Της Ελένης Δρίβα
 

Το Skyrim είναι ένα από τα βιντεοπαιχνίδια που έχουν ορίσει τη συγκεκριμένη βιομηχανία διασκέδασης, ασχέτως ελαττωμάτων και περιθωρίων βελτίωσης. Είναι, επίσης και ένα από τα παιχνίδια που έχουν επανακυκλοφορήσει τόσες φορές που πλέον έχουμε χάσει το μέτρημα το πόσες ακριβώς. Τι είναι άλλη μια λοιπόν, αυτή τη φορά (κυρίως) για τις πλατφόρμες της νέας γενιάς;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός του The Elder Scrolls V: Skyrim – Anniversary Edition είναι να προσθέσει άλλη μια έκδοση στο ιστορικό του συγκεκριμένου τίτλου, η οποία θα αποτελεί και την πιο ολοκληρωμένη. Σεναριακά, το παιχνίδι έχει μείνει ανέγγιχτο, με όλο το βασικό και πλούσιο έξτρα περιεχόμενο των εκατοντάδων ωρών να μεταφέρεται ως είχε. Πριν αναφερθούμε στις πτυχές που επηρεάζει αυτή η έκδοση, ας κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση του τίτλου, για αυτούς που παρόλες τις επανακυκλοφορίες δεν έχουν καταφέρει να ασχοληθούν μαζί του, για τον οποιοδήποτε λόγο.

 

Το, ίσως, πιο πετυχημένο παιχνίδι της Bethesda σας μεταφέρει σε ένα setting φαντασίας, όπου ο χαρακτήρας ξεκινάει ως αιχμάλωτος και τελικά καταλήγει να γίνει ο Dragonborn και να σώσει τον κόσμο. Για να τα καταφέρει δεν θα χρειαστεί να τα βάλει μόνο με δράκους, αλλά και να εμπλακεί σε εμφύλιους, να βοηθήσει απλούς πολίτες, να έρθει αντιμέτωπος με βαμπίρ και λυκανθρώπους, καθώς και να μπλεχτεί σε διάφορες πλεκτάνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Skyrim αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε περιεχόμενο και μηχανισμούς RPG. Ξεκινώντας επιλέγετε το φύλο, τη φυλή και την εμφάνιση του χαρακτήρα σας. Στην πορεία σας δίνετε η ευκαιρία να διαλέξετε πώς θα μάχεστε: προτιμάτε το σπαθί και την ασπίδα, τη μαγεία, τα στιλέτα ή λίγο από όλα; Τα εκτενή skill trees του παιχνιδιού σας επιτρέπουν να διαλέξετε ό,τι θέλετε και έπειτα μπορείτε να εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα όπλα και τις πανοπλίες της επιλογής σας.

Παράλληλα, το σύμπαν του Skyrim φιλοξενεί διάφορα guilds στα οποία μπορείτε να γίνετε μέλος και σχολές που σας βοηθούν να τελειοποιήσετε τις ικανότητές σας. Οι επιλογές σας, σε quests και συζητήσεις, επηρεάζουν τον κόσμο του παιχνιδιού και κάποιες σας “κλειδώνουν” ορισμένα μονοπάτια και πιθανές αμοιβές, αλλά καμία φορά σας επιτρέπουν να εξελίξετε ακόμα περισσότερο τον ήρωα σας. Όπως προαναφέραμε, το Skyrim είναι ένα δαιδαλώδες παιχνίδι, εκατοντάδων ωρών.

Μπορείτε να παίξετε σε πρώτο ή τρίτο πρόσωπο (η εναλλαγή μεταξύ τους γίνεται οποιαδήποτε στιγμή), να αγοράσετε κατοικίες και να επιστρατεύσετε πλάσματα που θα σας μεταφέρουν πιο γρήγορα στην επιθυμητή τοποθεσία. Έχει, δηλαδή, ό,τι χρειάζεται ένα RPG που σέβεται τον εαυτό του, ακόμα και αν οι μηχανισμοί του θεωρούνται πλέον βασικού επιπέδου για τα στάνταρ της σημερινής εποχής. Τι γίνεται όμως με την έκδοση της νέας γενιάς;

Αρχικά, αυτή η νέα εκδοχή έχει το εξής πλεονέκτημα: σας δίνει πρόσβαση στο creations club, το οποίο αποτελείται από μια σειρά από επιλεγμένες “δημιουργίες” -σας προσφέρονται δωρεάν 74 από αυτές- που εμπλουτίζουν το παιχνίδι με επιπλέον εξοπλισμό, τοποθεσίες, quests, μέχρι και κατοικίες που έχουν δημιουργήσει άλλοι παίκτες. Όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε κάποιο επιπλέον αντίτιμο και κάνοντας το ήδη υπερπλήρες παιχνίδι ακόμα πιο πλούσιο. Παράλληλα, το Anniversary Edition σας επιτρέπει τη χρήση διαφόρων mods, που έχουν δημιουργήσει παίκτες, ακόμα και στις κονσόλες. Παρ’ όλα αυτά, η Bethesda σας προειδοποιεί ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση κάποιου εξ αυτών.

Στον τεχνικό τομέα τα νέα είναι μάλλον τα αναμενόμενα. Πλέον, οι κάτοχοι κονσολών μπορούν να παίξουν επιτέλους το Skyrim σε 4K και 60fps, τα οποία επί το πλείστον μένουν σταθερά, χωρίς πολλά frame drops. Παράλληλα, αν και προφανώς τα σοβαρότερα προβλήματα έχουν επιλυθεί, στον γενναιόδωρο χάρτη του τίτλου ακόμα παραμονεύουν κάποια bugs και glitches, οπότε ίσως και να δείτε κάποιον εχθρό να αιωρείται (ενώ δεν θα έπρεπε) κάποια στιγμή. Μια… γνήσια Skyrim εμπειρία, θα έλεγε κανείς και από αυτή τη γνήσια εμπειρία δεν θα μπορούσε να λείπει το επικό soundtrack και το περιστασιακά τραγελαφικό voice acting.

Το The Elder Scrolls V: Skyrim – Anniversary Edition είναι η καλύτερη επίσημη έκδοση που έχει κυκλοφορήσει ποτέ για αυτόν τον εμβληματικό τίτλο, ειδικά όταν αναφερόμαστε στις κονσόλες. Όχι μόνο προσφέρει 4K ανάλυση, 60 καρέ το δευτερόλεπτο και μικρότερα loading times, αλλά περιέχει και 74 δωρεάν creations, μεταξύ άλλων, που για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ξανά μαζί τους κάνει το παιχνίδι να φαίνεται σαν μια καινούργια εμπειρία. Αν πάλι δεν έχετε παίξει το Skyrim για τον οποιοδήποτε λόγο και τώρα θεωρείτε πως ήρθε η ώρα, τότε έχετε δίκιο και αυτή είναι η πιο κατάλληλη έκδοση για να ξεκινήσετε.

Βαθμολογία


 

Πληροφορίες‌

Τίτλος:‌ The Elder Scrolls V: Skyrim – Anniversary Edition
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Bethesda Game Studios
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Bethesda Softworks 
Είδος:‌ Action role-playing
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 11 Νοεμβρίου 2021
Ηλικίες:‌ 18+‌ ‌

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες της παρουσίασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης