Του Παύλου Κρούστη

Το νέο παιχνίδι των Bethesda Softworks και Arkane Studios αναμένεται σε λίγες μόνο ημέρες και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το demo του, το οποίο είναι από τις 28 Απριλίου διαθέσιμο στα PlayStation, Xbox και Steam stores. Το demo είναι αρκετά γενναιόδωρο και σας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσετε την πρώτη ώρα του παιχνιδιού. Για την ακρίβεια, έπειτα από την εισαγωγή που διαρκεί περίπου 15 λεπτά με μισή ώρα, σας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσετε το αρχικό lobby του διαστημικού σταθμού, στον οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Talos I αποτελεί το διαστημικό σταθμό, στον οποίο θα περιηγηθείτε και θα πρέπει να εξερευνήσετε κάθε γωνιά του για να βρείτε τρόπο να πολεμήσετε την εξωγήινη απειλή: τους Typhon. Είστε η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας! Ευτυχώς έχετε στη διάθεσή σας τόσο τα όπλα ασφαλείας, όσο και τα neuromods. Πρόκειται για ειδικά προϊόντα νευροτεχνολογίας, που καθώς τα χρησιμοποιείτε, σας δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσετε είτε εξειδικευμένες γνώσεις, ικανότητες, είτε υπερδυνάμεις.

Για να μάθετε περισσότερα για το Prey, πατήστε ΕΔΩ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χαρακτήρας σας, ο/η Morgan Yu (μπορείτε να επιλέξετε από την αρχή του παιχνιδιού αν θέλετε άνδρα ή γυναίκα για πρωταγωνιστή/-ρια) μπορεί να χρησιμοποιεί υλικά είτε εξωγήινης, είτε γήινης φύσης, ώστε να βελτιώσει τις ικανότητές του και να καταφέρει να επιβιώσει στον Talos I. Στο demo, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε διάφορα χαρακτηριστικά από τα παραπάνω και να πάρουμε μια καλή εικόνα για το στυλ του τίτλου. Παρακάτω παρουσιάζουμε πέντε πράγματα που ξεχωρίσαμε.

Επιλέξτε τον χαρακτήρα σας: τον ή την Morgan Yu

1) Θυμίζει… BioShock

Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών είναι αναμφισβήτητα το πρώτο BioShock. Ένας first-person τίτλος, που βασίστηκε σε πολλές καινοτομίες, τόσο σε σεναριακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο gameplay. Αναμφισβήτητα η ατμόσφαιρά του ήταν ένα από τα συστατικά της επιτυχίας του και αυτή είχε επιτευχθεί χάρη σε διάφορους παράγοντες.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη νευροτεχνολογία, πατήστε ΕΔΩ.

Όπως και στο BioShock, έτσι και στο Prey, θα είστε… μόνοι σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώσετε στο φουλ το αίσθημα της απομόνωσης, ενώ η ύπαρξη της εξωγήινη απειλή θα διαθέτει το απαραίτητο μυστήριο για να αυξήσει τις εντάσεις. Το Prey έχει μελετήσει καλά όμως και φρόντισε να διατηρήσει αρκετά από τα στοιχεία, που έκαναν αγαπητό τον προαναφερθέντα τίτλο: η φωνή που σας μιλά μέσω ενδοεπικοινωνίας, η εξερεύνηση, τα όπλα (ο κάβουρας!) και φυσικά τα neuromods κάνουν το παιχνίδι να έχει αντίστοιχη μοναδική ατμόσφαιρα.

Η στιγμή που ξεκινούν όλα να πηγαίνουν στραβά θυμίζει Half-Life

Μιας και δεν αναμένουμε κάποιο νέο παιχνίδι της σειρά BioShock σύντομα, το Prey είναι ό,τι πρέπει για να καλύψει αυτήν την ανάγκη των fans.

2) Η εξωγήινη απειλή

Τα παιχνίδια επιστημονικής φαντασίας και μάλιστα ΑΑΑ παραγωγής δεν είναι τόσο διαδεδομένα πλέον, ενώ όλο και σπανιότερα βλέπουμε τίτλους να ασχολούνται «σοβαρά» με το αντικείμενο. Εννοούμε να υπάρχει ένα υπόβαθρο και μια ιστορία, που κρύβεται πίσω από τους Typhon, τους εχθρούς, που θα αντιμετωπίσετε στο παιχνίδι.

Προσοχή στις απότομες επιθέσεις των εξωγήινων

Δεν έχουν μόνο απειλητική εμφάνιση, αλλά μπορούν να μιμηθούν τα αντικείμενα που θα βρείτε γύρω σας. Θα πλησιάσετε μια καρέκλα για παράδειγμα και ξαφνικά θα μεταμορφωθεί και θα πεταχτεί κατά πάνω σας. Με λίγα λόγια, δεν θα ξέρετε από πού θα «σκάσει» η επόμενη απειλή για τη ζωή σας. Αυτό θα σας κρατά σε μια σχεδόν μόνιμη κατάσταση έντασης.

Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο είδος εχθρών διαθέτει διάφορες δυνάμεις, αναλόγως του μεγέθους τους, αλλά και διάφορες επιθέσεις, ενώ τέλος, η εμφάνισή τους, αλλά και οι κινήσεις τους σε συνδυασμό με την ταχύτητά τους θα σας ξαφνιάσουν. Δεν είναι οι εχθροί που έχετε συνηθίσει από τα υπόλοιπα παιχνίδια.

Οι εχθροί σας στο Talos I είναι ιδιαίτερα τρομακτικοί

3) Η εξερεύνηση

ΕΥΤΥΧΩΣ, το Prey δεν είναι γραμμικό. Είναι εξαιρετικής σημασίας για την αντοχή ενός παιχνιδιού στον χρόνο να σας δίνει κάτι να έχετε να προσμένετε. Τα απανωτά shooter galleries, που βλέπουμε σε πιο γραμμικά παιχνίδια χάνουν το ενδιαφέρον του παίκτη, έπειτα από μερικές μάχες.

Το Prey όχι μόνο δεν είναι γραμμικό, αλλά σας δίνει την ελευθερία να ταξιδέψετε οπουδήποτε θέλετε μέσα στον διαστημικό σταθμό, ενώ παράλληλα βρίσκετε στοιχεία τόσο για την ταυτότητά σας (περισσότερα γι’ αυτό παρακάτω), όσο και για τα πειράματα που διεξάγονται εκεί. Θα υπάρχουν τόσο main missions, όσο και side missions, ενώ για να τα ανακαλύψετε, θα πρέπει να περιηγηθείτε και να βρείτε στοιχεία σε emails και σε σημειώσεις.

Το lobby του Talos I που μπορείτε να εξερευνήσετε στο demo

Μέσω της εξερεύνησης θα βρείτε νέες ιστορίες και νέες αποστολές, όπως φυσικά και εφόδια και δυνάμεις. Σε συνδυασμό με την εξαιρετική ατμόσφαιρα, η εξερεύνηση γίνεται απόλαυση. Ακόμα κι αν πρέπει να φυλάτε συνεχώς τα νώτα σας.

4) Ανακαλύψτε ποιος είστε

Το σενάριο του Prey είναι βαθύ. Είναι πολύ πιο βαθύ απ’ ότι θα περιμένατε από έναν first-person shooter τίτλο, που σκοτώνεις εξωγήινους σε διαστημικό σταθμό. Φυσικά, η Arkane Studios των καταπληκτικών Dishonored και Dishonored 2 έβαλε το χέρι της για να δημιουργήσει κάτι που πραγματικά τραβά με αληθινό τρόπο το ενδιαφέρον του παίκτη. 

Ο πατέρας σας θα σας καλωσορίσει για την πρώτη μέρα στη δουλειά. Κάτι δεν πάει καλά όμως…

Πρόκειται για υπόθεση αμνησίας με… διάφορες ανατροπές, ενώ το μυστήριο που καλύπτει τον διαστημικό σταθμό, αλλά και πώς κατέληξαν εκεί οι εξωγήινοι είναι βαρύ. Και για ποιο λόγο είστε μόνοι σας εκεί πάνω; Αν δεν πειστήκατε ήδη, απλά παίξτε έστω τα πρώτα 15 λεπτά του παιχνιδιού για να δείτε πώς… παίζει με το μυαλό σας.

Γέρασε ο JFK; Μα…

5) Μουσική

Ένα από τα στοιχεία που δίνει την απαραίτητη ατμόσφαιρα είναι η μουσική υπόκρουση του τίτλου. Οι εκρήξεις και οι εντάσεις έρχονται μέσα από τις μουσικές νότες που θα ακούσετε από τα εξαιρετικά και πιασάρικα sci-fi themes ηλεκτρονικής μουσικής, που ακούτε κατά την περιπέτειά σας.

Οι εναλλαγές ανάμεσα στη… μουσική εξερεύνησης και τη μουσική στις μάχες είναι άριστη με απότομες αλλαγές/cuts/edits, όπως ακούτε από τα καλύτερα χολυγουντιανά soundtracks. Αν μη τι άλλο, εκτός από κολλητικές μελωδίες, βοηθούν τη συνολική εμπειρία, προκαλώντας τα απαραίτητα συναισθήματα.

Το Prey αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 5 Μαΐου για PlayStation 4, Xbox One και PC.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης