Η Samsung και η Amazon ανακοίνωσαν ένα νέο πρότυπο για το δυναμικό εύρος σε βίντεο, που ονομάζεται HDR10+. Πρόκειται για βελτιωμένη έκδοση του HDR10 πρότυπου, το οποίο είναι πλέον ακόμα πιο ανταγωνιστικό στο Dolby Vision.

Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται με το HDR10+ είναι το “Dynamic Tone Mapping”. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα metadata που συνοδεύουν το βίντεο είναι δυναμικά αναλόγως της σκηνής που προβάλλεται, επιτρέποντας στα επίπεδα φωτεινότητας να αλλάζουν αναλόγως με τη φωτεινότητα της κάθε σκηνής. Αυτό αποτελεί μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το HDR10, το οποίο χρησιμοποιούσε στατικά metadata και αντιμετώπιζε ολόκληρο το βίντεο με συγκεκριμένα επίπεδα. Αν μια ταινία για παράδειγμα ήταν σκοτεινή κυρίως με μερικές φωτεινές σκηνές, τότε το αποτέλεσμα ήταν αυτές οι σκηνές να προβάλλονται υπερκορεσμένες σε σχέση με τις άλλες σκηνές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δυναμικά metadata αποτελούν μέρος και του Dolby Vision, που είναι το ανταγωνιστικό πρότυπο, ενώ το πρότυπο της Dolby παραμένει ανώτερο, όσον αφορά τα υψηλότερα στάνταρ σε χρώματα και φωτεινότητα.

Κάπως έτσι φτάνουμε τα πέντε HDR πρότυπα πλέον: HDR10, Dolby Vision, HLG, Advanced HDR και HDR10+.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευτυχώς για όλους τους καταναλωτές, το νέο HDR10+ δε θα απαιτεί νέα τηλεόραση, καθώς υποστηρίζεται ήδη από όλες της UHD Samsung τηλεοράσεις του 2017 και θα γίνει διαθέσιμο στα μοντέλα του 2016 μέσω ενημέρωσης του λογισμικού τους αργότερα μες στη χρονιά. Η Amazon από τη μεριά της σκοπεύει να υποστηρίξει το HDR10+ με υλικό, αλλά είναι η μόνη εταιρεία ως τώρα που έχει υπογράψει.

Ως καταναλωτές, αυτό που μας ενδιαφέρει αν θέλουμε να επενδύσουμε σε μια νέα σύγχρονη τηλεόραση είναι να ελέγξουμε αν η τηλεόρασή μας είναι πιστοποιημένη με κάποιο από τα παραπάνω πρότυπα. Ιδανικά με Dolby Vision, καθώς έχει τις υψηλότερες απαιτήσεις ως τώρα.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης