Του Παύλου Κρούστη

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συσκευή: Sony Xperia 10 Plus

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:
Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon 636 (CPU: Octa-core 1.8 GHz Kryo 260 / GPU: Adreno 509)
Οθόνη: IPS LCD, 6.5″ (1080 x 2520 / 422 ppi / 21:9)
Μνήμη: 4GB RAM / 64GB (εσωτ. αποθ. χώρος) – επεκτάσιμο έως 512GB μέσω microSD
Κάμερα: Kύρια κάμερα – Διπλή: 12 MP, f/1.8, 27mm (wide), 1/2.8″, 1.25µm, PDAF // 8 MP, f/2.4, 53mm (telephoto), 1/4″, 1.12µm, PDAF, 2x optical zoom  // Εμπρόσθια κάμερα: 8 MP, f/2.0, 24mm (wide), 1/4″, 1.12µm / HDR
Μπαταρία: 3000 mAh
Λειτουργικό σύστημα: Android Pie 9.0
Διαστάσεις: 167 x 73 x 8,3  χιλιοστά
Βάρος: 180 γραμμάρια
Συνδέσεις: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot / Bluetooth 5.0, A2DP, LE, aptX HD / GPS (with A-GPS, GLONASS) / NFC / Ραδιόφωνο: FM radio / USB    2.0 Type-C 1.0 reversible connector
Χρώματα: Μαύρο
Υποστήριξη Dual SIM: Ναι, διαθέτει 2 θύρες SIM και επιπλέον υποδοχή για microSD
Τιμή: 429 €

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε την παρουσίαση:

 

Η Sony Mobile αποφάσισε να αλλάξει τακτική, καθώς τα τελευταία 5 χρόνια έχει δει τις πωλήσεις της να υπο-τριπλασιάζονται. Η αλλαγή πλεύσης σε όλα τα επίπεδα ήταν όχι μόνο αναμενόμενη, αλλά και αναγκαία. Η εταιρεία αποφάσισε φέτος να κυκλοφορήσει μέσα στο 2ο τρίμηνο 3 συσκευές που θα πάρουν τις θέσεις τους στις mid και high range κατηγορίες. O λόγος για τα Sony Xperia 10 και 10 Plus, που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, αλλά και για το Sony Xperia 1 που αναμένεται μες στις επόμενες εβδομάδες.

Στα χέρια μας έχουμε το ισχυρότερο από τα 2 mid-range, το Xperia 10 Plus. Η εταιρεία φέτος αποφάσισε να παραδώσει λιγότερες συσκευές, με πολύ πιο καθαρή ονομασία, κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των προϊόντων από τους καταναλωτές, αντικαθιστώντας τις σειρές XA και XZ που είχαμε ως τώρα. Στην ουσία το Xperia 10 Plus είναι ο διάδοχος των XA2, που είδαμε πέρυσι.

Το σήμα κατατεθέν των φετινών συσκευών είναι ο λόγος των διαστάσεων που είναι 21:9. Πρόκειται για την αναλογία που χρησιμοποιούν οι περισσότερες κινηματογραφικές παραγωγές πλέον και αποτελεί μια ιδέα που χρησιμοποίησε η Sony, όχι μόνο για την πιο “ιδιαίτερη” εμπειρία θέασης πολυμέσων, αλλά και για το ξεχωριστό design, που προσδίδει ένας τέτοιος λόγος πλευρών, κάνοντας τη συσκευή να μοιάζει ψηλόλιγνη.

To Xperia 10 Plus είναι το πιο μακρόστενο τηλέφωνο που έχουμε δει ποτέ. Ευτυχώς το πλάτος του είναι αρκετά στενό, ώστε να είναι βολικό στο χέρι, όμως σίγουρα θα χρειαστείτε και τα δύο χέρια σας για να πλοηγηθείτε, παρόλο που υπάρχει mode για να διευκολύνει τη χρήση με το ένα.

 

Για να δείτε περισσότερα για το Sony Xperia 10 Plus, πατήστε εδώ.

 

Η κλασάτη εμφάνιση του Xperia 10 Plus πλήττεται από ένα αρκετά παχύ πλαίσιο οθόνης στο πάνω μέρος, καθώς η εταιρεία δεν ακολούθησε τη μόδα των εγκοπών ή των οπών. Ευτυχώς το πλαίσιο στις άλλες 3 μεριές είναι ιδιαίτερα λεπτό και προσδίδει στο στιλ. Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων βρίσκεται στο πλάι σε σχετικά βολική θέση και λειτουργεί αρκετά γρήγορα. Δεν αποτελεί power button καθώς αυτό βρίσκεται δίπλα και ίσως σας μπερδέψει λίγο (όπως και τα κουμπιά της έντασης), αλλά γενικά είναι ένας αρκετά εύχρηστος αισθητήρας αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στην αριστερή μεριά μπορούμε να βρούμε το tray που ανοίγει εύκολα χωρίς τη χρήση pin και περιλαμβάνει τις θύρες για nanoSIM και microSD.

To Xperia 10 Plus διαθέτει θύρα USB-C στο κάτω μέρος και θύρα 3.5mm jack για ακουστικά για όσους θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν.

Το πίσω μέρος του τηλεφώνου υποδηλώνει τις… mid-range καταβολές του και είναι από ματ πλαστικό, με ένα φινίρισμα που του προσδίδει ένα ψευτο-μεταλλικό look. Η διπλή κάμερα βρίσκεται στο κέντρο της συσκευής και σε συνδυασμό με την οριζόντια διάταξη, μας θυμίζει κάτι που θα βλέπαμε πέρυσι ή πρόπερσι, χωρίς να έχει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που να ξεχωρίζει εμφανισιακά.

Το μεγάλο στοίχημα της συσκευής όπως προαναφέραμε, το οποίο θα το δούμε και στη ναυαρχίδα της εταιρείας σε λίγο καιρό, είναι ο λόγος 21:9 των διαστάσεων. Η οθόνη είναι 6,5 ίντσες με ανάλυση FullHD+ (++?) στα 2520×1080. Η IPS LCD οθόνη είναι αρκετά φωτεινή με καλή πιστότητα και ζωντανά χρώματα, ειδικά για την κατηγορία του τηλεφώνου.

Το πρόβλημά μας με την οθόνη είναι ότι η Sony προορίζει το κινητό για θέαση ταινιών αλλά και ταυτόχρονη χρήση δύο εφαρμογών. Η αλήθεια είναι ότι και στις δύο αυτές χρήσεις η συσκευή έχει πλεονέκτημα. Δυστυχώς όμως δεν είναι τόσο κοινές δραστηριότητες, καθώς τις περισσότερες φορές χειριζόμαστε μία μόνο εφαρμογή και παράλληλα τα περισσότερα βίντεο που παρακολουθούμε στο κινητό μας δεν είναι σε 21:9, αλλά σε 16:9 (όπως για παράδειγμα οι παραγωγές του Netflix ή τα βίντεο στο YouTube). Από εκεί και έπειτα υπάρχει crop ή αντίστοιχα μεγαλύτερη αχρησιμοποίητη επιφάνεια δυστυχώς σε πολλές εφαρμογές και βίντεο. Με λίγα λόγια, δεν είμαστε σίγουροι για το κατά πόσο η εταιρεία έπραξε σωστά με το 21:9, καθώς πετυχαίνει να κάνει το design αναγνωρίσιμο, αλλά με χρηστικούς όρους δυστυχώς δεν καταφέραμε πολλά… 

Στα λοιπά της αναπαραγωγής πολυμέσων, το Xperia 10 Plus διαθέτει ένα ηχείο, αρκετά δυνατό, που δεν παραμορφώνει, όμως δεν διαθέτει τα σωστά μπάσα.

Οι επιδόσεις του κινητού που βασίζονται στον Snapdragon 636, στα 4GB RAM και στο Android 9 είναι ακριβώς όπως τις περιμέναμε. Ο 636 αποτελεί επεξεργαστή του 2017 και θα θέλαμε να δούμε μια καλύτερη επιλογή, όπως για παράδειγμα τον καλύτερο mid-range 710, όμως συνολικά δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα κατά τη χρήση. Το λογισμικό είναι αρκετά καθαρό και σας δίνει τη δυνατότητα για πλοήγηση μέσω του swipe στο Home button, ενώ υπάρχει και ένα πλαϊνό συρτάρι, το Side Sense, για να βάζετε εκεί τις εφαρμογές και τα αρχεία που θέλετε. Θέλει λίγο χρόνο να το συνηθίσετε, αλλά εκτιμάμε κυρίως το καθαρό περιβάλλον.

Η διπλή κάμερα αποτελείται από μια κάμερα στα 12MP και μία στα 8MP. Διαθέτει οπτικό ζουμ 2x και υποστηρίζει autofocus. Η μπροστινή κάμερα είναι 8MP. Η διεπαφή χρήστη διαθέτει αρκετές επιλογές και παρόλο που χρειάζεται να πατήσετε αρκετά κουμπιά, έχετε αρκετές επιλογές για τις παραμετροποιήσεις σας. 

Δείγματα από την πίσω κάμερα του Xperia 10 Plus – Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες:

Η ποιότητα των φωτογραφιών στο φως της ημέρας ικανοποιεί με περιορισμένο το δυναμικό εύρος, όμως οι φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού δυστυχώς δεν είναι αυτό που θα περιμέναμε, με αρκετό θόρυβο. Η selfie κάμερα απλά κάνει τη δουλειά της. Η εγγραφή βίντεο είναι σε καλύτερη μοίρα με υποστήριξη 4Κ/30fps και 1080p/60 και 30fps. Υπάρχει σταθεροποίηση, αλλά δεν κάνει θαύματα. Γενικά οι κάμερες του Xperia 10 Plus δεν αποτελούν στοιχείο για το οποίο θα προτείναμε τη συσκευή σε κάποιον. Υπάρχουν πολύ καλύτερες εναλλακτικές.

Η αυτονομία του Xperia 10 Plus είναι ικανοποιητική, καθώς βγάζει σχεδόν μια ημέρα χρήσης με την μπαταρία των 3000mAh. Είναι κρίμα που δεν βλέπουμε μεγαλύτερη μπαταρία, καθώς είναι πιο μικρή από ανταγωνιστικές συσκευές και έχει αρκετά μεγάλη οθόνη. Με μια μεγαλύτερη μπαταρία σίγουρα θα είχαμε πολύ καλύτερη απόδοση. Η φόρτιση είναι σχετικά αργή με τον φορτιστή που υπάρχει στο πακέτο, καθώς θέλει περίπου 2,5 ώρες για να φτάσει το 100%, όμως υποστηρίζεται και ταχύτερη φόρτιση με Power Delivery φορτιστή.

Δείγματα από την πίσω κάμερα του Xperia 10 Plus – Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες:

Συμπέρασμα

H Sony κάνει την αναγκαία αλλαγή και φέρνει συσκευές με προσωπικότητα για κάτι εναλλακτικό: τη βελτιωμένη εμπειρία θέασης ταινιών και την πιο άνετη χρήση πολλαπλών εφαρμογών. Η 21:9 οθόνη του Xperia 10 Plus βοηθά στα παραπάνω, όμως δεν είμαστε σίγουροι πόσοι θα δώσουν πραγματικά σημασία σε αυτές τις δραστηριότητες. Κατά τ’ άλλα έχουμε μια σχετικά ικανοποιητική mid-range συσκευή, με αναμενόμενα χαρακτηριστικά. Έχει να αντιμετωπίσει δύσκολο ανταγωνισμό και έτσι το Xperia 10 Plus μπορεί κερδίζει τις εντυπώσεις με τη γοητευτική του προσωπικότητα, αλλά δυστυχώς χάνει στα σημεία.

Βαθμολογία:  6/10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης