Μετά το περσινό άκρως επιτυχημένο Yakuza: Like a Dragon, η ιαπωνική Ryu Ga Gotoku Studio, που ανήκει στη SEGA, μας προσφέρει το sequel του Judgment του 2018. Η σειρά Judgment αποτελεί spin-off των παιχνιδιών Yakuza, με πρωταγωνιστη τον δικηγόρο-detective, Yagami, και ακολουθεί τις ρίζες των Yakuza με το beat-em-up gameplay, συνοδευόμενο από μια κεντρική ιστορία που βασίζεται σε ένα μυστηριώδες έγκλημα.
 

Το παιχνίδι χρονικά διαδραματίζεται τον Δεκέμβριο του 2021 σε δύο γνώριμες περιοχές και ακριβώς τους ίδιους χάρτες του Yakuza 7: Kamurocho και Yokohama. Ο Yagami ένας ανεξάρτητος δικηγόρος-ντετέκτιβ, ο οποίος, πέρα από την ευφυΐα του, λύνει τις υποθέσεις του και με τα γνωστά κλωτσομπουνίδια. Καλείται να διερευνήσει δύο κεντρικές υποθέσεις: μια υπόθεση bullying σε σχολείο που οδήγησε στην αυτοκτονία ενός μαθητή, αλλά και μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης στα βαγόνια του μετρό.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι φίλοι της Ryu Ga Gotoku Studio μάς έχουν συνηθίσει σε ποιότητα και πανέξυπνη γραφή των σεναρίων, όμως στην περίπτωση του Lost Judgment θεωρούμε ότι το επίπεδο πέφτει αρκετά. Η κεντρική ιστορία παρ’ ό,τι εμπλουτίζεται με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, εξελίσσεται απελπιστικά αργά, ενώ είναι και σχετικά αδιάφορη από μόνη της, ανακυκλώνοντας τα περιστατικά μέχρι το τέλος των 20 περίπου ωρών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του main story. Παρόλα αυτά σίγουρα έχει και τις στιγμές της.
 

Το παλιομοδίτικο “ξυλίκι” επιπέδου Double Dragon, επιστρέφει με τον Yagami να είναι ειδικός στην τέχνη του Kung-Fu. Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη για κάθε περίσταση: το Tiger Style το οποίο απευθύνεται σε μεμονωμένους αντιπάλους, το Snake Style με περισσότερες περιστροφικές κινήσεις οταν μας επιτίθενται πολλοί ταυτόχρονα, και το Crane Style, που επικεντρώνεται περισσότερο στο dodging και την αφόπλιση των εχθρών. Δεν είναι ιδιαίτερα βαθύ σύστημα μάχης, όμως είναι αρκετά εντυπωσιακό (σε συνδυασμό με τα finishing moves) και πολύ ομαλό. Το ρεπερτόριο των κινήσεων μπορεί να αναβαθμιστεί από το σχετικό μενού όπως και τα στατιστικά του ίδιου του Yagami (υγεία, μπάρα ενέργειας κτλ.) Οι εχθροί που συναντούμε τόσο στο main story, όσο και κατά την περιήγηση στον κόσμο είναι αρκετά μονότονοι, ακόμη για τα επίπεδα της σειράς και η εξαίρεση είναι ορισμένα boss fights.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ο Yagami δεν πλακώνει τους εχθρούς του, ακολουθεί το πρότυπο ενός πραγματικού ντετέκτιβ ακολουθώντας μυστικά τους στόχους του, κυνηγώντας τους για να μην ξεφύγουν, αναλύοντας τα στοιχεία με τα gadget του, ενώ υπάρχουν και φορές που πρέπει να απαντήσουμε σωστά (χωρίς όμως να υπάρχει καμία επίπτωση σε περίπτωση λάθους) σε ανακρίσεις και άλλες καταστάσεις. Δυστυχως όλα αυτά τα detective mini-games είναι τελείως απαρχαιωμένα και υπερβολικά καθοδηγούμενα για να έχουν ενδιαφέρον, ενώ δεν υπάρχουν αρκετά νέα στοιχεία στο gameplay σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι ώστε να το φρεσκάρουν, κάποια από αυτά μάλιστα επαναλαμβάνονται αρκετά, όπως το υπεραπλουστευμένο stealth και το κυνήγι στόχων μέσω quick time events.
 

Εκεί που το παιχνίδι λάμπει είναι στο πλούσιο επιμέρους υλικό του, αναπόσπαστο κομμάτι των τίτλων της Ryu Ga Gotoku Studio. Αρχικά, τα side missions (side cases όπως αναφέρονται στο παιχνίδι) έχουν τον αγαπημένο χιουμοριστικό χαρακτήρα τους με την κατάλληλη δόση αισθηματισμού. Τα mini games είναι καλοφτιαγμένα, τα drone races αλλά και το Paradise VR επιστρέφουν ανανεωμένα σε σχέση με τον πρώτο τίτλο. Φυσικά μπορείτε να παίξετε δεκάδες Sega Arcade games, όπως το Virtua Fighter 5 και να ασχοληθείτε με τα βελάκια, το γκολφ και το baseball στα αντίστοιχα μέρη. Ναι μεν, τα περισσότερα είναι ήδη γνωστά, αλλά υπάρχουν προσθήκες και βελτιώσεις προς το καλύτερο.
 

Οι παραγωγοί όμως αρχίζουν και ανακυκλωνουν πολλά στοιχεία και στον ίδιο τον κόσμο του παιχνιδιού με βασικότερο τον χάρτη του Kamurocho στο Τόκιο, που υπάρχει από το πρώτο κιόλας παιχνίδι πολλά χρόνια πριν. Μάλιστα δεν δημιουργήθηκε νέος χάρτης για το Lost Judgment, καθώς και η Yokohama είναι ακριβώς η ίδια περιοχή με αυτή του Yakuza: Like a Dragon. Σίγουρα είναι όμορφες περιοχές και αποδίδουν καλά το εμπορικό αλλά και εγκληματικό σκηνικό της μοντέρνας Ιαπωνίας, όμως θα περιμέναμε και κάτι καινούριο.

Το Lost Judgment μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 20 ώρες αν ακολουθήσετε αποκλειστικά το main story, χρόνος που μπορεί να διπλασιαστεί και να τριπλασιαστεί με το πλούσιο επιμέρους content. Παρότι η κεντρική ιστορία είναι εντελώς ανεξάρτητη από αυτήν του πρώτου παιχνιδιού, πολλοί χαρακτήρες από το πρώτο παιχνίδι επιστρέφουν και καλό θα ήταν να έχει ο παίκτης μια εικόνα για το background τους, παίζοντας το πρώτο παιχνίδι. Υπάρχουν αρκετά επίπεδα δυσκολίας για να επιλέξετε, αλλά όπως όλα τα Yakuza, το βασικό difficulty είναι αρκετά χαμηλό, με εξαίρεση κάποια boss fights.
 

Από άποψης απεικόνισης, το παιχνίδι στο PS5 είναι στα επίπεδα της next-gen εκδοσης του Yakuza: Like a Dragon ίσως και ελαφρως πιο καλογυαλισμένο. Υπάρχουν δύο modes στα γραφικα: το “Standard”, το οποίο προσφέρει 60 καρέ το δευτερόλεπτο με ανάλυση 1440p και το “Resolution” που επικεντρώνεται στην ανάλυση 4K αλλά 30 καρέ ανα δευτερόλεπτο. Το παιχνίδι είναι πανεμορφο από κάθε άποψη, σε κάθε mode και κάθε πλατφόρμα, τα animations και κυρίως αυτά των προσώπων των χαρακτήρων είναι κορυφαίου επιπέδου, όπως και οι κινήσεις του Yagami εντός και εκτός μάχης.

Ηχητικά, στα τελευταία παιχνίδια της Ryu Ga Gotoku Studio έχουν γίνει προσπάθειες με πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά στο αγγλικό voice acting, όμως οι περισσότεροι fans του στούντιο θα προτιμήσουν τα αυθεντικά ιαπωνικά voice-overs. Οι ambient ήχοι του Kamurocho είναι αρκετά ρεαλιστικοί και τα κομμάτια εντός μάχης είναι απλά αλλά ταιριαστά στο στυλ του παιχνιδιού.
 

Με το Lost Judgment η Ryu Ga Gotoku Studio θέλει να κάνει, όπως δήλωσε, το βήμα παραπάνω, όμως σε πολλούς τομείς όχι μόνο μένει στάσιμη, αλλά οπισθοχωρεί κιόλας. Το main story είναι από τα πιο ”χλιαρά”, αν όχι το πιο αδιάφορο όλων των παιχνιδιών της εταιρείας, ενώ τα detective mini games είναι τελείως ξεπερασμένα, τελείως καθοδηγούμενα και βαρετα. Το παιχνίδι διασώζεται από το αρκετά προσεγμένο side content του και τις τρομερές ερμηνείες των χαρακτήρων. Σίγουρα οι φίλοι της εταιρείας θα το ευχαριστηθούν, όμως είναι ένα παιχνίδι πολύ “safe”, όντας τουλάχιστον δύο επίπεδα κάτω από το καταπληκτικό Yakuza: Like a Dragon και κατά την άποψή μας δεν φτάνει καν το original “Judgment” του 2018.

Βαθμολογία:
 

 

Πληροφορίες

Τίτλος: Lost Judgment
Διαθέσιμο σε: PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Ryu Ga Gotoku Studio
Εκδότρια Εταιρεία: SEGA
Είδος: Action / Adventure
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 24 Σεπτεμβρίου 2021
Ηλικίες: 18+

 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες της παρουσίασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης