Πληροφορίες

Τίτλος: Super Mario 3D World + Bowser’s Fury
Διαθέσιμο σε: Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Nintendo
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo
Είδος: Platfromer
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 12 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Τα 35α γενέθλια του διάσημου Ιταλού υδραυλικού Mario, σχεδιασμένου από τους Ιάπωνες της Nintendo, είναι πραγματικότητα και η εταιρεία ήδη από την περσινή χρονιά έχει ξεκινήσει διάφορα events και κυκλοφορίες ώστε να γιορτάσει αυτό το γεγονός. Από το Super Mario 3D Αll-Stars, μέχρι το νέο, “τύπου” battle royale, Super Mario Bros. Έτσι, φτάνουμε αισίως στην κυκλοφορία ή μάλλον στην επανακυκλοφορία ενός αρκετά σημαντικού τίτλου του WiiU, του Super Mario 3D World, για το Nintendo Switch.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βασικοί λόγοι που παλαιότεροι τίτλοι (κυρίως του WiiU) έρχονται στο Switch είναι πως το κοινό είναι πολύ μεγαλύτερο στο Nintendo Switch (έχουμε δει αμέτρητες επανακυκλοφορίες μέχρι σήμερα) και οι επανακυκλοφορίες φέρνουν εύκολο χρήμα στα ταμεία της Nintendo που κοστολογεί αυτά τα ports σε full price. Παρότι δεν συμφωνούμε με την οικονομική πολιτική της Nintendo, θα προσπαθήσουμε να παραβλέψουμε το συγκεκριμένο γεγονός και να εκφράσουμε την άποψή μας για το Super Mario 3D World + Bowser’s Fury, όπως είναι η πλήρης ονομασία του τίτλου.
 

Τι ακριβώς είναι αυτή η επανακυκλοφορία εν συντομία; Ένα port με πολύ μικρές αλλαγές και βελτιώσεις σε σχέση με το παιχνίδι του 2013 με ένα φρέσκο expansion, το Bowser’s Fury. Παρότι ο συγκεκριμένος τίτλος δεν είναι από αυτούς που άλλαξαν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τα 3D platformers (όπως έκαναν για παράδειγμα τα Super Mario 64 και Super Mario Galaxy) είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ έξυπνα σχεδιασμένο και διασκεδαστικό 3D Mario game, ίσως και ελαφρώς υποτιμημένο. Στην ουσία όμως δεν είναι ένα τρίτου προσώπου Mario, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο Super Mario Odyssey, όπου ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να μετακινήσει την οπτική της κάμερας 360 μοίρες, καθώς υπάρχουν περιορισμοί σε αυτό.
 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας με το υποτυπώδες story πίσω από το Super Mario 3D World. Ο Bowser έχει απαγάγει τις 6 χρωματιστές νεράιδες Sprixies, όπως αναφέρονται στο παιχνίδι και ο Mario με τη συνοδεία των Luigi, Toad, αλλά και της πριγκίπισσας Peach, θα πρέπει να ταξιδέψει στους διάφορους κόσμους ώστε να τις σώσει. Κάθε κόσμος αποτελείται από έναν αριθμό σύντομων επιπέδων, διάρκειας που δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά. Σαν ιστορία είναι από τα πια αδιάφορα Mario games (όχι ότι τα συγκεκριμένα παιχνίδια διακρίνονται σε αυτόν τον τομέα βέβαια…).
 

Το μεγάλο ατού του Super Mario 3D World είναι πως μέσω της ποικιλίας και του πανέξυπνου σχεδιασμού των δεκάδων επιπέδων του, αναδεικνύει την τρομερή δημιουργικότητα των παραγωγών, με τον παίκτη να μπαίνει σε ένα ταξίδι που δεν κουράζει ποτέ και μάλιστα πολλές φορές εκπλήσσει. Η οπτική του παιχνιδιού είναι κάτι μεταξύ 3D και 2D, αλλά πολλές φορές το παιχνίδι μετατρέπεται σε side scroller ή top-down, ανάλογα με το gameplay της κάθε πίστας. Ο παίκτης έχει περιορισμένο έλεγχο της κάμερας (περίπου 90 μοίρες οριζόντια ή κάθετα) ή και καθόλου, με την κάμερα του παιχνιδιού να είναι πολλές φορές fixed από τους developers. Αυτό στην αρχή ίσως αποθαρρύνει κάποιους, όμως με το πέρασμα του χρόνου γίνεται αντιληπτό πως οι κάμερες του παιχνιδιού είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων σωστά τοποθετημένες ώστε να βοηθούν την ορατότητα στα επίπεδα.
 

Το συγκεκριμένο Mario game βασίζεται πάρα πολύ στις μεταμφιέσεις, με τις οποίες ο Mario μπορεί για παράδειγμα να πάρει τη μορφή γάτας σκαρφαλώνοντας σε τοίχους, αλλά και στα power-ups, όπως το fire flower που επιτρέπει στον χαρακτήρα που ελέγχουμε να πετάει τα κλασικά fireballs ή τα cherries που “κλωνοποιούν” τον Mario σε δύο ή περισσότερους. Όσον αφορά στους χαρακτήρες μπορούμε να επιλέξουμε ελεύθερα μεταξύ των τεσσάρων προαναφερθέντων και κάθε ένας από αυτούς έχει μικρές διαφοροποιήσεις, όπως για παράδειγμα ο Toad δεν μπορεί να πηδήξει πολύ ψηλά αλλά είναι πιο γρήγορος ή η Peach μπορεί να αιωρηθεί στον αέρα για λίγα δευτερόλεπτα.
 

Το γεγονός πως μπορούμε να επιλέξουμε οποιονδήποτε χαρακτήρα δεν είναι τυχαίο, αφού έχει σχεδιαστεί έτσι για τον λόγο πως το Super Mario 3D World είναι από τα λίγα 3D Mario games που περιέχουν multiplayer. To multiplayer αυτό έρχεται με co-op δύο έως τεσσάρων ατόμων, όμως έχει και μια ανταγωνιστική μορφή σχετικά με το ποιος από τους παίκτες θα μαζέψει τους περισσότερους πόντους ή θα τερματίσει πρώτος. Για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο port προστίθεται το local, αλλά και το online, co-op στο ήδη υπάρχον couch co-op, στην ίδια οθόνη. Η αλήθεια είναι πως παίζοντας συνεργατικά με άλλους το παιχνίδι παίρνει έναν πιο ξέφρενο και χαοτικό ρυθμό καθώς συμβαίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στην οθόνη.
 

Τα επίπεδα περιέχουν το κλασικό platforming που αγαπήσαμε, αλλά διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους προσφέροντας διαφορετικούς μηχανισμούς. Σε ένα επίπεδο καλούμαστε να τερματίσουμε αποφεύγοντας την αναδυόμενη λάβα, σε άλλο να περάσουμε κολυμπώντας από διάφορες παγίδες, ενώ υπάρχουν επίπεδα με bosses και mini-bosses (τα όποια κάπως επαναλαμβάνονται), επίπεδα με challenges χρόνου κτλ. Πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως το Super Mario 3D World “γέννησε” ένα ακόμη παιχνίδι για τη Nintendo, το Captain Toad, το οποίο προήλθε από τα επίπεδα του Toad που υπάρχουν στο 3D World. Στην κυκλοφορία του Switch τα Toad Levels μπορούν να παιχτούν πλέον και αυτά συνεργατικά με τον έναν παίκτη να επιλέγει τον μπλε Toad και με τους άλλους ένα από τα υπόλοιπα μανιταράκια.
 

Παρότι το exploration στο παιχνίδι δεν φτάνει σε καμία περίπτωση των άλλων 3D Mario, μιας και οι πίστες είναι αρκετά μικρές και γραμμικές, τα collectibles δεν λείπουν. Κάθε επίπεδο περιέχει έναν αριθμό αστεριών (πολλά από αυτά είναι κρυφά), αλλά και μια στάμπα. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια collectibles, η συλλογή των οποίων δεν είναι ανούσια καθώς η εύρεσή τους ξεκλειδώνει νέα επίπεδα στο παιχνίδι.
 

Η διάρκεια του τίτλου είναι κοντά στις 10 με 15 ώρες για ένα playthrough και μπορεί να διπλασιαστεί αν κυνηγήσετε τα παραπάνω collectibles και αν ασχοληθείτε με όλα τα optional levels. Σε αυτά τα επίπεδα είναι άψογα τοποθετημένοι πάρα πολλοί κλασικοί και μη εχθροί όπως τα Goombas, τα Boos και τα Koopa Troopas. Το Super Mario 3D World είναι ένα αρκετά ισορροπημένο παιχνίδι Mario από πλευράς δυσκολίας, κάτι που το κάνει ευχάριστο τόσο για τους νέους, όσο και για τους πιο έμπειρους παίκτες, ενώ είναι τόσο χαριτωμένο που μπορεί να κάνει άτομα κάθε ηλικίας να το αγαπήσουν. Υπάρχουν κάποιες μικρές αυξήσεις στη δυσκολία, κυρίως στα τελευταία levels, αλλά γενικά το παιχνίδι, πλην των αρκετά εύκολων boss battles, είναι ισορροπημένο.
 

Το Switch port δεν αλλάζει ιδιαίτερα πράγματα, αλλά η πιο ορατή διαφορά σε σχέση με την έκδοση του WiiU είναι η αύξηση της ταχύτητας των χαρακτήρων κατά 30%, κάνοντας το παιχνίδι πιο γρήγορο και ίσως ελαφρώς πιο δύσκολο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν δύο νέα power-ups, υποστήριξη για amiibo, αλλά και κάποιες επιπρόσθετες κινήσεις στους χαρακτήρες εμπνευσμένες από το Super Mario Odyssey, όπως το mid-air roll, αλλά και το dodge.
 

Κάπου εδώ ήρθε η στιγμή να αναλύσουμε το εντυπωσιακό, όπως είχε φανεί και από τα trailers, Bowser’s Fury, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα μικρότερο παιχνίδι μέσα στο ίδιο το παιχνίδι. Ξεχάστε τις fixed κάμερες του 3D World, στο Bowser’s Fury η οπτική είναι τρίτου προσώπου με πλήρη έλεγχο από τον παίκτη, κάτι που παραπέμπει αρκετά σε Super Mario Odyssey. Δεν θα ήταν άστοχο να πούμε πως – ίσως – το Bowser’s Fury προοριζόταν αρχικά σαν ένα expansion του Odyssey, το οποίο μετέπειτα τροποποιήθηκε ώστε να προστεθεί στο 3D World ως ένα κίνητρο αγοράς για τους κατόχους του παιχνιδιού στο WiiU.
 

Τα vibes από τα πρώτα λεπτά θυμίζουν Odyssey ή το παλαιότερο Sunshine, αλλά σε έναν αρκετά μεγαλύτερο χάρτη στον οποίο ο Mario συνεργάζεται με τον Bowser Jr., σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τον πατέρα του (Bowser). Ο μεγάλος χάρτης του παιχνιδιού, ο οποίος ανοίγει σταδιακά, περιέχει μικρότερες περιοχές με πολλά platforming challenges, μυστικά, αλλά και τα κύρια collectibles τα οποία είναι τα Cat Shines. Παρόλο που το στιλ του παιχνιδιού αλλάζει σε ανοιχτού κόσμου με exploration, οι εχθροί, τα power-ups και πολλά ακόμη στοιχεία είναι βασισμένα στο 3D World, κάνοντας το Bowser’s Fury να μοιάζει με ένα 3D World “spin-off” expansion, όπως θα το χαρακτηρίζαμε με μια μικρή δόση υπερβολής.
 

Ο παίκτης μπορεί να μετακινηθεί στα διάφορα “νησάκια” του χάρτη με τον Plessie, το γνωστό σε πολλούς θαλάσσιο ερπετό με τη μορφή δεινόσαυρου, όμως αυτό που κάνει το Bowser’s Fury μοναδικό είναι οι επιβλητικές εμφανίσεις του ίδιου του Bowser. Ανά μερικά λεπτά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ένας γιγάντιος Bowser εμφανίζεται στο κέντρο του χάρτη και συνοδεύεται από μια εντυπωσιακή αλλαγή του καιρού σε σκοτεινό και βροχερό κλίμα, με τον Bowser να επιτίθεται στον παίκτη με ranged attacks. Ο παίκτης μπορεί είτε να περιμένει ώστε να τελειώσει αυτό το “πέρασμα”, είτε να διώξει τον Bowser ανάβοντας έναν από φάρους των νησιών.
 

To Bowser’s Fury είναι ένα ποιοτικό extra mode που μπορεί να σας απασχολήσει για 5-6 ώρες μέχρι την πλήρη ολοκλήρωσή του. Η διάρκεια του είναι αρκετά καλή, στην ουσία είναι αυτό που περιμέναμε και να τονίσουμε πως είναι μια εντελώς νέα δημιουργία, κάτι δηλαδή που δεν υπήρχε στο αρχικό παιχνίδι.
 

Το Mario 3D World στην έκδοση του στο Switch τρέχει, όπως και στο WiiU, στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, αλλά με native ανάλυση στα 1080p σε αντίθεση με τα 720p του WiiU. Δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές, πέρα από την ελαφρώς πιο καθαρή εικόνα, το λίγο καλύτερο draw distance και τα ελαφρώς πιο έντονα χρώματα. Είναι ένα πανέμορφο και πλούσιο παιχνίδι αδιαμφισβήτητα. Το Bowser’s Fury τρέχει σε variable framerate, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, κάτι που είναι πολύ εντυπωσιακό αν λάβουμε υπόψιν μας και το μεγάλο μέγεθος του χάρτη. Το μόνο αρνητικό είναι πως σε handheld, το Bowser’s Fury τρέχει με 30 καρέ το δευτερόλεπτο, μην μπορώντας να φτάσει τις ίδιες επιδόσεις με αυτές του docked.
 

Τόσο το 3D World, όσο και το Bowser’s Fury, περιλαμβάνουν ένα απλό αλλά λειτουργικό photo mode, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε και stamps που έχετε βρει στα επίπεδα. Το soundtrack του Super Mario 3D World + Bowser’s Fury είναι ποικίλο, ταιριαστό στην κάθε μια περίσταση, αν και θα θέλαμε να υπήρχε η επιλογή να μπορούμε να ακούμε τα κομμάτια ξεχωριστά σε ένα τύπου-player mode, κάτι το οποίο, δυστυχώς, δεν υπάρχει.
 

Συμπέρασμα
 

Μπορεί αν κάποιος μας ρωτήσει για τα τρία καλύτερα Super Mario Games να μην συμπεριλάβουμε το Super Mario 3D World, όμως εξακολουθεί να είναι ένα παιχνίδι-σταθμός για το platforming χάρις στην ποικιλία, τη διάρκεια και την οπτικοακουστική του ποιότητα. Είναι must buy για όσους “έχασαν” την αρχική κυκλοφορία το 2013, ενώ το Bowser’s Fury αποτελεί ένα εξαιρετικό extra που “ίσως” είναι ικανό να δώσει το κίνητρο ακόμη και σε όσους είχαν ήδη τον τίτλο ώστε να τον αγοράσουν εκ νέου. Εν τέλει, μιλάμε για ένα Mario game που είναι το ίδιο καλό είτε το παίξετε μόνοι σας, είτε με παρέα, είτε είστε μικρός (ηλικιακά), είτε μεγαλύτερος φίλος του Mario και σας εγγυόμαστε ότι θα σας προσφέρει πολλές διασκεδαστικές ώρες ενασχόλησης.
 

Βαθμολογία:  8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης