Του Παύλου Κρούστη

Η Huawei μάς έχει συνηθίσει στα τρομερά ποιοτικά προϊόντα, που αναβαθμίζουν με κάθε νέα κυκλοφορία την εμπειρία του καταναλωτή. Κι ενώ η σειρά “Watch 2” παρουσιάστηκε το 2017 για πρώτη φορά, έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια για να δούμε τη “Watch 3 Series”, η οποία έρχεται με σημαντικές αλλαγές και επαναπροσδιορίζει ακόμη μια φορά το τι προσφέρει σήμερα ένα smartwatch.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά θα βρείτε τα ολοκαίνουργια Watch 3 και Watch 3 Pro, ενώ και τα δύο μοντέλα είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία με εκπληκτικό δώρο. Συγκεκριμένα, το Watch 3 Pro δίνεται μαζί με τα ακουστικά Freebuds Pro της HUAWEI, που όπως είχαμε δηλώσει στη δική τους παρουσίαση, είναι από τα καλύτερα της κατηγορίας τους.
 

Δείτε την παρουσίαση:
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τιμή του Watch 3 Pro είναι αρκετά υψηλότερη από αυτήν του Watch GT 2 Pro και πλέον φτάνει στα €499, όμως έχουμε κάποιες αρκετά σημαντικές αλλαγές. Όσον αφορά στo design, το ρολόι διατηρεί μια ακόμη πιο premium εμφάνιση απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει. Ουσιαστικός λόγος γι’ αυτό είναι η κατασκευή από ατσάλι με το αστραφτερό ασημί χρώμα, η κεραμεική επιφάνεια στο κάτω μέρος, η νέα ροδέλα στο επάνω δεξιά μέρος, που θυμίζει κάτι από premium συμβατικά ρολόγια και η μεγαλύτερη οθόνη, που προστατεύεται από ζαφείρι.

Συγκεκριμένα, η οθόνη αυτήν τη φορά είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, AMOLED στις 1,43 ίντσες, ενώ στο GT 2 Pro ήταν στις 1,39. Η διαφορά είναι ορατή για όσους έχουν δει και το προηγούμενο ρολόι και δίνει ανάλυση 466×466, φτάνοντας στα 326 ppi, με εικόνα «κρύσταλλο». Παράλληλα, έχει ανέβει ο ρυθμός ανανέωσης στα 60 Hz για πιο ομαλή λειτουργία και η φωτεινότητα είναι εξαιρετική, καθώς φτάνει τα 1000 nits. Ακόμη και υπό το άμεσο ηλιακό φως, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Τα bezels και πάλι είναι λίγο «παχουλά», ενώ διατηρείται το περιμετρικό σχέδιο της Huawei με τους αριθμούς. Συνολικά, η οθόνη είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το GT 2 Pro.

Το λουράκι που συνοδεύει το ρολόι είναι δερμάτινο σε χρώμα σκούρο καφέ και ταιριάζει πλήρως με την premium αισθητική του. Εμείς το προτιμήσαμε, όμως άλλοι που θέλουν πιο αθλητική εμφάνιση, μπορούν να το αλλάξουν πάρα πολύ εύκολα, με οποιοδήποτε λουράκι στα 22 χιλ. Ο σχεδιασμός γενικά είναι πανέμορφος και μαζί με τα νέα watchfaces δίνει περισσότερες και πιο καλαίσθητες επιλογές.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με τα watchfaces, τα οποία έρχονται με δικό τους ξεχωριστό always-on display σχέδιο. Για το always-on πλέον έχετε εκατοντάδες διαθέσιμα σχέδια, τα οποία είναι συνήθως η πιο μίνιμαλ εκδοχή του κανονικού watchface που θα βρείτε, ενώ πολλά από αυτά δίνουν σημαντικές πληροφορίες, όπως κάποια μέτρηση ακόμη και στην always-on οθόνη. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που όχι μόνο βρήκαμε εξαιρετικά χρήσιμο, αλλά φτάσαμε να τρώμε και πολύ περισσότερο χρόνο «παίζοντας» μαζί του, γιατί πλέον πολλαπλασιάστηκαν οι επιλογές μας.

Τα watchfaces μπορείτε να τα βρείτε φυσικά και πάλι μέσω της εφαρμογής Huawei Health, την οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε σε οποιοδήποτε Android ή iOS τηλέφωνο, αφού πρώτα έχετε εγκαταστήσει το AppGallery και το HMS Core. Κατά συνέπεια, να αποσαφηνίσουμε και πάλι ότι το ρολόι συνδέεται με οποιοδήποτε κινητό, όπως και τα προηγούμενα της εταιρείας. Το πρόβλημα με τα watchfaces είναι ότι θα τα βρείτε διαθέσιμα σε ένα μενού, όπου απεικονίζονται και τα δωρεάν, αλλά και τα επί πληρωμή, κάτι που μπορεί να μπερδέψει τον χρήστη.

Πολύ σημαντική νέα προσθήκη είναι η χρήση eSIM. Το ρολόι μπορεί να έχει τον δικό του αριθμό και να συνδέεται στα δίκτυα των παρόχων, χρησιμοποιώντας και τα δεδομένα για χρήση ίντερνετ. Αυτήν τη στιγμή, eSIM διατίθεται μόνο από το δίκτυο της COSMOTE, που περνά από διαδικασία πιστοποίησης το ρολόι, όμως πρόκειται για ένα από τα πολλαπλά future-proof χαρακτηριστικά της συσκευής. Όπως και στο GT 2 Pro, μπορείτε να πραγματοποιείτε κλήσεις, ενώ διατίθεται και ο πλήρης κατάλογος των επαφών σας, αλλά και ειδικό αριθμητικό πληκτρολόγιο. Το ηχείο που βρίσκεται επάνω στη συσκευή είναι μεγαλύτερο και πιο καθαρό από αυτό του GT 2 Pro, ενώ και το μικρόφωνο λειτουργεί βελτιωμένα.

Παράλληλα, έχουμε πέρα από τη σύνδεση Bluetooth με πολλαπλές συσκευές (πχ. κινητό και ακουστικά) και σύνδεση μέσω Wi-Fi. Μπορείτε να συνδέσετε πλέον απευθείας το ρολόι στο Wi-Fi δίκτυο και να έχετε ίντερνετ, χωρίς να απαιτείται σύνδεση με το κινητό σας. Για να γράψετε φυσικά το password, θα χρειαστείτε πληκτρολόγιο. Αυτό υφίσταται αυτήν τη φορά και δεν είναι η μόνη προσθήκη σε επίπεδο λογισμικού, καθώς έχουμε μια τεράστια αλλαγή, στην οποία δεν έχουμε αναφερθεί ακόμη και ονομάζεται HarmonyOS.

Έχουμε στα χέρια μας το πρώτο προϊόν της Huawei που έρχεται στη χώρα μας με το νέο λειτουργικό της εταιρείας. Συγκεκριμένα, δεν πρόκειται για κάποια «πετσοκομμένη» έκδοση, αλλά για «κανονική», η οποία διαθέτει πολλαπλά χαρακτηριστικά για τη διασύνδεση με άλλες συσκευές, κάτι στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βάση η Huawei με το HarmonyOS. Το νέο μενού της συσκευής έρχεται με εικονίδια στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε με την αφή ή σε συνδυασμό με τη νέα ροδέλα. Εκεί θα βρείτε όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές, αλλά και άλλες νέες, αφού το ρολόι έχει πρόσβαση στο AppGallery. Ακόμη δεν είναι διαθέσιμες πολλές εφαρμογές, όμως αναμένεται να εμπλουτιστεί σύντομα.

Το νέο λειτουργικό είναι εξαιρετικά αποκρίσιμο και στη συγκεκριμένη μορφή του για τα smartwatches δεν διαφέρει ιδιαίτερα εμφανισιακά απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει, πέρα από το βασικό μενού. Έχει όμως πολύ περισσότερες επιλογές, όπως για παράδειγμα νέες πληροφορίες για τη μπαταρία ή την εξατομίκευση.
Το ρολόι συνοδεύεται από 2GB μνήμης RAM και 16 GB αποθ. χώρου. Στις λειτουργίες του έχουμε ακόμη ενσωματωμένο GPS, ενσωματωμένο NFC, που μπορεί χρησιμοποιηθεί για πληρωμές σε συνδυασμό με αντίστοιχη εφαρμογή στο μέλλον, αλλά και νέα λειτουργία μέτρησης θερμοκρασίας του δέρματος. Η συγκεκριμένη μέτρηση αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι η εσωτερική του σώματός μας και είναι πιο κάτω από την κανονική μας κατά περίπου 1-2 βαθμούς. Είναι όμως μια θετική νέα προσθήκη. Κατά τ’ άλλα έχουμε τις κλασικές βιομετρικές: μέτρηση παλμών, μέτρηση οξυγόνου, μετρήσεις για την ποιότητα του ύπνου και μετρήσεις για το στρες.

Στις fitness λειτουργίες έχουμε πάνω από 100 λειτουργίες ασκήσεων, με δυνατότητα εξατομίκευσης σε 85 από αυτές και αυτόματη ανίχνευση για κάποιες από αυτές.

Το κομμάτι της αυτονομίας είναι στα στάνταρ των υπολοίπων ρολογιών της κατηγορίας: σε πλήρη λειτουργία, με ανοιχτούς όλους τους αισθητήρες και always-on οθόνη, βγάζει περίπου 4-5 ημέρες λειτουργίας. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές επιλογές παραμετροποίησης για να μεγαλώσετε την αυτονομία και να φτάσει έως και 21 ημέρες, χρησιμοποιώντας όμως τα απολύτως απαραίτητα.

Η φόρτιση γίνεται μέσω της βάσης, που δίνεται μαζί με το ρολόι και απαιτεί για 100% περίπου 3 ώρες, ενώ δίνει περίπου 20 ώρες χρήσης με 20 λεπτά φόρτισης. Η συγκεκριμένη βάση φόρτισης έχει ενσωματωμένο το καλώδιο, εν αντιθέσει με την προηγούμενη του GT 2 Pro, η οποία είχε αποσπώμενο καλώδιο USB-C. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να φορτίσετε το ρολόι σας και με τις αντίστοιχες βάσεις των Watch GT2e και Watch GT 2 Pro.

Συνολικά, το Watch 3 Pro είναι μακράν το πιο πολυτελές ρολόι που έχει κατασκευάσει έως τώρα η Huawei. Ναι μεν, έχει αυξηθεί αρκετά η τιμή, αλλά δικαιολογείται εύκολα από την ολοκαίνουργια οθόνη, την υπερ-premium εμφάνιση, την προσθήκη eSIM και φυσικά όλες τις λειτουργίες που έρχονται με το νέο λειτουργικό, HarmonyOS. Αναμένουμε εναγωνίως τις προσθήκες εφαρμογών στο AppGallery για να δούμε ακόμα περισσότερες λειτουργίες και χρήσεις.

Βαθμολογία:

Το προϊόν μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες της παρουσίασης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης