Viber: Η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα είναι το κύριο ζητούμενο για τους χρήστες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019, 19:33
Viber: Η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα είναι το κύριο ζητούμενο για τους χρήστες

Το Viber, μια από τις κορυφαίες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων παγκοσμίως, προκειμένου να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τις προτιμήσεις των χρηστών του στην Ελλάδα, διεξήγαγε σχετικές δημοσκοπήσεις στην επίσημη τοπική κοινότητα «Viber Ελλάδα», η οποία φιλοξενεί πάνω από 850.000 χρήστες της εφαρμογής. Οι απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν από περισσότερους από 50.000 συμμετέχοντες δείχνουν δύο κύριες τάσεις: 1) οι Έλληνες (όπως και οι περισσότεροι χρήστες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη) δίνουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια και στην προστασία της ιδιωτικότητάς τους και 2) τα γραπτά μηνύματα παραμένουν η πρώτη τους επιλογή για να επικοινωνούν με φίλους και γνωστούς. Για το 67% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα το γραπτό κείμενο είναι ο προτιμώμενος τρόπος επικοινωνίας, ενώ ακολουθούν με 66% οι χρήστες από την Κροατία.

Σήμερα, οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων είναι ίσως η πιο δυναμική και ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Η ασφάλεια των συνομιλιών και των κλήσεων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας του Viber, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Djamel Agaoua, CEO της Rakuten Viber,σχολιάζοντας την τελευταία παραβίαση της ασφάλειας του WhatsApp. Φαίνεται πως αυτή η στρατηγική ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των χρηστών στην Ελλάδα - πάνω από το 60% των ερωτηθέντων θεωρούν την ασφάλεια ως τον σημαντικότερο λόγο για τον οποίο χρησιμοποιούν το Viber. Με τo Viber οι χρήστες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Οι προσωπικές τους συνομιλίες προστατεύονται πάντα με ενεργή από προεπιλογή κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο και τα δεδομένα που ανταλλάσσουν ανήκουν μόνο σε αυτούς. Αποστολή του Viber είναι η προστασία του ιδιωτικού απορρήτου, ώστε οι χρήστες να μην κάνουν δεύτερες σκέψεις για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να μοιραστούν όταν χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Κανένα από τα δεδομένα που μοιράζονται οι χρήστες μεταξύ τους δεν αποθηκεύεται στους servers της εφαρμογής μετά την παράδοση. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Σκοτεινή Λειτουργία (Dark Mode) κατατάχθηκε στην πρώτη θέση στα κορυφαία χαρακτηριστικά του Viber, συγκεντρώνοντας περισσότερο από το 50% των ψήφων των Ελλήνων χρηστών. Eπιπλέον το 23% των χρηστών στην Ελλάδα ψήφισε ως αγαπημένη λειτουργία τις Κρυφές συνομιλίες στην εφαρμογή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες έδωσαν το υψηλότερα ποσοστό προτίμησης σε αυτή τη λειτουργία σε σύγκριση με τους χρήστες των άλλων αγορών.

Παράλληλα, στην Ελλάδα δημοφιλείς είναι και οι Ομαδικές συνομιλίες,καθώς και τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής που κάνουν τις συνομιλίες δυναμικότερες και πιο προσωπικές. Οι χρήστες αξιολόγησαν θετικά τις τελευταίες ενημερώσεις της εφαρμογής και τα εργαλεία που σχετίζονται με την επεξεργασία, τη διαγραφή, τη μετάφραση και την απάντηση σε αναρτήσεις συγκεκριμένου χρήστη σε μια ομαδική συνομιλία. Η συνεχής βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών είναι μια ακόμη προτεραιότητα για το Viber. Η τελευταία έκδοση Viber 10 εξασφαλίζει κλήσεις κρυστάλλινης ποιότητας και παράδοση μηνυμάτων με διπλάσια ταχύτητα, ενώ η ανανεωμένη σχεδίαση και διεπαφή χρήστη αποδεικνύει ότι το Viber είναι «ελαφρύτερο» και γρηγορότερο από ποτέ.

Οι απαντήσεις στο ερώτημα ποιος είναι ο αγαπημένος τρόπος επικοινωνίας στο Viber αποκαλύπτουν πως οι Έλληνες παραμένουν παραδοσιακοί. Σχεδόν το 67%  των ερωτηθέντων προτιμούν τα κλασικά γραπτά μηνύματα, σε σύγκριση με τις βιντεοκλήσεις ή τα ηχητικά μηνύματα. Αυτό συνάδει με την παγκόσμια τάση που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με την οποία οι χρήστες στην πλειοψηφία τους προτιμούν τη γραπτή και όχι την προφορική επικοινωνία. Τα αυτοκόλλητα (stickers) είναι ο δεύτερος αγαπημένος τύπος μηνυμάτων. Για το 14% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα, τα αυτοκόλλητα λειτουργούν καλύτερα σε μια συνομιλία, ίσως λόγω της απεικόνισης των συναισθημάτων που προσθέτουν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν το 60% του συνόλου των χρηστών στο Viber προτιμούν τα αυτοκόλλητα, και ιδιαίτερα εκείνα που διατίθενται στην τοπική τους γλώσσα, διότι ενσωματώνουν την κουλτούρα και την τοπική αργκό.

"Kάθε ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στους χρήστες μας είναι για μας σημαντική. Διατηρούμε κοινότητες σε 9 χώρες στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες συγκεντρώνουν συνολικά σχεδόν 4 εκατομμύρια χρήστες. Εκεί συχνά λαμβάνουμε εντυπώσεις και σχόλια για τα προϊόντα μας και για την γενικότερη εμπειρία των χρηστών. Γνωρίζοντας ότι η ασφάλεια και η προστασία της ιδιωτικότητας είναι προτεραιότητα για τους περισσότερους χρήστες μας, έχουμε ένα ισχυρό κίνητρο να συνεχίσουμε να διαθέτουμε μεγάλο μέρος των πόρων μας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Διατηρώντας την προσήλωσή μας σε αυτή την προσπάθεια, οι  χρήστες μας γνωρίζουν ότι υπολογίζουμε τα σχόλιά τους", σχολίασε η Zarena Kancheva, Marketing και PR Director στη Rakuten Viber, CEE.
 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019, 19:33