Πληροφορίες

Τίτλος:
Super Mario Party
Πλατφόρμες: Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Nd Cube
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo
Είδος: Party
Ηλικίες: 3+

Κυκλοφορία: 5 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η σειρά Mario Party μας συστήθηκε αρχικά το 1998, μέσω του Nintendo 64, ως το spin-off party game του διάσημου υδραυλικού. Το ταξίδι μπορεί να ξεκίνησε σε οικιακή κονσόλα, όμως στη συνέχεια το παιχνίδι μεταφέρθηκε και σε φορητές κονσόλες, όπως το GameBoy Advance και το Nintendo 3DS, με την πιο πρόσφατη κυκλοφορία του, το Mario Party: The Top 100, να γιορτάζει τα 100 καλύτερα παιχνίδια του franchise. Η κυκλοφορία ενός τίτλου της σειράς στο Switch ήταν θέμα χρόνου, μιας και το Mario Party έχει καταφέρει να είναι μία κλασική επιλογή στο είδος του και κάπως έτσι φτάσαμε στο Super Mario Party.

Την αφορμή για το συγκεκριμένο πάρτι αποτέλεσε η διαφωνία μεταξύ των πρωταγωνιστών της σειράς Mario -καλών και κακών- για το ποιος είναι o Super Star ανάμεσά τους. Οι Toad, Toadette και Kamek μένουν εκτός διαγωνισμού και αναλαμβάνουν τον ρόλο των διαιτητών, προκειμένου ο διαγωνισμός να είναι δίκαιος. Η ιστορία δεν μπορούμε να πούμε πως είναι κάτι το ιδιαίτερο και ούτε αποτελεί λόγο για να παίξει κανείς το Super Mario Party, μιας και ο ρόλος της είναι διακοσμητικός. Το θετικό, όμως, είναι πως εξαιτίας αυτής της κόντρας έχουμε είκοσι χαρακτήρες στο roster του τίτλου, δηλαδή περισσότερους από κάθε άλλο παιχνίδι της σειράς.

Ξεκινώντας το παιχνίδι βρισκόμαστε στην είσοδο του Party Plaza και καλούμαστε να επιλέξουμε τον χαρακτήρα μας, ένα προεπιλεγμένο σετ αντιπάλων και τη δυσκολία που επιθυμούμε. Αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει αργότερα ανά πάσα στιγμή και να ορίσουμε δυσκολία για κάθε αντίπαλο ξεχωριστά, όπως και να αλλάξουμε τον χαρακτήρα με τον οποίο θα αγωνιστούμε. Αφού γίνουν αυτά, μεταφερόμαστε εντός του plaza, το οποίο λειτουργεί ως hub για τα modes που περιλαμβάνονται στον τίτλο και όχι μόνο, μιας και υπάρχουν μερικές ακόμα δραστηριότητες -όπως η δημιουργία κολάζ από αυτοκόλλητα- που μπορούμε να κάνουμε.

Ο τίτλος περιέχει διάφορα modes, με κύριο και σημαντικότερο το Mario Party, το οποίο είναι και το κλασικό mode που έχουμε δει σε όλους τους τίτλους της σειράς. Τέσσερις παίκτες ξεκινούν την πορεία τους πάνω σε ένα ταμπλό με παγίδες, αντικείμενα, γεγονότα που επηρεάζουν τόσο τους παίκτες, όσο και το ταμπλό και άλλα. Ο απώτερος σκοπός είναι η συλλογή αστεριών που εμφανίζονται σε τυχαία πλακίδια ή προέρχονται από αντικείμενα. Εκτός αυτών, οι παίκτες συλλέγουν και κέρματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν αντικείμενα ή να πραγματοποιήσουν ενέργειες, όπως το να μετακινήσουν έναν χαρακτήρα για να δημιουργηθεί νέος δρόμος, να κλέψουν αντικείμενα και άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βασικά ταμπλό του παιχνιδιού είναι τέσσερα και το καθένα καταφέρνει να απαθανατίσει με επιτυχία διάφορες περιοχές που έχουμε γνωρίσει στους τίτλους της σειράς Super Mario, αλλά και να ξεχωρίσει με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα πάνω σε αυτό. Κάθε ήρωας μπορεί να κάνει δύο διαφορετικές ενέργειες όταν έρθει η σειρά του. Μία από αυτές είναι να χρησιμοποιήσει αντικείμενα προκειμένου να ενισχύσει τη ζαριά του, να επηρεάσει τη ζαριά του αντιπάλου του και όχι μόνο. Τα αντικείμενα δεν θα λέγαμε πως είναι πολλά, αλλά είναι αρκετά για να δώσουν ένα μικρό twist στην πορεία του παιχνιδιού. Η επόμενη κίνηση είναι η ζαριά, στην οποία έχουμε δύο επιλογές: το κλασικό ζάρι, με αριθμούς από το ένα μέχρι το έξι και το ειδικό ζάρι του κάθε παίκτη, το οποίο έρχεται με ξεχωριστές πιθανότητες που λειτουργούν είτε θετικά, είτε αρνητικά, κάτι που το κάνει ισορροπημένο.

Αντίστοιχα, υπάρχει το νέο ally mode στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με άλλους παίκτες, ώστε να έχουμε ελεύθερη κίνηση στο ταμπλό, αγνοώντας πλήρως την προκαθορισμένη πορεία που ορίζει το κλασικό mode. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι ενδιαφέρουσα αν οι παίκτες θέλουν να χωριστούν σε ομάδες, ενώ η δυνατότητα της ελεύθερης κίνησης το κάνει πιο απλό και εύκολο.

Τα mini-games αυτών των modes χωρίζονται σε ατομικά, 1vs3 και 2vs2 και είναι αρκετά ώστε να μην συναντήσουμε ξανά το ίδιο παιχνίδι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάποια από αυτά παίζονται με τα κουμπιά του χειριστηρίου, ενώ κάποια άλλα απαιτούν κίνηση ή αίσθηση του HD rumble, τα οποία έχουν αξιοποιηθεί με έξυπνο και ωραίο τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα mini-games την ίδια ποιότητα, με ορισμένα από αυτά να μην ξεχωρίζουν, σαν να μην έχει γίνει τόση προσπάθεια όση σε κάποια άλλα. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν υπάρχει επιλογή να αποκλείσουμε τα παιχνίδια με motion controls κάνει τον τίτλο unplayable στη handheld μορφή του Switch και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είναι η καλύτερη επιλογή για ένα φορητό party game. Μπορεί οι κινήσεις που απαιτούνται να μην είναι δύσκολες, όμως δεν ξέρουμε κατά πόσο θα βόλευε σε κάποιο ταξίδι ή σε μία καφετέρια.

Τα δύο επόμενα modes δίνουν έμφαση στα motion controls και είναι δευτερεύοντα, αλλά και πιο σύντομα σε διάρκεια. Το πρώτο ονομάζεται River Survival. Σε αυτό το mode οι παίκτες ανεβαίνουν σε μία φουσκωτή βάρκα και την κινούν κάνοντας κουπί με το joy-con. Η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί ένα ομαδικό mode, στο οποίο όλοι είναι συμπαίκτες και καλούνται να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής εντός χρόνου, παίζοντας mini-games στην πορεία, προκειμένου να μαζέψουν παραπάνω δευτερόλεπτα. Τα mini-games στη συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι αρκετά και επαναλαμβάνονται ακόμα και στο ίδιο playthrough. Αν εξαιρέσει κανείς αυτό το γεγονός, πρόκειται για ένα αρκετά διασκεδαστικό mode και μπορούμε να φανταστούμε μια παρέα να τσακώνεται για το που θέλουν να πάνε.

Το δεύτερο mode ονομάζεται Sound Stage και είναι το ρυθμικό mode του παιχνιδιού. Οι παίκτες καλούνται να κάνουν ορισμένες κινήσεις εντός ρυθμού, χρησιμοποιώντας το joy-con, για να καθαρίσουν παράθυρα, να παρελάσουν και άλλα. Ομολογουμένως, το συγκεκριμένο mode είναι αρκετά διασκεδαστικό και γρήγορο. Κληθήκαμε να κάνουμε αστείες κινήσεις που θυμίζουν χορευτικές, αλλά απεικονίζονται ως καθαρισμός τζαμιών, προσφέροντας αρκετό γέλιο. Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον mode είναι το Toad’s Rec Room, το οποίο απαιτεί να έχετε στην κατοχή σας δύο κονσόλες Switch, παίζεται μόνο σε table top μορφή και παρουσιάζει έναν νέο τρόπο σύνδεσης μεταξύ των δυο συστημάτων με mini-games. Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με το πως είναι στημένες οι κονσόλες, βλέπουμε το παιχνίδι να εναλλάσσεται από τη μία οθόνη στην άλλη. Για παράδειγμα, στο Shell Shocked Deluxe, καλούμαστε να πολεμήσουμε τους αντιπάλους μας με τανκς και μπορούμε να μετακινηθούμε από τη μία οθόνη στην άλλη, ανάλογα με το πως έχει διαμορφωθεί το επίπεδο που ακολουθεί τη διάταξη των κονσολών.

Ένα ακόμα mode είναι το Minigames, στο οποίο μπορούμε να απολαύσουμε μεμονωμένα τα mini-games που συναντάμε σε όλες τις υπόλοιπες επιλογές. Εκτός από αυτό προσφέρεται και το Mariothon, στο οποίο τέσσερις παίκτες έρχονται αντιμέτωποι σε πέντε παιχνίδια και αυτός με το μεγαλύτερο σκορ κερδίζει, κάτι που είναι αρκετά χρήσιμο αν κάποιος δεν θέλει να ασχοληθεί με το κύριο mode και ψάχνει κάτι πιο γρήγορο. Αντίστοιχα, στο Square Off βλέπουμε τους νικητές των παιχνιδιών να καλύπτουν τετράγωνα σε έναν κύβο 4×4, με αυτόν που έχει κατακτήσει τη μεγαλύτερη έκταση να κερδίζει.

Το Super Mario Party είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς που περιέχει online multiplayer, όμως δεν υλοποιήθηκε με τον ιδανικότερο τρόπο. Θα περίμενε κανείς πως, μετά από τόσα χρόνια, η επιθυμία όλων να παίξουν στα αγαπημένα τους ταμπλό με φίλους από όλο τον κόσμο θα γινόταν πραγματικότητα. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι έτσι, καθώς η Nd Cube και η Nintendo, που ανέπτυξαν το παιχνίδι, αποφάσισαν να προσφέρουν μόνο το Mariothon για online multiplayer. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να αποτελεί ένα μικρό βήμα προς τα μπροστά και ελπίζουμε σε επόμενους τίτλους να έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε όλα τα modes του τίτλου online.

Ως προς τον οπτικοακουστικό τομέα, το Super Mario Party δεν απογοητεύει, μιας και τα γραφικά τόσο στην τηλεόραση, όσο και στην οθόνη της κονσόλας είναι αντάξια των προσδοκιών για έναν τέτοιο τίτλο. Ομοίως, η μουσική και τα εφέ ταιριάζουν απόλυτα με τα ταμπλό και τα mini-games, προσφέροντας ένα ευχάριστο αποτέλεσμα στα αυτιά μας. Στον τεχνικό τομέα δεν συναντήσαμε προβλήματα κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, πέρα από τα motion controls που δεν ήταν πάντα ακριβή, κάτι που φάνηκε έντονα στα παιχνίδια ρυθμού όταν… καθαρίζαμε τζάμια ή κληθήκαμε να ανεβο-κατεβάσουμε το σκήπτρο κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Εκτός αυτών, το συναντήσαμε και στο River Survival καθώς κάναμε κουπί.

Συμπέρασμα

Συνολικά το Super Mario Party είναι ένα εξαιρετικό party game για μικρούς, αλλά και μεγάλους παίκτες μιας και μπορεί να… ανάψει τα αίματα με τα twists του Mario Party mode. Το γεγονός ότι το παιχνίδι δεν παίζεται στη handheld “μορφή” του Switch, εξαιτίας των motion controls, δεν το κάνει τόσο ελκυστικό για να παίξει κανείς on-the-go.

Στην πλειοψηφία τους τα mini-games είναι απολαυστικά και δημιουργικά, αν και υπάρχουν ορισμένα που φαίνεται να μην έλαβαν την αντίστοιχη “φροντίδα” κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, κάνοντάς τα υπερβολικά απλά και να μην θυμίζουν τίποτα από τον κόσμο του Mario. Με καλή παρέα και -κατά προτίμηση- τέσσερα joy-cons έτοιμα για δράση, είναι σίγουρο πως θα περάσετε καλά.
Βαθμολογία: 8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης