Πληροφορίες

Τίτλος: Pro Evolution Soccer 2018
Πλατφόρμες: PC / PS4 / Xbox One / PS3 / Xbox 360
Δοκιμάστηκε σε: PS4
Εταιρεία Ανάπτυξης: PES Productions
Εκδότρια Εταιρεία: Konami
Είδος: Sports
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγή
Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας όπου ξεκινάνε τα σχολεία, οι σχολές, οι δίαιτες, το Φθινόπωρο αλλά είναι και ο μήνας που κυκλοφορούν οι δυο μεγάλοι αντίπαλοι στον gaming κόσμο του ποδοσφαίρου. Αναφερόμαστε φυσικά στο Pro Evolution Soccer και το FIFA.

Κάθε χρόνο, όταν φτάνει αυτή η περίοδος και πιάνουμε στα χέρια μας τους δυο τίτλους, προσπαθούμε πολύ για να καταλάβουμε τι έχει αλλάξει καθώς και οι δύο έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Το καθένα από τα δυο έχει διαφορετικό κοινό, καθώς το ένα είναι πιο εύκολο στον χειρισμό και στο gameplay (PES), κοινώς είναι arcade, ενώ το FIFA το ακριβώς αντίθετο, αφού το ακολουθά η ετικέτα του football simulation.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Pro Evolution Soccer 2018 (θα το λέμε PES2018 για συντομία), κυκλοφόρησε δυο εβδομάδες πριν τον ανταγωνιστή του, αποκτώντας ένα ισχνό προβάδισμα, τόσο στις πωλήσεις όσο και στις αναβαθμίσεις, καθώς την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει γίνει ήδη ένα πολύ μεγάλο update το οποίο διορθώνει αρκετά από τα roster και κάποια θέματα του gameplay.

Gameplay
Από την πρώτη στιγμή, που μπήκαμε στον κόσμο του PES2018 διαπιστώσαμε ότι είναι ένα κλικ πιο αργό από την περυσινή έκδοση. Πολλές φορές οι παίκτες και των δυο ομάδων είναι στατικοί, ενώ οι πάσες ή οι σέντρες είναι αυτοματοποιημένες. Κοινώς αν δεν παρεμβληθεί κάποιος αντίπαλος παίκτης, η μπάλα θα φτάσει κατά 99% στον στόχο της.

Βέβαια με το νέο χαρακτηριστικό Real Touch+ μπορείτε πολύ εύκολα να παρατηρήσετε ότι οι παίκτες υποδέχονται την μπάλα πολύ πιο όμορφα, δεν χάνουν τα κοντρόλ τόσο εύκολα και γενικά οι κινήσεις τους είναι πιο «αέρινες». Βέβαια κάποιες φορές παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι παίκτες να σαστίζουν για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν προς την μπάλα, αλλά να κάθονται να την κοιτάνε. Ευτυχώς αυτές οι στιγμές είναι ελάχιστες.

Ό,τι αναφέραμε παραπάνω για τις πάσες ισχύει και στα σουτ. Αν έχετε στη διάθεση σας κάποιον πολύ καλό παίκτη (π.χ Ρονάλντο ή Μέσσι) και βρείτε τον κατάλληλο χώρο και την κατάλληλη γωνία, τότε όλα τα σουτ είναι άπιαστα, ανεξάρτητα ποιον τερματοφύλακα έχετε απέναντι σας. Αυτό πολλές φορές καταντά ενοχλητικό, ειδικά στα online παιχνίδια, καθώς μπορείτε ανά πάσα στιγμή να δεχθείτε γκολ από οποιοδήποτε σημείο, παρόλο που μπορεί να έχετε πολύ καλό τερματοφύλακα.

Ανεξάρτητα από το rating τους όμως, οι τερματοφύλακες έχουν βελτιωθεί ελάχιστα σε σχέση με πέρυσι. Πλέον δεν κάνουν τραγικά λάθη, ενώ βγάζουν και μερικά τετ α τετ, αλλά πολλές φορές σε κάποια εύκολα σουτ δεν μπλοκάρουν την μπάλα, με αποτέλεσμα να δίνουν δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες στους αντίπαλους παίκτες, ώστε να σκοράρουν. Πολλές φορές βρίσκονται εκτός εστίας, ενώ και στις εξόδους τους σχεδόν πάντα διώχνουν με γροθιές.

Τέλος, όσον αφορά τα «κοράκια» του παιχνιδιού, βρίσκονται επίσης σε καλό επίπεδο και διαθέτουν ως επί το πλείστον σωστά σφυρίγματα. Αφήνουν πλεονέκτημα και δίνουν την κάρτα μόλις τελειώσει η φάση, δίνουν σωστές κίτρινες και κόκκινες κάρτες, αλλά κάνουν και μερικά λαθάκια, καθώς πολλές φορές μπορεί να δώσουν φάουλ σε καθαρό μαρκάρισμα πάνω στην μπάλα ή να δώσουν κάποια κίτρινη, ενώ το μαρκάρισμα είναι ξεκάθαρα για κόκκινη κάρτα.

Modes
Τα modes του PES2018 είναι τα ίδια, όπως κάθε χρόνο, με μοναδική προσθήκη φέτος το Co-Op mode.
To Co-Op προσφέρεται σε 2v2, 3v3 και ουσιαστικά σας επιτρέπει να παίξετε 2 ή 3 άτομα ενάντιον του ιδίου αριθμού ατόμων online ή και offline ενάντια στην CPU. Δηλαδή η κάθε δυάδα ή τριάδα παικτών διαλέγει από μια ομάδα και ο κάθε παίκτης χειρίζεται διαφορετικούς ποδοσφαιριστές κάθε φορά στο γήπεδο.

Το παν σε αυτούς τους αγώνες είναι η συνεργασία αλλά και το επίπεδο του κάθε παίκτη. Αν ένας παίκτης είναι κάπως πιο «αδύναμος» από τους άλλους, τότε η ομάδα του θα έχει ξεκάθαρο μειονέκτημα. Τώρα αν κάποιος παίκτης αποσυνδεθεί, η CPU παίρνει τη θέση του και τελειώνει το παιχνίδι γι’ αυτόν. Γενικά οι servers είναι σταθεροί και δεν έχουν lag, εκτός ίσως κάποιας ανεπαίσθητης καθυστέρησης στις εντολές που δίνετε στους παίκτες σε σχέση με το single player.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε Clans με έως 11 παίκτες, ώστε να μπορείτε να βρίσκετε παίκτες που γνωρίζετε το επίπεδο τους και να μη ψάχνεστε στο χαώδες ίντερνετ. Όσον αφορά τα υπόλοιπα modes δεν υπάρχουν αλλαγές. Τα single player περιλαμβάνουν προπόνηση, φιλικό, τις διοργανώσεις Champions League και Europa League, πρωτάθλημα, κύπελλο, AFC League και το κλασσικό PES League. Aκόμη υπάρχουν το Master League αλλά και το Become a Legend.

Στο Become a Legend δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δημιουργείτε ένα παίκτη ή διαλέγετε κάποιον υπάρχοντα, επιλέγετε την ομάδα που θέλετε να παίξετε και μπαίνετε στο παιχνίδι, παίζοντας το κλασσικό πρωτάθλημα, κύπελλο, ευρωπαϊκή διοργάνωση που μπορεί να συμμετέχει η ομάδα σας. Σκοπός σας είναι να έχετε καλή απόδοση ώστε να παίζετε όλο και πιο συχνά.
Στο Master League από την άλλη, φοράτε κοστούμι και γίνεστε προπονητής. Διαλέγετε την ομάδα που θέλετε, εφαρμόζετε τις τακτικές, κάνετε μετάγραφες και πουλάτε παίκτες. Ό,τι κάνει ένας προπονητής.
Φέτος οι μετάγραφες πραγματοποιούνται πιο εύκολα, ενώ δέχεστε και πιο πολλές προτάσεις για τους παίκτες σας. Το τι θα κάνετε είναι ξεκάθαρα δικό σας θέμα.

Στα online modes τώρα, θα συναντήσετε φιλικό, MyClub, online divisions και το Co-Op mode που αναφέραμε παραπάνω. Το MyClub είναι ίσως το mode που θα παίξετε για περισσότερο καιρό στο φετινό PES. Είναι το κλασσικό online manager mode, όπου διαλέγετε μια ομάδα, ξεκινάτε από Division 12 και καλείστε να ανέβετε κατηγορίες, μαζεύοντας κάθε φορά τους βαθμούς που σας λέει το παιχνίδι. Παίκτες μπορείτε να αποκτήσετε μέσω των ειδικών Scouts που σας δίνονται μετά από κάθε παιχνίδι, ενώ από φέτος μπορείτε να συνδυάσετε τρεις διαφορετικούς, ώστε να περιορίσετε το search σας και να αποκτήστε τον παίκτη που σας ενδιαφέρει μέσα από την λίστα τους. Όσο καλυτέρους παίκτες διαθέτετε με καλύτερη χημεία μεταξύ τους, τόσο μεγαλύτερο Team Spirit και καλύτερη απόδοση θα έχει η ομάδα σας.

Γενικά οι αντίπαλοι βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ενώ το lag είναι πλέον λιγότερο. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι κάναμε αρκετή ώρα να βρούμε κάποιο παιχνίδι (έως και 3 λεπτά), παρόλο που είχαμε βάλει όλες τις επιλογές του search στο random. Τέλος, στο MyClub συναντάμε ένα πλήθος από Legend Players οι οποίοι ουσιαστικά είναι βετεράνοι του αθλήματος. Κάποιοι από αυτούς είναι οι Diego Maradona, Ian Rush, Michael Owen, Heinrich, Riedle, Beckham αλλά και ο… Usain Bolt.

Άδειες
Για μια ακόμη φορά η Konami βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με την ΕΑ όσον αφορά στις άδειες των ομάδων. Ναι μεν, βρίσκουμε και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές ομάδες (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), αλλά εκτός από μερικές licensed ομάδες, «απολαμβάνουμε» και πάλι τις London Blue, Man RED κλπ., ενώ το γερμανικό πρωτάθλημα λάμπει δια της απουσίας του. Φέτος έχουμε ακόμα λιγότερα πρωταθλήματα, καθώς απουσιάζουν τα πρωταθλήματα της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή) που γέμιζαν κάπως το ράστερ. Πραγματικά θλιβερό.

Τεχνικός Τομέας
Ο τεχνικός τομέας του PES2018 βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, με τα γήπεδα να είναι πανέμορφα, οι παίκτες (ειδικά οι πολύ γνωστοί) να είναι καλοσχεδιασμένοι, ενώ οι αντιδράσεις τους είναι ρεαλιστικότατες. Από την άλλη το γρασίδι θα μπορούσε να είναι πιο λεπτομερές, ενώ τα animations κάποιων παικτών παρουσιάζονται αλλοπρόσαλλα.

Στον ηχητικό τομέα θα σας συμβουλεύαμε να επιλέξετε την αγγλική περιγραφή, καθώς την ελληνική την έχουν αναλάβει για άλλη μια χρονιά ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος με το Γιώργο Θαναηλάκη. Κατά την άποψη μας είναι αστείοι και τελείως απρόσωποι. Συχνά καλύπτουν ο ένας την φωνή του αλλού, ενώ κάποιες ατάκες τους δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που βλέπετε στην οθόνη. Για παράδειγμα, βάλαμε ένα γκολ με ένα αμυντικό και ο κ.Σωτηρακοπουλος μας ενημέρωσε «ότι η ομάδα έχει χτιστεί γύρω από αυτόν». Μια άλλη πανέμορφη ατάκα, όταν βγήκαμε τετ α τετ, ήταν η «ΘΑ ΤΟ ΚΑΡΦΩΣΕΙ;». Πραγματικά γελοία πράγματα και ίσως θα έπρεπε ή να αντικατασταθούν ή να αφαιρεθούν από το παιχνίδι.

Η τεχνητή νοημοσύνη (αλλιώς A.I) του PES2018 βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς σε όσα single player παιχνίδια παίξαμε στο πιο δύσκολο επίπεδο (Super Star), η CPU πίεζε πολύ ψηλά και με διπλή ζώνη άμυνας, οπότε δυσκολευτήκαμε αρκετά μέχρι να σκοράρουμε. Ακόμα και στην επίθεση η CPU πολλές φορές θα εκμεταλλευτεί πλήρως τα οποία λάθη κάνετε και θα καταφέρει να σκοράρει.

Συμπέρασμα
Το φετινό δημιούργημα της Konami με μερικές κύριες διορθώσεις καταφέρνει να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό fan του. Σιγουρά δεν διορθώνει όλα τα λάθη του παρελθόντος, αλλά οι βελτιώσεις στο gameplay και στο online, μαζί με κάποιες πολύ ωραίες προσθήκες όπως το Co-Op mode θα σας εξιτάρουν. Οι προβληματικοί τερματοφύλακες και οι ελλιπείς άδειες κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους, αλλά κατά την γνώμη μας ίσως έχουμε να κάνουμε με το πιο ολοκληρωμένο PES των τελευταίων ετών.

Βαθμολογία: 8/10

To παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Zegetron S.A. για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης