράνος σε cinematic mode, όπου θα έχετε μπροστά σας ένα video wall πολλών ιντσών. 

Το PlayStation VR κρίνεται με μια πρώτη άποψη ως άκρως ικανοποιητικό γι’ αυτά που περιμέναμε και αυτά που προσφέρει τελικώς, ενώ είναι σίγουρα μια πρωτόγνωρη εμπειρία όχι μόνο για τους gamers, αλλά για όλους. Το εντυπωσιακό βάθος της 3D απεικόνισης σάς τοποθετεί μέσα στο παιχνίδι, ενώ τα ποιοτικά υλικά της κατασκευής, αλλά και το μικρό βάρος δε θα σας κουράσουν.

Στον αντίποδα έχουμε τη σχετικά μικρή ανάλυση των οθονών, που έχετε στα μάτια σας, το οποίο δημιουργεί τόσο μια μικρή θολούρα, όσο και ανεπιθύμητα jaggies («πριονάκια» στις υφές των γραφικών). Η εικόνα δεν είναι όσο κρυστάλλινη έχετε συνηθίσει να είναι από την τηλεόρασή σας. Επιπρόσθετα, το tracking των Move controllers από την PS Camera κάποιες φορές δε γίνεται σωστά, εν αντιθέσει με το tracking του κράνους, το οποίο είναι άψογο.

Δεν περιμέναμε να επηρεαστούμε τόσο από την 3D απεικόνιση, η οποία μας έκανε να νιώσουμε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο, ενώ για όση ώρα το δοκιμάσαμε δε νιώσαμε κούραση ή ζαλάδες, όπως φοβόμασταν. 

Η πρώτη εικόνα είναι ότι έχουμε μια συσκευή, που φέρνει μια πραγματικά πρωτόγνωρη εμπειρία. Δεν μπορεί να το περιγράψει κάποιος με λόγια, ούτε είναι εφικτό να αποτυπωθεί σε εικόνες και βίντεο. Πρέπει κάποιος να το ζήσει. Η άκρως ανταγωνιστική του τιμή (για την κατηγορία του – 400€) καταφέρνει να το κάνει προσιτό για τους χρήστες PS4, οι οποίοι θα χρειαστούν την PS Camera, αλλά και χειριστήρια Move (αν θέλετε τη full εμπειρία), ενώ αναμένουμε την killer εφαρμογή/παιχνίδι, που θα κάνει απαραίτητη την αγορά του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης