Του Βασίλη Τατσιόπουλου

Πληροφορίες‌

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος:‌ Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PlayStation 5, PlayStation 4
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Insomniac Games
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Sony Interactive Entertainment
Είδος:‌ Action-adventure
Ηλικίες:‌ ‌‌16+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 19 Νοεμβρίου 2020 (PS5), 12 Νοεμβρίου 2020 (PS4)
Μετάφραση (Ελληνικά): Ναι (όλα τα μενού και οι περιγραφές)
 

 

Το Miles Morales έρχεται ως το πρώτο «μεγάλο» παιχνίδι για τη νέα κονσόλα της Sony, το PlayStation 5, και μάλιστα αποκλειστικό για την εταιρεία. Μετά από την επιτυχία που σημείωσε το Marvel’s Spider-Man της Insomniac, η developer καλείται να δημιουργήσει μία νέα περιπέτεια στο σύμπαν της Marvel, με πρωταγωνιστή τον Miles Morales αυτήν τη φορά, και να κερδίσει το κοινό, δείχνοντας παράλληλα τη δύναμη του PS5.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, σίγουρα αναρωτιέστε: Είναι το Miles Morales δείγμα νέας γενιάς παιχνιδιών; Πράγματι, από τα πρώτα δευτερόλεπτα φαίνεται πως πράγματι η διαφορά σε σχέση με τις επιδόσεις του PlayStation 4 είναι μεγάλη. Καταρχάς, το Miles Morales στο PS5 φορτώνει εξαιρετικά γρήγορα και έτσι από εκεί που είστε στην αρχική σελίδα της κονσόλας βρίσκεστε να περιφέρεστε στη Νέα Υόρκη με τους ιστούς σας σε δευτερόλεπτα. Η διαφορά των χρόνων φόρτωσης είναι τόσο μεγάλη σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει που στο Miles Morales είναι οριακά αντιληπτό ότι βλέπουμε loading, ενώ δεν υπάρχουν και οι «μαύρες οθόνες» της μετάβασης και έτσι η εμπειρία ρέει συνεχώς και απρόσκοπτα.
 

Άμεση αίσθηση κάνει και η χρήση του χειριστηρίου ως μεθόδου ενίσχυσης της εμπειρίας, αφού στην εισαγωγή του παιχνιδιού γνωρίζουμε τη νέα λειτουργία δόνησης, που καταφέρνει να εξομοιώσει καλύτερα και με περισσότερη ακρίβεια κάθε κραδασμό, ενώ οι σκανδάλες του DualSense καταφέρνουν να αποδώσουν καλύτερα από ποτέ το web swinging.
 

Ξεκινώντας το Miles Morales στο PS5 βλέπουμε πως μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ δύο modes: είτε θα δώσουμε βάση στην ανάλυση και τα εφέ, με ray tracing και γενικότερα πιο καθαρή και εντυπωσιακή εικόνα, είτε στο πώς θα τρέχει το παιχνίδι, ανεβάζοντας τα frames στα 60 το δευτερόλεπτο αλλά αφαιρώντας το ray tracing και ρίχνοντας ελαφρώς την ποιότητα της εικόνας. Μην ανησυχείτε, πάντως, γιατί όποιο mode και αν διαλέξετε, τα αποτελέσματα είναι άψογα.
 

Στη μία περίπτωση έχουμε έως 4Κ ανάλυση με 30 fps εντελώς σταθερά και ray tracing που εντυπωσιάζει καθώς κάνει την πόλη να «λάμπει» με τις αντανακλάσεις στις πολυάριθμες επιφάνειες, όπως τα αυτοκίνητα και τα τζάμια των κτηρίων. Στη δεύτερη, η ποιότητα της εικόνας περιορίζεται, αν και παραμένει καλύτερη από εκείνη που θα βλέπαμε στο PS4 –απλό και pro μοντέλο- και τα καρέ ανεβαίνουν σε 60 το δευτερόλεπτο. Στο playthrough που έκανα, εναλλάσσοντας πού και πού τα δύο αυτά modes, δεν μπόρεσα να διακρίνω πτώσεις στα frames σε καμία περίπτωση.
 

Μάλιστα, οι βελτιώσεις δεν μένουν μόνο σε τέτοιου είδους χαρακτηριστικά, αφού το Miles Morales στο PS5 έχει διάφορες αλλαγές σε λεπτομέρειες, που τελικά συνθέτουν ένα αρκετά πιο ποιοτικό σύνολο. Για παράδειγμα, θα δείτε πιο λεπτομερή μοντέλα χαρακτήρων, πιο ρευστά animations (ειδικά στα 60 fps), πιο ρεαλιστικές και περίπλοκες εκφράσεις προσώπων, περισσότερα στοιχεία στην οθόνη ταυτόχρονα, μεγαλύτερο draw distance, και άλλα σε παρόμοιο ύφος. Τελικά, η εικόνα που δίνει το παιχνίδι είναι πράγματι ποιοτική σε σημείο που ξεπερνά όσα έχουμε συνηθίσει στην περασμένη γενιά.
 

Όσον αφορά στην επιλογή του mode, είναι θέμα προτίμησης ξεκάθαρα, γιατί και τα δύο είναι εξαιρετικά. Προσωπικά, πήγα με τα 60 fps, γιατί οι μάχες και η αιώρηση στην πόλη με τους ιστούς βελτιώνονται αισθητά και κερδίζουν τις εντυπώσεις, ενώ έτσι επηρεάζεται άμεσα το gameplay και αναβαθμίζεται σημαντικά. Ο ήχος είναι βελτιωμένος, επίσης, ειδικά αν παίζετε με ακουστικά και συμβάλλει στην αναβάθμιση της εμπειρίας και του immersion με την υψηλότερη ποιότητά του. Όσο κι αν δεν το έχετε καταλάβει από βιντεάκια και εικόνες, αν παίξετε στο PS5, δεν υπάρχει γυρισμός εύκολα…
 

Το ίδιο το παιχνίδι, τώρα, είναι αυτό που περιμέναμε, πάνω-κάτω: ένα spin-off του προηγούμενου Spider-Man τίτλου, με πρωταγωνιστή τον Miles Morales και αρκετά μικρότερη διάρκεια. Αρχικά, η διάρκεια ίσως σας ακούγεται ως αποτρεπτικός παράγοντας, ωστόσο η Insomniac έχει χρησιμοποιήσει υπέρ της τον περιορισμό αυτόν, μαζεύοντας το gameplay και τις δραστηριότητες σε έκταση και απορρίπτοντας οτιδήποτε περιττό. Έτσι, δεν υπάρχουν οι δεκάδες ανούσιες αποστολές που συνηθίζουμε να βλέπουμε σε παιχνίδια ανοιχτού κόσμου, ούτε καλούμαστε να καθαρίζουμε οχυρά και βάσεις εχθρών, αλλά καλοστημένες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.
 

Στο Miles Morales οι δραστηριότητες είναι πολύ πιο ουσιώδεις, μικρότερες σε διάρκεια και λιγότερες σε αριθμό, αλλά με σταθερά υψηλή ποιότητα και διασκεδαστικές καταστάσεις. Το σενάριο είναι εξαιρετικό, καλογραμμένο, δοσμένο με δυνατές ερμηνείες, αστείο, συγκινητικό σε σημεία και γενικά συναρπαστικό. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχέσεις του Miles Morales με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, και τον ίδιο τον πρωταγωνιστή ως προσωπικότητα, η γραφεί είναι σε ιδανικά επίπεδα. Μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη δουλειά στην παρουσίαση και την εξέλιξη των villains, καθώς εδώ ο περιορισμένος χρόνος στάθηκε εμπόδιο. Επίσης, μπορεί η μικρότερη έκταση να δίνει μεγάλη ώθηση στη δομή του παιχνιδιού, δεν λείπουν όμως κάποιες δραστηριότητες εδώ κι εκεί που παίρνουν περισσότερο χρόνο από όσο θα έπρεπε και μας βάζουν να πηγαίνουμε από το ένα σημείο στο άλλο για να ολοκληρώσουμε βαρετές διαδικασίες, όπως να γυρίσουμε μερικές βαλβίδες. Ευτυχώς, τέτοιου είδους ατοπήματα εμφανίζονται σπάνια και συνήθως έχουμε καταιγιστικές μάχες, φρενήρη set-pieces και εκπληκτικές μάχες.
 

Υπάρχει, όπως μας έχει μάθει η Sony να περιμένουμε, μετάφραση σε ελληνικά στα μενού και τους υπότιτλους, που είναι πολύ καλής ποιότητας και αποδίδουν τους διάλογους, τις διάφορες επιλογές των μενού και τις επεξηγήσεις με σωστό και κατανοητό τρόπο, ενώ διατηρείται και το ύφος πάντα, με κάποιες εύστοχες ελευθερίες στη μετάφραση.

Το Miles Morales πατάει στις βάσεις που έθεσε η Insomniac με τον προηγούμενο Spider-Man τίτλο της, όμως καταφέρνει να διαφοροποιηθεί σε κάθε τομέα. Ο Miles δεν είναι απλώς ένας Peter Parker με άλλη εμφάνιση: έχει δικό του χαρακτήρα, μιλάει διαφορετικά, κινείται διαφορετικά, αντιδρά με άλλους τρόπους. Η ατμόσφαιρα, επίσης, είναι αρκετά αλλαγμένη και αποδίδεται άριστα. Το gameplay, στο ίδιο πνεύμα, μοιάζει αρκετά με του προκατόχου του στον πυρήνα του, αλλά εισάγει μερικά νέα στοιχεία που καταφέρνουν να το κάνουν να ξεχωρίσει.

Οι μάχες είναι πιο χορταστικές τώρα, και επειδή δεν είναι πάρα πολλές, αλλά και εξαιτίας των νέων δυνατοτήτων που μας δίνονται ως Miles, που είναι φανταστικές, ταιριαστές, όμορφα δοσμένες οπτικά και αρκετά στοχευμένες ώστε να διαφοροποιούν και την προσέγγιση των εχθρών και των bosses. Το stealth επίσης είναι κατά πολύ βελτιωμένο, με gadgets που το ανεβάζουν αρκετά, και μας κάνουν να νιώθουμε πως είμαστε ο Spider-Man όσο κανένα άλλο παιχνίδι μέχρι τώρα.
 

Συμπέρασμα

Η Insomniac κατάφερε με το Miles Morales να δώσει νέα πνοή στο franchise, με ένα μίνι σίκουελ που εκμεταλλεύεται άψογα τις δυνατότητες του PlayStation 5 και καταφέρνει να εντυπωσιάσει με τον τεχνικό του τομέα και με το άψογο και πολύ διασκεδαστικό gameplay. Οι βόλτες στη Νέα Υόρκη ως Spider-Man ποτέ δεν ήταν τόσο συναρπαστικές, ενώ έχουν βελτιωθεί σχεδόν όλοι οι τομείς με ουσιώδεις προσθήκες που προσθέτουν ταυτόχρονα προσωπικότητα στον τίτλο. Η μικρή διάρκεια αντί για μειονέκτημα γίνεται ατού, καθώς η περιορισμένη έκταση βελτιώνει τη δομή και δίνει μία σφιχτή, καλογραμμένη εμπειρία που διαρκεί 8-10 ώρες και θα κερδίσει κάθε παίκτη, φαν ή όχι του αραχνάκια.
 

Βαθμολογία:   9/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης