Πληροφορίες

Τίτλος: World of Final Fantasy
Πλατφόρμες: PlayStation 4 / PS Vita
Tested on: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Torse / Square Enix
Εκδότρια Εταιρεία: Square Enix
Είδος: Role Playing Game
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 28 Οκτωβρίου 2016

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγή
Ένα από τα διασημότερα franchises στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών σύντομα κλείνει τριάντα χρόνια ύπαρξης. Ο λόγος για το Final Fantasy. Μία σειρά από ιαπωνικά RPG παιχνίδια και αρκετά spin-off, που σίγουρα με κάποιον από τους τίτλους της έχει στιγματίσει χιλιάδες gamers ανά τον κόσμο. Το 2016 σηματοδοτείται από την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου Final Fantasy XV. Η Square Enix, όμως, για τον εορτασμό της επετείου της σειράς θέλησε να προσφέρει στο κοινό της ακόμη περισσότερο σχετικό υλικό, παραδίδοντας το World of Final Fantasy.

Δείτε περισσότερα παιχνίδια για PlayStation 4, Xbox One και PC ΕΔΩ.

Σενάριο
Τα γεγονότα του εν λόγω παιχνιδιού διαδραματίζονται στο σύμπαν του Final Fantasy αλλά δε συσχετίζονται με οποιοδήποτε άλλον τίτλο της σειράς. Ωστόσο, την εμφάνισή τους κάνουν πάμπολλοι κλασικοί χαρακτήρες και τέρατα από τον κόσμο του Final Fantasy. Πρωταγωνιστές είναι δύο αδέλφια, o Lann και η Reynn, τα οποία έχουν χάσει τη μνήμη τους. Για να ξαναγίνουν οι παλιοί τους εαυτοί και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους θα χρειαστεί να ταξιδέψουν στα μήκη και πλάτη του Grymoire, του κόσμου του παιχνιδιού. Στη διάρκεια του ταξιδιού θα έρθετε αντιμέτωποι και θα πιάσετε πολλά Mirages (τα τέρατα του World of Final Fantasy), θα βρεθείτε στη μέση διαμαχών αντίπαλων παρατάξεων και φυσικά θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε τη δαιμόνια απειλή του κακού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Gameplay
Το World of Final Fantasy είναι ένα ιαπωνικό RPG και στον τομέα της εξερεύνησης ακολουθεί την πεπατημένη άλλων γνωστών τίτλων της σειράς και του είδους γενικότερα. Οι περιοχές του αποτελούνται από τις πόλεις, τα dungeons και το overworld (το hub που συνδέει τις περιοχές μεταξύ τους). Στις πόλεις κυρίως θα ασχοληθείτε με την εξέλιξη της ιστορίας, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι των μαχών θα συναντήσετε στα dungeons. Η δομή των dungeons είναι απλοποιημένη, χωρίς πολλά περιθώρια εξερεύνησης, με μία μικρή ποικιλία στα μονοπάτια όμως, που βοηθάει στο να μην υπάρχει μία διαρκώς κουραστική γραμμικότητα.

Αν σας αρέσουν τα JRPG και ειδικότερα αν είστε λάτρεις του Final Fantasy (και ίσως και των Pokemon), τότε το World of Final Fantasy δεν πρέπει να λείψει από τη συλλογή σας.Το σημαντικότερο σημείο αναφοράς του τίτλου είναι το σύστημα μάχης του. Κατά κύριο λόγο, στις μάχες θα αντιμετωπίζετε Mirages. Ένας από τους στόχους είναι να τα αιχμαλωτίσετε σε ένα μοτίβο παρόμοιο με τα παιχνίδια Pokemon της Nintendo. Για να δημιουργηθεί η ευκαιρία (επονομαζόμενη ως “Prismunity”) να αιχμαλωτίσετε τα Mirages, θα χρειαστεί να εκπληρωθούν στις μάχες οι ανάλογες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, για κάποια Mirages αρκεί να τα χτυπήσετε με φυσικές επιθέσεις, ενώ άλλα απαιτείται να τους επιτεθείτε με διάφορα είδη μαγείας. Όταν εκπληρώσετε τις προϋποθέσεις αυτές, ενεργοποιείται η εντολή “Imprism”, την οποία και χρησιμοποιείτε έως ότου καταφέρετε να κάνετε δικό σας το εκάστοτε Mirage.

Το παιχνίδι δεν διαθέτει equipments ή άλλα παρόμοια μέσα. Η ισχύς και τα είδη ικανοτήτων σας καθορίζονται από τους τύπους των Mirages που βρίσκονται στο party σας. Μάλιστα, το νεοεισελθέν σύστημα “Stack” επιτρέπει να ενώσετε τις δυνάμεις των πρωταγωνιστών με αυτές των Mirages, τοποθετώντας τον έναν πάνω στον άλλον, δημιουργώντας ένα σύνολο έως τριών χαρακτήρων με ποικίλα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν.

Τα μεγέθη των Mirages χωρίζονται σε S/M/L κυρίως (small, medium, large), ενώ οι πρωταγωνιστές μπορούν οποιαδήποτε στιγμή εκτός μάχης να παίρνουν την κανονική τους μορφή (L) ή την Lilikin (M), η οποία είναι και η μικροσκοπική μορφή, με την οποία παρουσιάζονται όλοι οι χαρακτήρες στον κόσμο του Grymoire. Το παιχνίδι προσφέρει έναν αέρα ανανέωσης με το σύστημα μάχης του να είναι άκρως ενδιαφέρον, συνδυάζοντας τα στοιχεία του Turn-Based με αυτά του -κλασικού για τη σειρά- ATB και το νεοεισελθέν Stack. Αν όσα διαβάσατε σας φάνηκαν πολύπλοκα, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε μιας και διατίθεται “ζωντανό” Tutorial τις πρώτες ώρες του παιχνιδιού, που θα σας εξηγήσει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

Μέσα από τις μάχες οι χαρακτήρες αποκτούν XP, αυξάνοντας Levels. Τα Mirages με την αύξηση των Levels αποκτούν πόντους (SP), τους οποίους θα ξοδεύετε για να τα κάνετε ισχυρότερα, μαθαίνοντάς τους νέες τεχνικές, αυξάνοντας τα στατιστικά τους και εξελίσσοντάς τα. Όλα αυτά πραγματοποιούνται εντός του “Mirage Board”, ενός συστήματος εξέλιξης ικανοτήτων όμοιο με τα Sphere Grid και Crystarium των FFX και FFXIII αντίστοιχα. Ξεχωριστό ρόλο έχουν και οι Champions. Πρόκειται για σημαντικούς χαρακτήρες των τίτλων Final Fantasy, που καθώς προοδεύετε στην ιστορία του παιχνιδιού, θα γίνονται διαθέσιμοι να βοηθήσουν στη μάχη με μία “Summon” μορφή. Αναμφίβολα, οι νοσταλγοί της σειράς θα χαμογελάσουν με αυτήν τη λεπτομέρεια.

Τεχνικός τομέας
Ο εικαστικός χαρακτήρας του World of Final Fantasy είναι πανέμορφος. Διαθέτει ποικιλία σε εδάφη (χιόνια, δάση, βουνά, θάλασσα κ.α.), ενώ και η απεικόνιση είναι ποιοτική. Κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα τόσο σε ανάλυση (1080p), όσο και σε απόδοση, χωρίς να παρατηρούνται τεχνικά προβλήματα. Επίσης, αυτή η “Chibi” απόδοση των τεράτων και των χαρακτήρων από τον κόσμο του Final Fantasy έχει πραγματοποιηθεί λεπτομερώς και επιτυχώς.

Συμπεράσματα
Μπορεί το 2016 να χαρακτηρίζεται από την κυκλοφορία του Final Fantasy XV για την Square Enix, όμως και το World of Final Fantasy αποτελεί -όπως μας απέδειξε- σημαντική κυκλοφορία για τη σειρά και το είδος των JRPG’s γενικότερα. Φέρνει ανανέωση με το σύστημα μάχης του, συνδυάζοντας το Turn-Based, το κλασικό ATB της σειράς και το νεοεισελθέν Stack σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Όλο αυτό περικλείεται γύρω από ένα ποιοτικό αποτέλεσμα οπτικά, χωρίς παράπονα για τον τεχνικό τομέα. Με λίγα λόγια, το World of Final Fantasy είναι από τα καλύτερα JRPG που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Αν σας αρέσει αυτό το είδος παιχνιδιών και ειδικότερα αν είστε λάτρης του Final Fantasy (και ίσως και των Pokemon), τότε το World of Final Fantasy δεν πρέπει να λείψει από τη συλλογή σας.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης