Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος: WRC 8
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 / Xbox One / PC / Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Kylotonn
Εκδότρια Εταιρεία: Bigben Interactive
Είδος: Racing
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 5 Σεπτεμβρίου 2019

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Το WRC 8 είναι το καλύτερο παιχνίδι της Kylotonn μέχρι στιγμής. Μια εταιρία με λιγότερη εμπειρία από άλλες του είδους (πχ. Codemasters) αρχίζει να μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με το νέο επεισόδιο της σειράς WRC. Μετά το μετριότατο V-Rally 4 το οποίο είχε μεν μια πιο arcade προσέγγιση, η Kylotonn δείχνει σημάδια ανάκαμψης και εμφανούς βελτίωσης τουλάχιστον στο simulation racing κομμάτι. Για τους φίλους των Rally παιχνιδιών μια κυκλοφορία που έχει τις επίσημες άδειες του παγκοσμίου πρωταθλήματος σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μπορεί ο τίτλος του “βασιλιά” των Rally Games να ανήκει στη σειρά Dirt της Codemasters αλλά με το WRC 8 η ψαλίδα αρχίζει και κλείνει και θα διαβάσετε στις παρακάτω παραγράφους το γιατί.
 

Με όλα τα επίσημα οχήματα, τα 14 διαφορετικά Rally του πρωταθλήματος, καθώς και άδειες για τα WRC 2 και WRC Junior, η Kylotonn έχει στα χέρια της πολύ δυνατά χαρτιά, αλλά και το βάρος να προσφέρει κάτι αντάξιο των προσδοκιών. Στους τελευταίους τίτλους της σειράς δεν το κατάφερε ιδιαίτερα χωρίς βέβαια οι τίτλοι της να είναι κακοί. Ας ξεχάσουμε όμως ό,τι ξέραμε μέχρι στιγμής και ας δούμε τι έχει να προσφέρει το WRC 8.

 

 

 

Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε στο WRC 8 είναι η απλότητα και η αμεσότητα των μενού, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ τα loading times κατά την είσοδο και την έξοδο από τα events κινούνται σε μέτρια επίπεδα. Φυσικά με τόσες επίσημες άδειες, το κεντρικό mode του παιχνιδιού δεν μπορεί να είναι άλλο από το Career. Ξεκινώντας από το WRC Junior λοιπόν σκοπός μας είναι να “αναρριχηθούμε” στην κατάταξη και να “κερδίσουμε” τους κατασκευαστές ώστε να αγωνιστούμε στα WRC 2 και κατ’ επέκταση στο WRC. Ενδιάμεσα από τους αγώνες έχουμε τη δυνατότητα να αγωνιστούμε εφόσον το επιθυμούμε σε άλλα events όπως ιστορικά rally, extreme conditions, test track events και άλλα κερδίζοντας χρήματα, xp και reputation.
 

Στο WRC 8 υπάρχει σύστημα leveling και κάθε φορά που ανεβαίνουμε ένα level, είτε απλά συμμετέχοντας είτε ολοκληρώνοντας objectives κερδίζουμε Skill points. Υπάρχουν 4 διαφορετικά Skill trees που μπορούμε να ξοδέψουμε αυτούς τους πόντους που αφορούν για παράδειγμα την ποιότητα και την αντοχή των μελών της ομάδας (crew) τα καλύτερα rewards, η αποτελεσματικότερη πρόβλεψη του καιρού και πολλά άλλα. Ο σχεδιασμός του leveling system είναι απλός και άμεσος και παρότι δεν εμβαθύνει ουσιαστικά είναι ό,τι πρέπει για τέτοιου είδους εμπειρία. Με την πάροδο των αγώνων κερδίζουμε νέο πλήρωμα που ανεβάζει τα στατιστικά μας σε διάφορους τομείς όπως πχ. το repair ενώ ξεκλειδώνουμε και Perks που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως βοήθειες.

 

 

Σε αντίθεση με το Dirt Rally, στο WRC 8 υπάρχει επιλογή για αλλαγή δυσκολίας, συγκεκριμένα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές βαθμίδες. Θα βρούμε φυσικά επιλογές και για τα βασικά driving assists, όπως το ABS και το Traction Control, ενώ για τους πιο “ψαγμένους” μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις, είτε στο DualShock 4 είτε στην τιμονιέρα (πεντάλ, force feedback κτλ). Επίσης, σε αντίθεση και πάλι με τον κύριο ανταγωνιστή του, το WRC 8 προσφέρει αρκετά ικανοποιητικά default settings για όσους θέλουν να μπουν κατευθείαν στο παιχνίδι.
 

Περνώντας στα του gameplay πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ναι μεν, το WRC 8 είναι racing simulator, αλλά όχι τόσο απαιτητικό, με την έννοια της λέξης όσο άλλα παιχνίδια (Dirt Rally, Assetto Corsa, GT). Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο “ανεκτικό” παιχνίδι στα λάθη και ιδιαίτερα στο κράτημα του οχήματος στον δρόμο, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτεί ικανότητες από τον παίκτη. To μοντέλο οδήγησης είναι βελτιωμένο σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια της σειράς προσφέροντας μια διασκεδαστική, αλλά ταυτόχρονα challenging εμπειρία. Βέβαια ακόμα δεν έχει καταφέρει να προσφέρει την αίσθηση του βάρους του οχήματος αλλά και των physics του Dirt Rally (δυστυχώς υστερεί και στο damage model). Ο χειρισμός πάντως αν και λίγο πιο “ανάλαφρος” σε ό,τι αφορα το πάτημα των αυτοκινήτων είναι αρκετά εύκολος στην εξοικείωση και αλλάζει φυσιολογικά σε κάθε είδος τερέν (χώμα, χιονι, λάσπη, άσφαλτος).

 

 

Το WRC 8 διαφημίζει πως προσφέρει περισσότερες από 100 πίστες (stages) και αυτή είναι η αλήθεια με μερικούς όμως… “αστερίσκους”. Οι πίστες είναι μικρής διάρκειας (των τεσσάρων περίπου λεπτών και 5 συνολικά sectors) και οι περισσότερες από αυτές έρχονται και στην ανάποδη – reversed μορφή τους για να γεμίσει το πρόγραμμα… Το θετικό είναι πως μαζί με την δεδομένη ποικιλία που προσφέρουν τα 14 διαφορετικά Rally υπάρχει και ένα πολύ δυνατό dynamic weather σύστημα με τον καιρό να αλλάζει εντός της διαδρομής σε πολλές περιπτώσεις. Όσον αφορά τον αριθμό των αυτοκινήτων υπολογίστε τα WRC οχήματα (Ford Fiesta, Toyota Yaris κτλ.), τα WRC 2 (Volkswagen Polo, Skoda Fabia κτλ) και 4 historic cars, αριθμός βέβαια μικρός σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
 

Εκτός από το Career Mode, υπάρχει το Seasons, στο οποίο μπορείτε να αγωνιστείτε χωρίς το crew management, τα skills κτλ, το Quickplay, τα training stages στα οποία προσπαθείτε να κερδίσετε το χρυσό τρόπαιο βάσει χρόνου (όπως τα διπλώματα στο Gran Turismo) και η Test Area, μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή με ποικιλία στο έδαφος για να τεστάρετε τις ικανότητες σας και το όχημα σας. Δεν λείπουν φυσικα και τα community events που είναι κυρίως εβδομαδιαία challenges, αλλά και τα eSports Championships, ενώ δυσκολία βρήκαμε στην συμμετοχή στα real time races, καθώς δεν μπορέσαμε ποτέ να μπούμε σε κάποιο room όλες αυτές τις ημέρες μέχρι να γραφτεί το review. Υπάρχει πάντως επιλογή για Split Screen για όσους ενδιαφέρονται.

 

Οπτικά, το WRC προσφέρει όμορφα περιβάλλοντα με τρομερή ποικιλία και κάποια τίμια εφέ καιρού, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται και για κάποιο τεχνολογικό αριστούργημα. Υστερεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό και μάλιστα υπάρχουν θεματάκια με τους φωτισμούς, την ανάλυση και το pop in, κυρίως στα replay. Το μεγαλύτερο όμως θέμα σε ότι αφορά τον οπτικό τομέα του παιχνιδιού είναι τα 30 fps (PS4, Xbox One) κάτι που δεν δικαιολογείται για το συγκεκριμένο οπτικό αποτέλεσμα και είναι ένα πρόβλημα που έχει αντίκτυπο και στο gameplay. Αν κάτι πρέπει να βελτιωθεί στον επόμενο τίτλο της σειράς είναι τα καρέ και το γενικότερο presentation και οι developers πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό.

 

Συμπέρασμα

 

Με το WRC 8 η “ψαλίδα” του ανταγωνισμού κλείνει και αυτό γιατί η Bigben Interactive σε συνεργασία με την Kylotonn που έχει αναλάβει την δημιουργία των τίτλων από το 2015 και μετά, προσφέρουν ένα βελτιωμένο και πιο σοβαρό πλέον Rally τίτλο. Αν είστε φίλος των Rally και θέλετε μια εναλλακτική “λύση” πέρα από τη σειρά Dirt δεν θα απογοητευτείτε από το WRC 8. Η μεγάλη ποικιλία στις ειδικές διαδρομές, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο gameplay και το σχεδόν εξαιρετικό career mode θα σας προσφέρουν πολλές ώρες ενασχόλησης. Το μέλλον της σειράς φαίνεται λαμπρό, με την προϋπόθεση να διορθωθούν κάποιες “χτυπητές” ατέλειες στο οπτικό και στο λειτουργικό κομμάτι.

 

Βαθμολογία: 8/10

 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την IGE S.A. για τις ανάγκες του review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης