Πληροφορίες
 

Τίτλος: Zombie Army 4: Dead War
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 / Xbox One / PC (Epic Games Store)
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Rebellion Developments
Εκδότρια Εταιρεία: Rebellion Developments
Είδος: Tactical shooter, survival horror
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 4 Φεβρουαρίου 2020
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Με την κυκλοφορία του Zombie Army 4: Dead War πολλοί από εσάς ίσως αναρωτηθείτε πότε κυκλοφόρησαν τα προηγούμενα τρία παιχνίδια της σειράς. Για την ακρίβεια, η σειρά Zombie Army περιλαμβάνει μόλις δυο αυτοτελή παιχνίδια (το 3ο και το 4ο), ενώ τα πρώτα δύο είχαν κυκλοφορήσει σαν expansions του Sniper Elite V2 με το όνομα Nazi Zombie Army.

Με την ανάπτυξη του τρίτου παιχνιδιού στα τελικά στάδια, η Rebellion Developments αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια τριλογία, η οποία περιείχε τα πρώτα δύο σε μορφή remaster αλλά και το τρίτο παιχνίδι της σειράς, δίνοντας έτσι στο κοινό την ολοκληρωμένη εμπειρία του Zombie Army. Συνολικά, η τριλογία, αν και απέσπασε ικανοποιητικές κριτικές, δεν έγινε αρκετά γνωστή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το sequel να αργήσει αρκετά χρόνια.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 

Tο Zombie Army 4: Dead War φαντάζει σαν το πραγματικό ντεμπούτο της σειράς στην αγορά, αφού είναι η πιο προσεγμένη και με περισσότερο περιεχόμενο προσπάθεια της Rebellion Developments, για το spin-off του Sniper Elite. Αν και κανείς δεν παίζει τέτοια παιχνίδια για το σενάριό τους, οφείλουμε να κάνουμε μια μικρή αναφορά, ώστε να ξέρετε για ποιον λόγο θα σκοτώσετε όλα αυτά τα zombies.
 

Βρισκόμαστε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Hitler βρίσκεται κοντά στην ήττα με την πτώση της ναζιστικής Γερμανίας. Μέσα σε μια απέλπιδα προσπάθεια, εκτελεί το σχέδιο Ζ (πρωτότυπο), με το οποίο φέρνει στη “ζωή” όλους τους πεθαμένους στρατιώτες του, αν και η αντίσταση καταφέρνει να τους απωθήσει και ο Hitler πεθαίνει. Λίγους μήνες αργότερα γυρνάει στη ζωή σαν zombie, με τη συνείδηση του ατόφια και σχεδιάζει έναν νέο στρατό απέθαντων για να πάρει πίσω τη Γερμανία. Η προσπάθειά του για μια ακόμη φορά βρίσκει αντίσταση και αυτός καταλήγει στην κόλαση. Στο Zombie Army 4: Dead War τώρα, έχουμε πάλι αντίπαλο τον Hitler, ο οποίος, έναν χρόνο μετά, αναγεννιέται ξανά μέσα από μια τελετή, με σκοπό να κάνει ό,τι δεν κατάφερε στο προηγούμενο παιχνίδι.

Το σενάριο δεν διεκδικεί δάφνες για την ποιότητά του, καθώς θυμίζει αρκετά κακή b-movie, αλλά όπως αναφέραμε και πιο πάνω, κανείς δεν παίζει παιχνίδια τέτοιου είδους για την πλοκή τους.
 

Το Zombie Army 4: Dead War είναι ένα third-person shooter με κάποια survival στοιχεία. Ουσιαστικά αντιμετωπίζετε κύματα από zombies σε περιορισμένου μεγέθους περιοχές και αφού τα σκοτώσετε ή ολοκληρώσετε κάποια objectives, προχωράτε στην επόμενη περιοχή. Το παιχνίδι χωρίζεται σε δύο modes: το βασικό campaign και το horde. Αφού επιλέξετε έναν από τους τέσσερις χαρακτήρες, μπορείτε να διαλέξετε όποιο mode θέλετε για να ξεκινήσετε.
 

Στο βασικό campaign εκτυλίσσεται το σενάριο που αναφέραμε πιο πάνω, μέσα από 9 chapters, το καθένα από τα οποία περιέχει 4 αποστολές. Συνολικά για να το ολοκληρώσουμε στη medium δυσκολία χρειαστήκαμε 9 ώρες, ενώ στο hard η διάρκεια ανεβαίνει μέχρι και τις 11-12. Σε κάθε αποστολή υπάρχει ένα βασικό objective, οπότε η άμυαλη δράση δεν είναι πάντα αυτοσκοπός. Τα objectives ποικίλουν, καθώς θα χρειαστεί να επιδιορθώσετε γέφυρες, να φτιάξετε βόμβες, να προστατέψετε περιοχές κ.α.
 

Από την άλλη, στο horde, δεν υπάρχουν objectives αλλά μόνο δράση και κομμένα μέλη από zombies, καθώς προσπαθείτε να επιβιώσετε από 12 κύματα εχθρών. Να τονίσουμε ότι στο horde θα ξεκινήσετε μόλις με ένα πιστόλι και κατά τη διάρκεια των κυμάτων θα σας δοθούν περισσότερα όπλα και πολεμοφόδια. Υπάρχουν μόλις τέσσερις περιοχές αλλά μπορείτε να τις επαναλάβετε όσες φορές θέλετε με διαφορετική δυσκολία, για μεγαλύτερη επιβράβευση. Μπορεί να είναι κάτι απλό σαν mode, αλλά συμπληρώνει άρτια την εμπειρία του campaign.
 

Για να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα zombies, εκτός από τρία πλήρως customizable όπλα, αρκετά traps και grenades, βοήθεια παρέχουν και οι περιβαλλοντικές παγίδες, οι οποίες βρίσκονται “τυχαία” στο περιβάλλον και είναι ό,τι καλύτερο θα δείτε στο παιχνίδι. Δεν μπορούμε να μην κάνουμε ειδική μνεία σε εκείνη την τουρμπίνα αεροπλάνου, την οποία ενεργοποιήσαμε με σκοπό να κάψει όλα τα zombies, αλλά παράλληλα οδήγησε και την υπόλοιπη ομάδα μας στην οθόνη του spectating κι εμείς ακούσαμε ένα σωρό λέξεις που δεν μπορούμε να αναφέρουμε.
 

Γενικά, στο Zombie Army 4: Dead War υπάρχει ένα αρκετά βαθύ customization σύστημα, καθώς κάθε όπλο περιέχει το δικό του skill tree οπότε μπορείτε να τα αναβαθμίσετε όπως θέλετε. Παράλληλα, ολοκληρώνοντας διάφορα challenges, θα ξεκλειδώσετε και κάποια perks, τα οποία θα σας δώσουν παραπάνω δυνατότητες μέσα στο παιχνίδι και τα οποία αναβαθμίζονται ώστε να αυξηθεί η επιρροή τους. Για παράδειγμα, περισσότερο health ή stamina, έξτρα σφαίρες ή και δεύτερη ευκαιρία αν πεθάνετε. Συνολικά μπορείτε να έχετε επιλεγμένα 5 perks.

Οι μάχες και το shooting στοιχείο κατ’ επέκταση βρίσκονται σε αρκετά καλό επίπεδο, είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει στο είδος και θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Κάποια θέματα που αντιμετωπίσαμε με τον χειρισμό και τις melee επιθέσεις, οι οποίες είχαν καθυστέρηση ή αστοχούσαν συχνά, δεν φτάνουν για να αμαυρώσουν το combat system του Zombie Army 4: Dead War.
 

Ειδική μνεία πρέπει επίσης να κάνουμε και στα zombies, καθώς δεν είναι όλα ίδια. Υπάρχουν τα γνωστά άβουλα όντα που αποζητούν τα μυαλά μας, όμως υπάρχουν και άλλα, διαφόρων ειδών zombies, τα οποία π.χ κουβαλάνε πολυβόλα ή φλογοβόλα ή και snipers, generals που κάνουν summon άλλα zombies κ.α. Μέχρι και zombie αεροπλάνα ή tanks που ρίχνουν εχθρούς στο έδαφος, αντικρίσαμε στο παιχνίδι. Γενικά υπάρχει αρκετή ποικιλία και ο κάθε εχθρός θέλει και διαφορετική τακτική για να τον νικήσετε. Βέβαια ο τρόπος που εμφανίζονταν τα zombies, κάποιες φορές, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν μας βρήκε σύμφωνους, καθώς απλά άνοιγαν portals και εμφανίζονταν πάνω μας. Σε παιχνίδι που πρέπει διαρκώς να σκοτώνετε κύματα εχθρών αυτό είναι ό,τι χειρότερο, καθώς δεν δίνει στον παίκτη την παραμικρή δυνατότητα να προετοιμαστεί.
 

Έπειτα, πιο πάνω αναφέραμε ότι οι περιοχές είναι περιορισμένου μεγέθους, αλλά παρόλο που η εξέλιξη του παιχνιδιού είναι αρκετά γραμμική, επιβραβεύει πλήρως το ψάξιμο. Ψάχνοντας θα βρείτε αρκετά upgrades για τα όπλα σας, διάφορα collectibles, αλλά και ένα σωρό από κούκλες οι οποίες συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας τρομακτικής ατμόσφαιρας.
 

Το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του Zombie Army 4: Dead War είναι αναμφίβολα το co-op στοιχείο του. Μπορείτε να παίξετε όλα τα modes με μέχρι τέσσερις παίκτες, ανεβάζοντας το επίπεδο δυσκολίας αλλά και της διασκέδασης στα ύψη. Ειδικά στο hard επίπεδο που υπάρχει και friendly fire, απλά ετοιμαστείτε για αρκετούς τσακωμούς. Οι φορές που σκοτώθηκε κάποιος παίκτης από λάθος ενεργοποίηση κάποιας παγίδας από άλλον παίκτη ήταν οι καλύτερες στιγμές του παιχνιδιού.

Βέβαια εκτός από τα παραπάνω, προτείνουμε να παίξετε με φίλους και λόγω ανταγωνισμού. Το παιχνίδι κρατάει τα στατιστικά του κάθε παίκτη για κάθε mission και ανάλογα με τα αποτελέσματα, στο τέλος επιβραβεύει την ομάδα με experience.

Οπτικά, το Zombie Army 4: Dead War βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, με τα zombies να είναι καλοσχεδιασμένα και ο τρόποι που μπορούν να πεθάνουν εντυπωσιάζουν. Από την άλλη στους χαρακτήρες και τα NPCs έχει δοθεί λιγότερη προσοχή και οι εκφράσεις τους είναι αρκετά άψυχες.

Τα γρυλίσματα και οι ήχοι που κάνει κάθε zombie επίσης βρίσκονται σε καλό επίπεδο, αφού θα μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιος εχθρός σάς πλησιάζει από τον ήχο που βγάζει. Από την άλλη, διάφοροι ήχοι, όπως των melee επιθέσεων, είναι αρκετά παιδικοί και παράταιροι από το όλο setting.

Συμπέρασμα
 

Το Zombie Army 4: Dead War είναι ένα ικανοποιητικό third-person shooter, στο οποίο θα απολαύσετε να σκοτώνετε zombies, κυρίως με παρέα. Δεν περιέχει κάποιο πολύ κραυγαλέο αρνητικό στοιχείο, ενώ στον αντίποδα εκπληρώνει αυτά που υπόσχεται.
 

Αν έχετε φίλους που τους αρέσουν παιχνίδια του είδους, τότε αγοράστε το Zombie Army 4: Dead War και ετοιμαστείτε για ένα παιχνίδι με άμυαλη δράση, άπειρους εχθρούς, εντυπωσιακές kill-cams και ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό co-op σύστημα.

Βαθμολογία: 7/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης