Πληροφορίες

Τίτλος: Sid Meier’s Civilization VI
Πλατφόρμες: PlayStation 4 / Xbox One / PC / Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Firaxis
Εκδότρια Εταιρεία: 2K Games
Είδος: Turn-Based Strategy
Ηλικίες: 12+
Κυκλοφορία: 22 Νοεμβρίου 2019 (PS4 / XB1)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Παρά την παρατεταμένη αναμονή των τριών χρόνων από την κυκλοφορία του στα PC, το Sid Meier’s Civilization VI κάνει επιτέλους την εμφάνισή του στις κονσόλες. Η αρχή έγινε πέρυσι με την έκδοση του τίτλου για το Nintendo Switch ενώ από αυτόν τον Νοέμβρη μπορούμε πλέον να το απολαύσουμε και στα PS4 και Xbox One. Η σειρά Civilization είναι από τις “αρχαιότερες” του είδους και σίγουρα είναι ξακουστή ακόμη και στους λιγότερο σχετικούς με το είδος gamers. Από το 1991 και ανα πέντε σχεδόν χρόνια έχουμε και απο μια κυκλοφορία τίτλου, χρονικό διάστημα στο οποίο δίνει στους developers τον χρόνο και την εμπειρία να εμπλουτίσουν το διάσημο αυτό παιχνίδι στρατηγικής με νέα στοιχεία. Το πιο πρόσφατο λοιπόν κεφάλαιο της σειράς, το Civilization VI, είναι πραγματικά το πιο ολοκληρωμένο από πλευράς περιεχομένου, ενώ προσπαθεί να εξαλείψει και πολλές από τις αδυναμίες των προκατόχων του (όπως για παράδειγμα το βαρετό mid-game).
 

Οι κριτικές που απέσπασε ο τίτλος με την κυκλοφορία του το 2016 στα PC ήταν αξιόλογες, σχεδόν εξαιρετικές για την ακρίβεια. Η εκδοσεις των κονσολών δεν υστερούν σε κάτι, μιας και το gameplay μεταφέρεται επ’ ακριβώς και παραμένει αναλλοίωτο. Παρότι μιλάμε για έναν τίτλο που είναι γενικά φτιαγμένος για PC και ποντίκι, η μεταφορά του σε περιβάλλον κονσόλας έχει γίνει πολύ σωστά με κάποιες πολύ μικρές ατέλειες, που αφορούν κυρίως κάποια hotkeys για την επιλογή των μονάδων. Όλο το περιεχόμενο, όλες οι λειτουργίες του gameplay, ακόμη και ο οπτικός τομέας του τίτλου περιλαμβάνεται σε αυτές τις νέες εκδόσεις (δυστυχώς τα expansions πρέπει να αγοραστούν ξεχωριστά και είναι πανάκριβα).

Το Civilization είναι ένα turn-based παιχνίδι στρατηγικής, που καλεί τον παίκτη να οδηγήσει έναν λαό με επιτυχία από την προϊστορική εποχή στην πιο μοντέρνα, καθώς κυριαρχεί ανάμεσα στους αντιπάλους του. Τα matches παίζονται σαν επιτραπέζιο παιχνίδι, όπου κάθε παίκτης εκτελεί τις κινήσεις του μέχρι να ξεκινήσει η νέα σειρά. Το παιχνίδι μπορεί να διαρκέσει από δύο ως και αρκετές περισσότερες ώρες ανάλογα με το μέγεθος του χάρτη, της δυσκολίας αλλά και άλλων παραμέτρων. Να ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το σημείο πως το Civilization VI δεν περιλαμβάνει κάποιου είδους campaign και λειτουργεί σε ξεχωριστά παιχνίδια με την ιστορία να γράφεται διαφορετικά σε κάθε ένα από αυτά. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια προκατασκευασμένα Scenarios με κάποιους από τους μεγάλους ηγέτες της ιστορίας, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, που έχουν έναν κάπως πιο συγκεκριμένο και διαφορετικότερο σκοπό.
 

Το παιχνίδι μάς δίνει τη δυνατότητα να διαλέξουμε μια από τις 20 φυλές, ανάμεσα στις οποίες είναι οι Ελληνες, οι Αιγύπτιοι, οι Ιάπωνες, οι Αζτέκοι, οι Αμερικανοί, οι Σουμέριοι και πολλοί άλλοι. Κάθε λαός έχει και έναν δικό του αρχηγό. Μπορούμε να προσαρμόσουμε το παιχνίδι διαλέγοντας τον Leader που θα πάρουμε, αλλά και τους αντιπάλους Leaders, το μέγεθος του χάρτη, την ταχύτητα και τη δυσκολία του παιχνιδιού, ή απλά να μπούμε σε ένα quick game με τυχαίες παραμέτρους. Κάθε ηγέτης έχει τις δικές του ιδιοτροπίες και τη δική του φιλοσοφία. Η πριγκίπισσα Ελισάβετ της Αγγλίας για παράδειγμα εξαρτάται πολύ από τους κατασκόπους που στέλνει στις άλλες χώρες, ενώ η Κλεοπάτρα προτιμά τους λαούς με μεγάλη στρατιωτική δύναμη τους οποίους τους προσελκύει για συμμάχους. Κάθε ηγέτης έχει και ένα τυχαίο κάθε φορά μυστικό ability και όλα αυτά σε συνδυασμό κάνουν το παιχνίδι ιδιαίτερα απρόβλεπτο.
 

Ξεκινώντας από έναν απλό Settler το 4000 π.Χ. δημιουργούμε την πρώτη μας πόλη, την οποία αναπτύσσουμε σταδιακά με καινούρια districts, εκμεταλλευόμενοι και τα αγαθά που μας δίνονται στον χάρτη. Ο χάρτης αποτελείται από πολλά μικρά εξάγωνα, κάθε ένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες και δυνατότητες, στα οποία κινούνται και οι μονάδες μας (στρατιώτες, πλοία, κατάσκοποι κτλ.). Στο Civ 6 μπορούμε να συνδυάσουμε δύο μονάδες. Για παράδειγμα μπορούμε να βάλουμε συνοδούς πολεμιστές σε μια ομάδα κατασκόπων, ενώ μπορούμε να ενώσουμε δύο ομάδες μαχητών που είναι στο ίδιο εξάγωνο ώστε να γίνουν μια μεγαλύτερη. Οι χτίστες (builders) πλέον μπορούν να δημιουργήσουν μέχρι τρία κτίρια και στην συνέχεια εξαφανίζονται, κάτι που εξαλείπτει το spamming. Τα trade routes φτιάχνουν αυτόματα τους δρόμους από την μία πόλη στην άλλη ώστε να γίνει η ανταλλαγή προϊόντων.

 

Το παιχνίδι ξεκινάει αργά και με την πάροδο των χρόνων γίνεται πιο πολύπλοκο καθώς νέοι μηχανισμοί εισέρχονται στην παρτίδα. Εκτός από την επιλογή στρατηγών και πολιτεύματος, ο παίκτης θα χρειαστεί να επιλέξει και θρησκεία, κάθε μια εκ των οποίων διαθέτει διαφορετικά bonus που πρέπει να λάβει υπόψιν του. Η διπλωματία παίζει σημαντικό ρόλο για την νίκη και με σωστές (αλλά και ύπουλες) κινήσεις τακτικής μπορούμε να βρεθούμε σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από τον αντίπαλό μας. Η AI των αντιπάλων ηγετών στις μεγαλύτερες δυσκολίες γίνεται πιο έξυπνη, χρησιμοποιώντας όλους τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεση του το παιχνίδι.
 

Φυσικά σημαντικότατο ρόλο παίζουν τα technology και civic trees που υπάρχουν στο παιχνίδι και αφορούν τις τεχνολογίες που μπορούμε να αναπτύξουμε ανάλογα με το πώς θέλουμε να κινηθούμε στην σκακιέρα του Civilization VI. Θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία δυνατού στρατού ή θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε με όπλο μας την πολιτισμική ανάπτυξη μέσω της κατασκευής “θαυμάτων” (wonders); Με την ολοκλήρωση side objectives μπορούμε να επιταχύνουμε τον χρόνο για την ανάπτυξη όλων των παραπάνω. Υπάρχουν πάρα πολλές διαδρομές να ακολουθήσετε ενώ θα πρέπει να έχουμε στο νου μας τις Dark και Golden Ages που είναι περίοδοι που είτε ανεβάζουν την αποδοτικότητα των μονάδων μας είτε την ρίχνουν σημαντικά (Rise and Fall DLC).
 

Για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω χρειάζονται οι κατάλληλοι πόροι (resources) οι οποίοι αποκτώνται με την σωστή τοποθέτηση των κτιρίων στα κατάλληλα εξάγωνα. Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε το έδαφος σωστά για να ξέρουμε που πρέπει να δώσουμε έμφαση για την εξόρυξη μετάλλων, την καλλιέργεια και την κτηνοτροφία και πού θα χτίσουμε το κάθε district. Μέσω του χρυσού (gold) μπορούμε να αναβαθμίσουμε κτίρια και μονάδες, να κατασκευάσουμε ορισμένα νέα κτίσματα, να αγοράσουμε εξάγωνα που διευρύνουν την πόλη μας αλλά και να χρησιμοποιήσουμε χρυσό για τις διαπραγματεύσεις μας με ξένους leaders.
 

 

Υπάρχουν υπερβολικά πολλοί μηχανισμοί για να διατυπωθούν όλοι σε ένα review, όμως το Civilization VI καταφέρνει και τους συνδυάζει αρκετά σωστά. Αυτή η πολυπλοκότητα όμως κάνει το παιχνίδι δύσκολο να προταθεί σε αρχάριους παίκτες ή παίκτες που δεν έχουν ιδιαίτερη υπομονή. Να θυμίσουμε πως δεν μιλάμε για ένα strategy πραγματικού χρόνου που η δράση είναι πιο άμεση. Πέραν αυτών, το παιχνίδι, που προσφέρει ταυτόχρονα και τεράστιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, απαιτεί πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. “Φίλος” μας όμως στην προσπάθεια για την κατανόηση των μηχανισμών είναι ο advisor που μας συμβουλεύει σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού, ενώ για περισσότερες λεπτομέρειες μπορούμε να επισκεφτούμε την Civilopedia, την εγκυκλοπαίδεια δηλαδή που εξηγεί οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο game.
 

Για να καταφέρουμε να φτάσουμε στην ολοκληρωση του παιχνιδιού, νικώντας τους αντιπάλους μας υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Ο πιο άμεσος τρόπος είναι το Domination με την στρατιωτική κυριαρχία στον πλανήτη, ενώ η νίκη μπορεί να έρθει και με άλλες μεθόδους (Religion Victory, Diplomatic Victory κτλ.). Αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν επέλθει καμία από τις παραπάνω νίκες, τότε ο νικητής καθορίζεται από το συνολικό Score που μετράται από το παιχνίδι.

Το mid-game, έχει εμπλουτιστεί αρκετά ώστε να μην γίνεται πλέον ένα συνεχές χτύπημα διαδοχικών κλικ μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό που θέλουμε να χτίσουμε ή να αναπτύξουμε. Σε αυτό βοηθούν αρκετά και τα δύο expansions του παιχνιδιού, Rise and Fall και Gathering Storm, τα οποία όχι μόνο προσθέτουν νέους πολιτισμούς να εξερευνήσουμε, αλλά εισάγουν και άλλα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικα όπως οι φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, αρρώστιες, ηφαίστεια) αλλά και ένα πλήθος επιλογών σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών.
 

Το παιχνίδι φυσικά μπορεί να παιχτεί σαν single player αλλά και σαν multiplayer, είτε στην ίδια οθόνη (οι παίκτες εκτελούν τις κινήσεις τους με τη σειρά o ένας μετά τον άλλο), είτε online. Μπορειτε να βρείτε παιχνίδια με άλλους παίκτες μέσω internet, αλλά να περιμένετε πως θα υπάρχουν και αποχωρήσεις, καθώς πολλοί παίκτες κάνουν quit πριν το τέλος ενός πολύωρου session.
 

Γενικά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα μενού του Civ6 και το πώς έχουν αλλαχτεί ώστε να γίνεται πιο εύκολη η λειτουργία τους με χρήση χειριστηρίου, αν και θα θέλαμε μια πιο σωστή χρήση των συντομευσεων για την επιλογή των μονάδων μας. Σίγουρα χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής στο νέο UI, ιδιαίτερα για τους νέους παίκτες, αλλά γενικά είναι αρκετά λειτουργικό.

 

Στα παραπάνω βοηθούν ιδιαίτερα τόσο οι επιδόσεις του παιχνιδιού που είναι πολύ σταθερές στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο με σχετικά μικρά loading times (PS4, PS4 Pro), αλλά και τα ίδια τα γραφικά του Civilization VI που πλέον έχουν μια περισσότερο καρτουνίστικη αισθητική σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς. Αυτό βοηθά στο να δίνεται ένας απλούστερος τόνος στον παίκτη σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο παιχνίδι κάνοντάς το πιο προσιτό οπτικά τουλάχιστον. Μην περιμένετε λοιπόν υπερβολικά λεπτομερή γραφικά με τρομερά textures, αλλά ένα πιο “συντηρητικό” αλλά όμορφο κατα την άποψή μας τεχνικό τομέα. Τέλος, αν κάτι ακόμη κέρδισε την προσοχή μας είναι το ιδιαίτερα ταιριαστό soundtrack του παιχνιδιού το οποίο εναλλάσσεται όχι μόνο με βάση τον πολιτισμό που διαλέγουμε εμείς, αλλά και με αυτούς που γνωρίζουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιου. Φυσικά αγαπούμε και το γεγονός πως οι διαφορετικοί ηγέτες μάς μιλούν στη μητρική τους γλώσσα, συνοδευόμενοι από μερικά εξαιρετικά animations κατά την εμφάνισή τους.
 

Συμπέρασμα
 

Για κάποιον που έχει σκοπό να αφιερώσει χρόνο, ώστε να κατανοήσει τους πολλούς μηχανισμούς του, το Sid Meier’s Civilization VI είναι μια εξαιρετική επιλογή όσον αφορά τα turn-based παιχνίδια στρατηγικής. Η μεταφορά του στις κονσόλες έρχεται με αρκετές τροποποιήσεις που αφορούν στη λειτουργικότητά του με χρήση χειριστηρίου. Η console version δεν υπολείπεται σε τίποτα σε σχέση με την έκδοση για PC, ενώ έχει μάλιστα όλες τις βελτιώσεις που έχουν γίνει ως τώρα. Είναι πάντως ένα αρκετά δύσκολο παιχνίδι για να το προτείνουμε σε αρχάριους παίκτες, αλλά σίγουρα οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν όλα όσα θέλουν ώστε να γίνουν οι ηγέτες του λαού που επιθυμούν και να τον οδηγήσουν στην δόξα… ή στην αφάνεια…

Βαθμολογία:  8/10
 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης