Του Βασίλη Τατσιόπουλου

Πληροφορίες‌

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος:‌ Sackboy: A Big Adventure
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PlayStation 5, PlayStation 4
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Sumo Digital
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Sony Interactive Entertainment 
Είδος:‌ Platformer
Ηλικίες:‌ ‌‌7+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 19 Νοεμβρίου 2020, 12 Νοεμβρίου 2020 (PS4)
Μετάφραση: Διαθέτει ελληνικά μενού, ελληνικούς υπότιτλους & ελληνική μεταγλώττιση

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ένα λανσάρισμα νέας κονσόλας δεν είναι απαραίτητο να έχει κάτι για όλους τους τύπους και τις ηλικίες των παικτών, ωστόσο η Sony σίγουρα δεν θα μπορούσε να αρκεστεί στο Demon’s Souls για να ικανοποιήσει το κοινό της. Φυσικά, δεν τίθεται θέμα ποιότητας, όμως πρόκειται για τίτλο με συγκεκριμένο κοινό, και σαφώς θα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να παίξουν στην κονσόλα τους παρέα με τα παιδιά τους, ή και σαν παιδιά, ξεκούραστα, χαλαρά, μετά από μια κουραστική ημέρα.

Εκτός από το Astro’s Playroom, που είναι εξαιρετικό και επιτελεί το σημαντικό έργο της γνωριμίας του κόσμου με τη νέα κονσόλα και το χειριστήριό της, έχουμε και το Sackboy: A Big Adventure, παιχνίδι στο σύμπαν της διάσημης σειράς LittleBigPlanet, όμως αυτήν τη φορά σε τρεις διαστάσεις και με πιο “platforming” διαθέσεις.

Έτσι, παρότι υπάρχουν ακόμη οι δυνατότητες να ντύνουμε τον πρωταγωνιστή μας, περιορίζονται (και απουσιάζει η δημιουργία επιπέδων) για χάρη ενός περισσότερο ανεπτυγμένου παιχνιδιού πλατφόρμας για όλες τις ηλικίες. Αρχικά, ξεκινάμε τη γνωριμία μας με τον κόσμο του Sackboy μέσω των cutscenes που ορίζουν το ύφος και αφηγούνται το σενάριο.

Η πλοκή είναι πολύ απλή, χιλιοειπωμένη και κλισέ, όμως δοσμένη με αγάπη και πολλά λογοπαίγνια που μεταφράζονται ικανοποιητικά στα ελληνικά και θα σας θυμίσουν κόμικς του Ντόναλντ ή Αστερίξ, και θα σας φέρουν πολλά χαμόγελα στα χείλη. Ακόμα καλύτερα μάλιστα, το Sackboy έχει μεταγλωττιστεί πλήρως στα ελληνικά, και η δουλειά που έχει γίνει φέρνει στον νου τα κινούμενα σχέδια που βλέπαμε ως παιδιά τα Σαββατοκύριακα, μεγαλώνοντας περισσότερο το χαμόγελο. Νοσταλγικό συναίσθημα για μεγαλύτερους σε ηλικία, ιδανική παρουσίαση για μικρά παιδιά.

Ξεκινώντας την περιπέτεια, βλέπουμε πως οι πρώτες πίστες, μέχρι τη μέση περίπου της διάρκειας του παιχνιδιού (που φτάνει συνολικά τις 8 περίπου ώρες χωρίς ιδιαίτερη ενασχόληση με μυστικά και collectibles), είναι πανεύκολες και πολύ απλές. Οι προκλήσεις αργούν να εμφανιστούν και μέχρι τότε παίζουμε ένα ιδιαιτέρως χαλαρό παιχνίδι που οι μικροί ηλικιακά παίκτες θα λατρέψουν, καθώς είναι πανέμορφο, πολύχρωμο, γεμάτο διασκεδαστικές μελωδίες και ήχους. Βέβαια, το ότι είναι τόσο εύκολο, δεν σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι δεν θα βρουν λόγους για να ασχοληθούν με το Sackboy, καθώς είναι γεμάτο μαγεία, αλλά και δραστηριότητες που χρειάζονται ψάξιμο και φαντασία.

Οι πίστες που καλούμαστε να ολοκληρώσουμε, σε κλασικό στιλ παιχνιδιού του είδους, περιλαμβάνουν αντικείμενα που πρέπει να συλλέξουμε για να ξεκλειδώσουμε νέους κόσμους και να προχωρήσουμε στα επόμενα επίπεδα. Ο τρόπος που έχει στηθεί το σύστημα αυτό δεν επιτρέπει στον παίκτη να τερματίσει όλες τις πίστες χωρίς να ψάξει για τα αντικείμενα αυτά καθόλου, αφού το ξεκλείδωμα νέων περιοχών απαιτεί αρκετά μεγάλους αριθμούς και έτσι χρειάζεται ψάξιμο κάθε πίστας με προσοχή.

Βέβαια, η τοποθέτηση των αντικειμένων αυτών στα επίπεδα, αλλά και ο γενικότερος σχεδιασμός των πιστών, είναι κορυφαίας ποιότητας και δεν πρόκειται να σας κουράσουν καθόλου. Όμως, είναι κατανοητό πως ένα μέρος του κοινού, ιδιαίτερα μικρότερης ηλικίας, ίσως θεωρούσε προτιμότερο να έχει τη δυνατότητα να συνεχίζει στις επόμενες πίστες διαδοχικά χωρίς να χρειαστεί να ψάξει ή να επαναλάβει τα επίπεδα που έχει ολοκληρώσει ήδη.

Στην πορεία, πάντως, αρχίζουν να εμφανίζονται νέες ιδιότητες για τον χαρακτήρα μας, που είναι ενεργοποιημένες σε συγκεκριμένα μόνο σημεία και όχι μόνιμα, οι οποίες είναι πολύ διασκεδαστικές και καταφέρνουν να «ανοίξουν» το παιχνίδι αρκετά. Έτσι, σιγά-σιγά αρχίζουν να προκύπτουν πιο περίπλοκες πίστες και πιο απαιτητικές δραστηριότητες, πάντα καλοστημένες και χορταστικές. Είτε μιλάμε για τις αρχικές, εύκολες πίστες, είτε για τις, συγκριτικά, πιο απαιτητικές, το Sackboy είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να κερδίσει κάθε τύπο παίκτη και να του κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Ο χειρισμός είναι αξιόλογος και η απτική ανάδραση του DualSense μεταδίδει τις διάφορες υφές με ξεχωριστή αίσθηση κάθε φορά, χωρίς ωστόσο να γίνεται χρήση των δυνατοτήτων σε βάθος. Η απόκριση ικανοποιεί, όμως οι κινήσεις του χαρακτήρα μας είναι ιδιαίτερα αργές και μερικές φορές, στις πιο γρήγορες και χαοτικές πίστες, δεν επαρκούν για να κάνουμε τους γρήγορους ελιγμούς που θέλουμε, με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, μία απότομη περιστροφή για να αλλάξουμε κατεύθυνση πολλές φορές να μας καθυστερεί τόσο που να χάνουμε από το χτύπημα ενός εχθρού. Μην περιμένετε αστραπιαίες κινήσεις σαν αυτές που βλέπουμε συχνά σε τίτλους του είδους, καθώς πρόκειται για πιο αργή προσέγγιση, που όμως όταν αυξάνει ταχύτητες δυσκολεύεται ελαφρώς να προφτάσει.

Η παρουσίαση δίνει πολλούς πόντους, με γραφικά που, αν και φυσικά δεν θα σας ρίξουν τα σαγόνια, είναι απόλυτα ικανοποιητικά και σε σημεία εντυπωσιακά με τρόπο που θυμίζει ταινίες με 3D animation. Θα δείτε πολύ πετυχημένα μοντέλα χαρακτήρων, με εξαιρετικά λεπτομερείς υφές που τονίζουν ακόμα και την κάθε κλωστή, να κινούνται με ομαλά animations σε πολύχρωμους, καλοσχεδιασμένους κόσμους με όμορφα οπτικά εφέ και αντανακλάσεις.

Γενικά, η ποιότητα της εικόνας του Sackboy, με δεδομένο το ύφος φυσικά, είναι άψογη, και συνοδεύεται από ένα καταπληκτικό soundtrack, με αστείες και κολλητικές μελωδίες αλλά και κάποια γνωστά τραγούδια, όπως το Toxic της Britney Spears, σε ξεχωριστές εκδοχές, απόλυτα ταιριαστές στο πνεύμα του παιχνιδιού. Μάλιστα, πολλές πίστες είναι εντελώς συγχρονισμένες με τη μουσική και το αποτέλεσμα, αν και δεν φτάνει επίπεδα Rayman, είναι φανταστικό. Βεβαίως, υπάρχει και co-op multiplayer για έως 4 άτομα, όμως για την ώρα μόνο σε couch τοπικό παιχνίδι, καθώς αναμένεται αργότερα η προσθήκη του online.

Συμπέρασμα

H Sumo Digital περιορίζει το κομμάτι της δημιουργίας που έκανε γνωστή τη σειρά LittleBigPlanet και παραδίδει ένα άριστο platformer, γεμάτο φαντασία, πανέμορφο, μαγικό, διασκεδαστικό και ευφάνταστο από την αρχή του μέχρι το τέλος του. Ένα εξαιρετικό παιχνίδι για συνοδεία της κυκλοφορίας του PlayStation 5, που θα ικανοποιήσει όλες τις ηλικίες χωρίς αμφιβολία.

Βαθμολογία:   8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης