Το 2019 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά των πρώτων αναδιπλούμενων τηλεφώνων. Το πρώτο που εμφανίστηκε ήταν το FlexPai από την κινέζικη Royole (η οποία δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη φήμη). Η Huawei και η LG επίσης έχουν ανακοινώσει ότι ετοιμάζουν αναδιπλούμενα τηλέφωνα και η Samsung μόλις παρουσίασε το δικό της.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης SDC 2018, η Samsung παρουσίασε για πρώτη φορά το δικό της αναδιπλούμενο τηλέφωνο, το οποίο δεν έχει ακόμη όνομα, αλλά η εταιρεία έδειξε τις δυνατότητες των νέων οθονών Infinity Flex Display και του νέου λογισμικού που θα χρησιμοποιούν αυτά, το One UI.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το One UI είναι το νέο Android based UI της εταιρείας, καθώς φαίνεται να αποσύρεται το Samsung Experience επιτέλους, το οποίο “βάραινε” αδίκως τις συσκευές με bloatware (άχρηστες εφαρμογές). Το νέο λογισμικό, όπως ανακοινώθηκε, θα έρθει και στις υπόλοιπες, μη αναδιπλούμενες, συσκευές της εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Samsung δεν έκανε πλήρη παρουσίαση του νέου της τηλεφώνου, αλλά έδειξε τις δυνατότητες της αναδιπλούμενης OLED οθόνης, η οποία ξεδιπλωμένη είναι στις 7,3 ίντσες (ανάλυση 1536×2152 με aspect ratio 4.2:3). Όταν είναι διπλωμένη φτάνει τις 4,58 ίντσες και υποστηρίζει ανάλυση 840×1960 με αναλογία οθόνης 21:9. Η εταιρεία υποσχέθηκε αυτήν τη φορά ότι έχει κρατήσει με μίνιμαλ σχεδιασμό το UI και πλέον στην οθόνη θα βλέπετε τα απαραίτητα. Καθώς ξεδιπλώνετε το τηλέφωνο, αυτό θα αλλάζει επιφάνεια εργασίας ομαλά και θα θυμίζει tablet. H Samsung ανέφερε ότι θα μπορεί να κρατά τρεις εφαρμογές ανοιχτές ταυτόχρονα.

Το τηλέφωνο δεν παρουσιάστηκε επίσημα ακόμη, ενώ είναι άγνωστο το πότε θα γίνει αυτό, με την κυκλοφορία του να αναμένεται μέσα στο 2019. Το ερώτημα όμως είναι άλλο…

Κατά πόσο χρειαζόμαστε τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα; Είναι αυτό το μέλλον των smartphones; Οι λόγοι που τα tablet πλέον έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά είναι πολλοί και σίγουρα η φορητότητα είναι ένας από αυτούς, όμως κατά πόσο θα είναι χρηστικά τα νέα αναδιπλούμενα τηλέφωνα είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουμε.

Οι δυνατότητες της νέας αυτής τεχνολογίας είναι πολλές και σίγουρα η αγορά των smartphones χρειάζεται αναπτέρωση για να κερδίσει και πάλι τα χαμένα νούμερα, όμως πρόκειται για κάλυψη μιας ανάγκης που δεν γνωρίζαμε ότι έχουμε ή βλέπουμε μια τεχνολογία, την οποία θα ξεχάσουμε σε μερικά χρόνια από τώρα; Θα μάθουμε μέσα στο 2019.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης