Σε έκθεση που συνέταξαν εμπειρογνώμονες για λογαριασμό της βρετανικής Υπηρεσίας Εμπορικών Προτύπων, αναφέρεται ότι το 99% των φορτιστών που ελέγχθηκαν απέτυχαν να περάσουν τις βασικές δοκιμές ασφαλείας. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι τα ηλεκτρικά είδη που είναι απομιμήσεις και αγοράζονται μέσω Διαδικτύου αποτελούν μια «άγνωστη οντότητα». Από τους 400 πλαστούς φορτιστές που ελέγχθηκαν, μόνο 3 είχαν την κατάλληλη μόνωση για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση αυτή άνοιξε μετά τις καταγγελίες της Apple σχετικά με τον καταιγιστικό αριθμό πλαστών προϊόντων που πωλούνται στην Amazon. Τον Οκτώβριο, η εταιρεία είχε αποκαλύψει ότι σκόπευε να προχωρήσει σε μηνύσεις κατά ενός τρίτου προμηθευτή, ο οποίος με τα πλαστά προϊόντα του έθετε «σε κίνδυνο» τους πελάτες.

Ο Λίον Λίβερμορ, διευθύνων σύμβουλος του Chartered Trading Standards Institute, παροτρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ηλεκτρικά είδη μόνο από αξιόπιστους προμηθευτές. «Μπορεί να κοστίζουν λίγο παραπάνω αλλά οι απομιμήσεις ή τα μεταχειρισμένα προϊόντα αποτελούν μια άγνωστη οντότητα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο τόσο για την κατοικία όσο και για τη ζωή των καταναλωτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος προειδοποιεί επίσης ότι οι καταναλωτές δε θα πρέπει να υπερφορτώνουν τις συσκευές τους, να μην τις καλύπτουν με οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της φόρτισης και να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν κάποιον φορτιστή που μπορεί να έχει σπασμένο κάλυμμα ή φθαρμένο καλώδιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης