Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε τους μεγάλους νικητές του υψηλού κύρους φωτογραφικού διαγωνισμού, Sony World Photography Awards 2019.

Με τον πολυπόθητο τίτλο του Φωτογράφου της Χρονιάς και το έπαθλο των $25.000 (USD), τιμήθηκε ο Ιταλός καλλιτέχνης Federico Borella, για τη συλλογή του Five Degrees, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Το έργο επαινέθηκε από την κριτική επιτροπή για την ευαισθησία του, την τεχνική του αριστεία και την δεξιοτεχνία με την οποία έφερε στο φως ένα θέμα που γεννά ανησυχίες παγκοσμίως. Τα Sony World Photography Awards αποτελούν μια παγκόσμια πλατφόρμα για την φωτογραφία, ενώ παρέχουν σημαντικές γνώσεις για τη φωτογραφία του σήμερα. Τα Βραβεία προσφέρουν, τόσο στους ήδη αναγνωρισμένους, όσο και στους ανερχόμενους φωτογράφους, την ευκαιρία να προβληθεί το έργο τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Borella επιλέχθηκε από τους νικητές των 10 κατηγοριών του «Επαγγελματικού Διαγωνισμού», μαζί με τους οποίους ανακοινώθηκαν και όσοι κατέκτησαν τη 2η και την 3η θέση σε κάθε κατηγορία του «Διαγωνισμού Επαγγελματιών». Ακόμα, αποκαλύφθηκαν οι νικητές του «Ανοιχτού Διαγωνισμού» (καλύτερη μεμονωμένη φωτογραφία), καθώς και οι νικητές της κατηγορίας «Νέων» και «Student», σε μια υψηλού κύρους τελετή Βραβείων στο Λονδίνο, όπου ο αποδέκτης του Βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στην Φωτογραφία 2019, ο καλλιτέχνης Nadav Kander, ήταν εκεί για να παραλάβει το βραβείο του. Όλοι οι νικητές έλαβαν ως έπαθλο φωτογραφικό εξοπλισμό από την Sony και προβολή στο βιβλίο των νικητών, ενώ το έργο τους θα προβληθεί στο πλαίσιο της έκθεσης Sony World Photography Awards 2019 στο Somerset House του Λονδίνου.

Οι κριτές εγκωμίασαν τους φετινούς νικητές που έδωσαν «φωνή» στη ζωή των ανθρώπων παγκοσμίως και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ο Mike Trow, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για τον Επαγγελματικό Διαγωνισμό, δήλωσε ότι οι φετινές συμμετοχές«απασχόλησαν και προκάλεσαν το ενδιαφέρον των μελών της κριτικής επιτροπής» με τα έργα «να ωθούν τα όρια της φωτογραφίας και να αμφισβητούν τις αντιλήψεις και τις προσδοκίες του κοινού».

Τα Sony World Photography Awards 2019, προϊόν του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας, είναι ο μεγαλύτερος και υψηλότερου κύρους διαγωνισμός φωτογραφίας στον κόσμο. Η 12η διοργάνωση των Βραβείων, συγκέντρωσε τον αριθμό ρεκόρ των 326,997 συμμετεχόντων φωτογράφων, από 195 χώρες και περιοχές, παρουσιάζοντας μερικά από τα καλύτερα έργα σύγχρονης φωτογραφίας στον κόσμο, που αποτυπώθηκαν τον περασμένο χρόνο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Φωτογράφος της Χρονιάς» – Federico Borella, Ιταλία

Το «Five Degrees» είναι έργο του Ιταλού φωτογράφου Federico Borella από την Μπολόνια (ηλικίας 35 ετών). Με πτυχίο στην Κλασική Λογοτεχνία και Μεταπτυχιακές σπουδές στο Φωτορεπορτάζ, ο Borella είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος, ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ με περισσότερα από δέκα χρόνια εμπειρίας ως δημοσιογραφικός φωτογράφος και είναι επίσης εκπαιδευτικός στον τομέα της φωτογραφίας και του φωτορεπορτάζ.

Η σειρά «Five Degrees» επικεντρώνεται στην αυτοκτονία ανδρών στην αγροτική κοινότητα του Ταμίλ Ναντού της Νότιας Ινδίας, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 140 ετών. Βασιζόμενος σε μελέτη του Πανεπιστημίου Berkeley, η οποία διαπίστωσε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των αυξημένων ποσοστών αυτοκτονίας των Ινδών αγροτών, ο Borella μελέτησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτήν την αγροτική περιοχή και στη κοινότητά της, μέσω ενός σκληρού και συναισθηματικά δυνατού συνδυασμού εικόνων που απεικονίζουν το τοπίο της καλλιέργειας, των αποθανόντων αγροτών και τα πορτρέτα όσων άφησαν πίσω τους.

Ο Mike Trow σχολιάζει: «Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει την όψη της ζωής ολοένα και πιο γρήγορα – ιδιαίτερα στα αναπτυσσόμενα και μη αναπτυγμένα έθνη – το έργο των καλλιτεχνών όπως ο Borella καθίσταται ολοένα και περισσότερο απαραίτητο.»

Διαγωνισμός Επαγγελματιών Νικητές & Φιναλίστ

Οι παρακάτω καλλιτέχνες επιλέχτηκαν από την κριτική επιτροπή ως εκπρόσωποι της καλλιτεχνικής ικανότητας και της φωτογραφικής εμπειρίας για μια σειρά από πέντε έως δέκα εικόνες, ανάμεσα σε δέκα κατηγορίες:

Αρχιτεκτονική: Νικητής: Stephan Zirwes, Γερμανία για το έργο «CutOuts–Pools 2018»
2ος Tuomas Uusheimo, Φιλανδία/ 3ος PeterFranck, Γερμανία

Brief: Νικητής: Rebecca Fertinel, Βέλγιο για το έργο «Ubuntu – I Am Because We Are»
2η Christina Stohn, Γερμανία /3ος Edward Thompson, Ηνωμένο Βασίλειο

Δημιουργικότητα: Νικητής: Marinka Masséus, Ολλανδία για το έργο «Chosen [not] to be»
2η Leah Schretenthaler, ΗΠΑ/ 3ος Pol Kurucz, Γαλλία

Ανακάλυψη: Νικητής: Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni, Ιταλία για το έργο «Güle Güle»
2η Boyuan Zhang, Κίνα / 3η Karina Bikbulatova, Ρωσία

Ντοκιμαντέρ: Νικητής: Federico Borella, Ιταλία για το έργο «Five Degrees»
2ος Brent Stirton, Νότια Αφρική / 3ος Mustafa Hassona, Παλαιστίνη
Τοπίο: Νικητής: Yan Wang Preston, Ηνωμένο Βασίλειο για το έργο «To the South of the Colourful Clouds»
2ος Marco Kesseler, Ηνωμένο Βασίλειο / 3ος Kieran Dodds, Ηνωμένο Βασίλειο

Φύση και Άγρια Ζωή: Νικητής : Jasper Doest, Ολλανδία για το έργο «Meet Bob»
2ος Christian Vizl, Μεξικό / 3ος Maela Ohana, Γαλλία

Πορτρέτο: Νικήτης: Álvaro Laiz, Ισπανία για το έργο «The Edge»
2ος Massimo Giovannini, Ιταλία/ 3ος Laetitia Vançon, Γαλλία

Αθλητισμός: Νικητής: Alessandro Grassani, Ιταλία για το έργο «Boxing Against Violence: The Female Boxers Of Goma»
2ος Kohei Ueno, Ιαπωνία / 3ος Thomas Nielsen, Δανία

Νεκρή Φύση: Νικητής: : Nicolas Gaspardel& Pauline Baert, Γαλλία για το έργο «Yuck»
2ος Yiming Zhang, Ενδοχώρα της Κίνας / 3ος Cletus Nelson Nwadike, Σουηδία

Φωτογράφος της Χρονιάς για τον «Ανοιχτό Διαγωνισμό» – Christy Lee Rogers, ΗΠΑ

Ο «Ανοικτός Διαγωνισμός» γιορτάζει τη δύναμη των μεμονωμένων εικόνων. Οι νικήτριες εικόνες επιλέγονται για την ικανότητά τους να επικοινωνούν μια αξιόλογη οπτική αφήγηση σε συνδυασμό με την τεχνική αριστεία. Επιλέχθηκε από τους 10 νικητές των κατηγοριών του Ανοιχτού Διαγωνισμού, για την καλύτερη μεμονωμένη εικόνα, η φωτογράφος από το Νάσβιλ, με καταγωγή από τη Χαβάη, Christy Lee Rogers, η οποία ανακοινώθηκε Φωτογράφος της Χρονιάς για τον «Ανοιχτό Διαγωνισμό» με το έργο «Harmony» και θα λάβει το βραβείο των 5.000 δολαρίων (USD). Η Rogers είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη καλλιτέχνης γνωστή για τη χρήση του νερού και του φωτισμού στα φωτογραφικά της έργα για να δημιουργήσει δραματικά εφέ.

Το «Harmony»είναι μια εικόνα από τη σειρά του καλλιτέχνη «Muses», την οποία εμπνεύστηκε από την ομορφιά και την ευαισθησία της ανθρώπινης φύσης. Σε αυτή την εικόνα η Rogers έχει χρησιμοποιήσει τις αντιθέσεις του φωτός, του σκότους, των χρωμάτων, της κίνησης και έναν «καταρράκτη» υποβρύχιων σωμάτων για να δημιουργήσει μια αιθέρια σκηνή που θυμίζει έναν Μπαρόκ πίνακα.

Μιλώντας για τη νίκη της, η Rogers σχολιάζει: «Είναι τιμή να αναγνωρίζεσαι ως φωτογράφος, καθώς εδώ και αρκετά  χρόνια οι περισσότεροι αναφέρονταν σε εμένα με την ιδιότητα του ζωγράφου ή κάτι άλλου άγνωστου. Είμαι τόσο ευγνώμων που είμαι μέλος της φωτογραφικής κοινότητας και που κέρδισα αυτό το όμορφο βραβείο!»

Φωτογράφος της Χρονιάς για την Κατηγορία Νέων —  Zelle Westfall, ΗΠΑ, 18 ετών

Η Αμερικανίδα μαθήτρια που ζει στην Ατλάντα, Zelle Westfall, βραβεύτηκε για την εικόνα της «Abuot», μια εντυπωσιακή μεμονωμένη εικόνα που ανταποκρίνεται στο θέμα «Διαφορετικότητα». Μιλώντας για το νικητήριό της έργο, η Westfall δήλωσε ότι «η Abuot είναι φίλη μου από το σχολείο και είναι ένας από τους πιο διασκεδαστικούς ανθρώπους που γνωρίζω. Στη σημερινή κοινωνία, με τα προϊόντα λεύκανσης της επιδερμίδας και τον ρατσισμό προς τους έγχρωμους ανθρώπους να πλημμυρίζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε την ομορφιά των γυναικών με σκουρόχρωμες επιδερμίδες που λέγεται συχνά ότι είναι «πολύ σκούρες».» Ο διαγωνισμός Νέων ήταν ανοιχτός για όλους τους φωτογράφους ηλικίας 12-19 ετών.

Φωτογράφος της Χρονιάς για την Κατηγορία Student – Sergi Villanueva, Ισπανία, Universidad JaumeI, 25 ετών

Ο φοιτητής της Βαλένθια, Sergi Villanueva επιλέχθηκε από τους κριτές ανάμεσα σε συμμετοχές από όλο τον κόσμο για τη φωτογραφική του σειρά «La Terreta», μια υποδειγματική απεικόνιση της πατρίδας του μέσω της διαδικασίας της τοπικής καλλιέργειας πορτοκαλιών και της συγκομιδής τους. Ο Villanueva εκπροσώπησε το Universidad JaumeI και κέρδισε φωτογραφικό εξοπλισμό από την Sony αξίας € 30,000 (ευρώ) για το εκπαιδευτικό του ίδρυμα. 

Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία – Nadav Kander

Ως ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους φωτογράφους του κόσμου, ο καλλιτέχνης Nadav Kander που ζει στο Λονδίνο, θεωρείται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους φωτογράφους της γενιάς του. Τα έργα του καλύπτουν μια ευρεία γκάμα διαφορετικών ειδών, από ατμοσφαιρικά τοπία έως πορτρέτα διασημοτήτων. Τα βραβεία αναγνώρισαν τον Kander για την πολύπλευρη, δυναμική και ευγενική συνεισφορά του στο μέσο της φωτογραφίας.

Τα νέα των νικητών μαζί με την ανακοίνωση του Μαρτίου για τους νικητές των δέκα κατηγοριών του Ανοιχτού Διαγωνισμού 2019 και των 62 Νικητών των Εθνικών Βραβείων, ολοκληρώνουν τις ανακοινώσεις για το 2019. Όλες οι νικήτριες, οι φιναλίστ και διακεκριμένες εικόνες θα παρουσιαστούν στην Έκθεση Sony World Photography Awards 2019 στο Somerset House, στο Λονδίνο από τις 18 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου, πριν τη συμμετοχή τους στην παγκόσμια περιοδεία.

www.worldphoto.org/2019exhibition

Sony World Photography Awards

Ο στόχος των Sony World Photography Awards είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για τη συνεχή ανάπτυξη της φωτογραφικής κουλτούρας. Τα βραβεία το κάνουν αυτό πραγματικότητα, αναγνωρίζοντας την πρόοδο της φωτογραφίας παγκοσμίως, μέσω του Βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία καθώς και την εύρεση και προώθηση νέων ταλέντων, είτε πρόκειται για τον Διαγωνισμό Επαγγελματιών, τον Ανοιχτό Διαγωνισμό, την κατηγορία Νέων ή Student. Η Sony δεσμεύεται να υποστηρίζει τη φωτογραφία παγκοσμίως. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο μέσω των βραβείων, αλλά και από το πολύ σημαντικό πρόγραμμα επιχορηγήσεων που προσφέρει στους νικητές του Διαγωνισμού στην κατηγορία Student $3.500 και στον Διαγωνισμό Επαγγελματιών $7.000 για την ανάπτυξη προσωπικών έργων. Οι αιτήσεις για τα Sony World Photography Awards 2020 ξεκινούν την 1η Ιουνίου 2019. Όλες οι συμμετοχές είναι δωρεάν στο www.worldphoto.org
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης