Του Παύλου Κρούστη
Η σεζόν φτάνει στην κορύφωσή της με τις εταιρείες κινητής να έχουν ήδη παρουσιάσει τις top προτάσεις τους. Αδιαμφισβήτητα, τα δύο καλύτερα κινητά της αγοράς αυτήν τη στιγμή είναι το Huawei Mate 20 Pro και το iPhone XS της Apple.

Πρόκειται για δύο smartphones που χρησιμοποιούν την αιχμή της τεχνολογίας και “ανοίγουν τον δρόμο” για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Στα αναλυτικά μας review, μπορείτε να διαβάσετε τους λόγους για τους οποίους μας γοήτευσε το Mate 20 Pro και όχι τόσο το iPhone XS, όμως θέλουμε να καθαρίσουμε το τοπίο αναφέροντας τα 5 σημεία στα οποία η νέα ναυαρχίδα της Huawei βγαίνει κατάφωρα νικητής.

1. Κάμερες
Δεν θα εστιάσουμε καν στον αριθμό των αισθητήρων και των Megapixels. Η Huawei έχει κάνει άλματα στο συγκεκριμένο τομέα με τις Leica branded κάμερές της και ήδη το P20 Pro που κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες κατέχει την κορυφή στα σκορ του DxOMark, του πλέον έγκυρου site, που δοκιμάζει τις φωτογραφικές δυνατότητες των κινητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το site ακόμη δεν έχει εμφανίσει το σκορ του Mate 20 Pro, όμως βλέπουμε ότι το Huawei P20 Pro έχει κατακτήσει την κορυφή με 109 πόντους, με το iPhone XS Max να έρχεται δεύτερο με 105 πόντους. Παράλληλα, ήδη γνωρίζουμε ότι το Mate 20 Pro έχει βελτιωμένες δυνατότητες με τον νέο ευρυγώνιο φακό, αλλά και τη σαφώς καλύτερη χρήση του λειτουργικού.

Η Huawei απάντησε ότι δεν έχουν εμφανίσει ακόμη το σκορ της συσκευής στο DxOMark γιατί… απλά μπορούν. Αυτό σημαίνει ότι είναι σίγουροι για το υπέρτατο σκορ της νέας συσκευής.

Από τα δικά μας τεστ και τα δύο κινητά (δοκιμάσαμε το iPhone XS και όχι το Max, όμως έχουν την ίδια ακριβώς κάμερα) είδαμε ότι έχουν εξαιρετικές δυνατότητες απόδοσης φωτογραφιών, όμως το Mate 20 Pro κερδίζει με την πληθώρα των λειτουργιών του, τη νυχτερινή λήψη και τις δυνατότητες του εξαιρετικού νέου ευρυγώνιου φακού. Μας εξέπληξε ακόμα περισσότερο όταν είδαμε ότι μπορεί να δημιουργήσει βίντεο με εφέ σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του νέου Kirin 980, για να φτιάξει ένα αποτέλεσμα που θα ζήλευαν… ακόμα και υπολογιστές που εξειδικεύονται σε μοντάζ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ακόμα δεν έχουμε δοκιμάσει εκτενώς το νέο 3D scanning…



2. Φόρτιση / Αυτονομία

Είναι γνωστόν τοις πάσι ότι τα iPhone δεν φημίζονται για την αυτονομία τους. Η Apple επιμένει να βάζει μικρότερες μπαταρίες απ’ ό,τι συνηθίζεται για τις ναυαρχίδες και παρά την αρκετά καλή ενεργειακή διαχείριση, καταφέρνουν μετά βίας να βγάζουν μία ημέρα ουσιαστικής χρήσης.

Το Huawei Mate 20 Pro έρχεται με μπαταρία 4200 mAh, με το iPhone XS να διαθέτει μπαταρία 2658 mAh και το iPhone XS Max 3174 mAh. To iPhone XS Max έχει λίγο καλύτερη αυτονομία από το απλό μοντέλο, παρά τη χρήση της οθόνης των 6,5 ιντσών, όμως σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται και πάλι με την αυτονομία του Mate 20 Pro που φτάνει τη 1,5 μέρα ουσιαστικής χρήσης.

To Mate 20 Pro όμως δεν σταματά εκεί. Η φόρτισή του είναι ταχύτατη χάρη στον νέο φορτιστή των 40W που υπάρχει μέσα στο πακέτο, με τον οποίο μπορείτε να φτάσετε το 70% μέσα σε 30 λεπτά! Η Apple δεν διαθέτει καν στο πακέτο γρήγορο φορτιστή για τα iPhone με τον οποίο όμως και πάλι δεν φτάνει τις ταχύτητες της Huawei.

Η Apple με τον φορτιστή που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο καταφέρνει πλήρη φόρτιση του iPhone XS σε… 3 ώρες και για το iPhone XS Max σε περίπου 3,5! Άκόμα και με ταχύτερους φορτιστές όμως, η διάρκεια δεν πέφτει πολύ κάτω από τις 2 ώρες.

Για να βάλει και το τελευταίο καρφί η Huawei, προσφέρει για πρώτη φορά με το Mate 20 Pro αντίστροφη ασύρματη φόρτιση! Μπορείτε να φορτίσετε με την ενέργεια του Mate 20 Pro άλλες συσκευές που φορτίζουν ασύρματα… όπως για παράδειγμα ένα iPhone XS…

3. Υποστήριξη Dual SIM
Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας και όλο και περισσότεροι χρήστες το αποζητούν. Φέτος για πρώτη φορά, η Apple ανακοίνωσε υποστήριξη διπλής SIM, όπως θα έτρεχαν κάποιοι να επισημάνουν. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

Η Apple ανακοίνωσε υποστήριξη διπλής SIM, χρησιμοποιώντας κανονική micro SIM σε συνδυασμό με eSIM. Όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο επίσημο site της Apple, η eSIM μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον διατίθεται αντίστοιχη υπηρεσία από τον πάροχο. Προς το παρόν και για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον, δεν προβλέπεται κανένας ελληνικός πάροχος να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη λειτουργία, αφήνοντας τα iPhone για την Ελλάδα… με υποστήριξη μίας μόνο SIM κάρτας.

Αυτό για κάποιους μπορεί να είναι ακόμα και καθοριστικός παράγοντας για την αγορά της συσκευής. Το Mate 20 Pro υποστηρίζει hybrid Dual SIM. Μπορεί να δεχθεί δύο micro SIM κάρτες ταυτόχρονα ή μία micro SIM και μία nano memory card. Πρόκειται για τις νέες κάρτες μνήμης που λανσάρει η Huawei για να αυξήσετε τον αποθηκευτικό χώρο σας.

4. Βιομετρικός Έλεγχος

Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα. Και οι δυο συσκευές υποστηρίζουν 3D Face Scan, το οποίο λειτουργεί πολύ σωστά στις περισσότερες περιπτώσεις και επίσης είναι και στις δύο συσκευές πολύ γρήγορο.

Εκεί όμως που η Apple δεν έχει άλλον βιομετρικό έλεγχο σε περίπτωση που δεν σας βολεύει αυτός, η Huawei προσφέρει την αιχμή της τεχνολογίας με τον αισθητήρα αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη. Το Mate 20 Pro είναι μία από τις πρώτες συσκευές τις αγοράς που διαθέτουν αυτήν την τεχνολογία, η οποία προσφέρει άνεση, καθώς βρίσκεται σε εξαιρετικά βολική θέση, λίγο πιο κάτω από τη μέση της οθόνης.

Είναι μια τεχνολογία που θα βλέπουμε πιο συχνά στο μέλλον και η Huawei έκανε διαθέσιμη για τη ναυαρχίδα της, όμως δεν βλέπουμε στα νέα iPhone. Πρόκειται για ακριβή τεχνολογία ακόμη, που σίγουρα ανέβασε και την τιμή της συσκευής. Όμως παρόλα αυτά ακόμα δεν έφτασε το ύψος αυτής του iPhone. Το τελευταίο σημείο που θα σταθούμε λοιπόν είναι η…

5. Τιμή

Και φτάνουμε στο πιο ουσιαστικό κομμάτι: την τιμή στην οποία διατίθενται οι δύο συσκευές. Για πρώτη φορά η Huawei ξεπερνά το φράγμα των 1.000 ευρώ, όμως και πάλι δεν φτάνει την αντίστοιχη των νέων iPhone. Κατάφωρα προσφέρει νεότερες τεχνολογίες, όπως είναι ο αισθητήρας αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη και περισσότερα χαρακτηριστικά και παρόλα αυτά η τιμή του παραμένει παρακάτω από αυτήν των iPhone XS.

Για την ακρίβεια, το Mate 20 Pro στις 6,39 ίντσες με αποθηκευτικό χώρο 128GB διατίθεται στη χώρα μας με προτεινόμενη λιανική τα 1.049 ευρώ. Το πιο κοντινό μοντέλο με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι το iPhone XS Max στα 64GB (με ελάχιστα μεγαλύτερη οθόνη στις 6,5 ίντσες, αλλά τον μισό αποθ. χώρο) που διατίθεται στα 1.339 ευρώ. Η διαφορά είναι 290 ευρώ και φτάνει το 22% παραπάνω. Ακόμα και το φθηνότερο iPhone XS μοντέλο (στις 5,8 ίντσες με 64GB) έχει διαφορά 180 ευρώ και είναι κατά 15% ακριβότερο.

Εσείς πού καταλήξατε μετά από αυτά;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης