Πληροφορίες

Τίτλος: Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX
Διαθέσιμο σε: Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Spike Chunsoft
Εκδότρια Εταιρεία: The Pokemon Company / Nintendo
Είδος: Adventure / Role-Playing
Ηλικίες: 7+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 6 Μαρτίου 2020
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να μεταμορφωθείτε σε Pokemon, να ζήσετε στον κόσμο τους, να συνομιλήσετε και να συνεργαστείτε μαζί τους; Αυτήν ακριβώς την ιδέα υλοποίησε το 2005 η Chunsoft (ή Spike Chunsoft, όπως λέγεται τώρα) με τα Pokemon Mystery Dungeon: Blue και Red Rescue Team, που κυκλοφόρησαν για Nintendo DS και Game Βoy Advance αντίστοιχα.

Ο πρωταγωνιστής πλέον δεν ήταν κάποιος άνθρωπος που ήθελε να γίνει ο καλύτερος εκπαιδευτής του κόσμου, αλλά ένας άνθρωπος που για κάποιον λόγο είχε εγκλωβιστεί στο σώμα κάποιου Pokemon, ενώ παράλληλα είχε χάσει την μνήμη του. 
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων Pokemon Mystery Dungeon τίτλων αλλά και γενικά της σειράς Mystery Dungeon, η Spike Chunsoft αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα συνδυαστικό remake των πρώτων δυο τίτλων, με όνομα Pokemon Mystery Dungeon: Rescue Team DX. Όσοι είχαν παίξει τους original τίτλους σίγουρα περιμένουν το remake με ανυπομονησία αλλά και νοσταλγία, καθώς έρχεται με επανασχεδιασμένα γραφικά και νέα στοιχεία στο gameplay, τα οποία θα αναλύσουμε στην συνέχεια.
 

Σενάριο

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω το Pokemon Mystery Dungeon: Rescue Team DX αποτελεί remake, οπότε το σενάριο του παραμένει το ίδιο που γνωρίσαμε το 2005. Η ιστορία μας ξεκινάει με τον πρωταγωνιστή μας να έχει μεταμορφωθεί σε Pokemon για άγνωστους λόγους. Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να απαντήσετε σε ένα quiz προσωπικότητας, το οποίο θα καθορίσει σε ποιο από τα 16 διαθέσιμα Pokemon θα μεταμορφωθείτε και τι nature θα διαθέτετε. Στην συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε τον βοηθό σας, από τα υπόλοιπα Pokemon. Αν θέλετε να τα αποφύγετε όλα αυτά, μπορείτε απλά να κάνετε την επιλογή σας από την αρχή.

Εφόσον σχηματίσετε την δυάδα σας, ο βοηθός σας θα σας αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά Pokemon που χρειάζονται βοήθεια και θα σας προτείνει να σχηματίσετε μια ομάδα διάσωσης. Παράλληλα με την αναζήτηση του εαυτού σας, θα μάθετε ότι η μοίρα του κόσμου κρέμεται σε μια κλωστή, οπότε θα πρέπει να επισκεφθείτε επικίνδυνα dungeons, να σχηματίσετε μεγαλύτερες ομάδες, με σκοπό να φέρετε εις πέρας τις αποστολές που θα σας αναθέτουν τα υπόλοιπα Pokemon.
 

Gameplay

Όπως όλα τα Mystery Dungeons παιχνίδια, έτσι και το Pokemon Mystery Dungeon: Rescue Team DX είναι στην βάση του ένα roguelike παιχνίδι. Ουσιαστικά αναλαμβάνετε δουλειές, επισκέπτεστε τα αντίστοιχα dungeons, τα οποία είναι randomly generated αναλόγως της δουλειάς που έχετε επιλέξει και προσπαθείτε να τις φέρετε εις πέρας. Τα jobs που θα συναντήσετε ποικίλουν, καθώς θα πρέπει να διασώσετε Pokemon, να κάνετε escort κάποια άλλα ή να βρείτε συγκεκριμένα αντικείμενα. Ολοκληρώνοντας τα jobs κερδίζετε rewards, αλλά και experience points για την ομάδα σας, ώστε να την ανεβάσετε επίπεδο και να γίνουν διαθέσιμες πιο δύσκολες δουλειές με καλύτερα rewards. Τα jobs είναι αρκετά και μετά από ένα σημείο ίσως βαρεθείτε, καθώς θα πρέπει να κάνετε αρκετά για ανεβάσετε επίπεδο την ομάδα σας.

Οι μάχες παραμένουν turned-based, ενώ τα Pokemon μέσα στα dungeons κινούνται σε tiles. Σε αυτό το σημείο ο χειρισμός δείχνει τα χρόνια του, καθώς θα δυσκολευθείτε ιδιαίτερα να τον συνηθίσετε στην αρχή. Αντίθετα, έξω από τα dungeons η εμπειρία αναβαθμίζεται, καθώς η ομάδα σας κινείται χωρίς περιορισμούς. Για ακριβώς αυτόν τον λόγο, στο remake έχει προστεθεί η επιλογή auto-mode (και autosave) με την οποία, η ομάδα σας κινείται μόνη της μέχρι να συναντήσει κάποιον αντίπαλο ή να αλλάξει όροφο στο dungeon.
 

Όσον αφορά τις μάχες, εντύπωση προκαλεί η απουσία της βασικής επίθεσης που υπήρχε στα original, καθώς πλέον μπορείτε να επιτεθείτε είτε με όποια επίθεση θέλετε, είτε πατώντας το Α το Pokemon σας επιτίθεται αυτόματα με την βέλτιστη επίθεση, βάσει του αντιπάλου του. Γενικά, η Spike Chunsoft με αυτές τις νέες προσθήκες έχει προσπαθήσει να κάνει το παιχνίδι πιο φιλικό (και αρκετά πιο εύκολο) προς νέους παίκτες και το έχει καταφέρει αρκετά. Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο classic mode για τους πιο σκληροπυρηνικούς.

Μέσα στα dungeons, εκτός από εχθρούς και αντικείμενα, μπορείτε να βρείτε και νέα Pokemon, υποψήφια για την ομάδα σας. Ειδικά αφού τα σώσετε ή τους δώσετε φαγητό (όσο προχωράτε, τα Pokemon πεινάνε οπότε χρειάζονται φαγητό για να συνεχίσουν), κάποια από αυτά θα θελήσουν να έρθουν μαζί σας, τόσο στην περιπέτειά σας εκείνη τη στιγμή, όσο και στην ομάδα σας γενικότερα. Ενώ η ομάδα σας πάντα θα αποτελείται από τρία Pokemon, σε κάθε dungeon μπορεί να φτάσει να διαθέτει μέχρι και οχτώ Pokemon αν σας συμπαθήσουν, κάτι που αποτελεί αναβάθμιση από τα τέσσερα που ήταν στα original παιχνίδια. Πρόκειται για ένα ακόμα στοιχείο από το οποίο γίνεται αντιληπτό πόσο πιο εύκολο έχει γίνει το Pokemon Mystery Dungeon: Rescue Team DX.

Αν παρόλα αυτά τύχει να χάσετε και δεν διαθέτετε κάποιο αντικείμενο αναγέννησης, τότε χάνετε όλα σας τα αντικείμενα, αλλά και τα χρήματα που έχετε πάνω σας, οπότε απαιτείται προσοχή ως προς το τι παίρνετε μαζί σας. Εκτός αν φέρετε κάποιον φίλο, τον οποίο μπορείτε να προσλάβετε online για να έρθει να σας σώσει. Ουσιαστικά τον προσκαλείτε στο dungeon που βρίσκεστε και αφού αναλάβει την δουλειά έρχεται και σώζει εσάς και το loot σας, ενώ και αυτός έχει αρκετά οφέλη.
 

Νέα εμπειρία στο Pokemon Mystery Dungeon: Rescue Team DX αποτελούν τα seeds που βρίσκετε διασκορπισμένα στα dungeons, τα οποία δίνουν νέες δυνατότητες στην ομάδα σας. Μπορείτε να κοιμίσετε, να ζαλίσετε και γενικά να βάλετε οποιοδήποτε condition στα αντίπαλα Pokemon, ενώ μπορείτε να κάνετε μέχρι και Mega Evolution όποιο Pokemon έχει αυτή την δυνατότητα.

Πώς όμως σχηματίζετε την ομάδα σας στο Pokemon Mystery Dungeon: Rescue Team DX; Όπως αναφέραμε πιο πάνω, τα νέα μέλη τα βρίσκετε κατά κύριο λόγο μέσα στα dungeons. Για να έρθουν όμως στην ομάδα σας μόνιμα, θα πρέπει να έχετε ξεκλειδώσει το αντίστοιχο camp. Τα camps ποικίλουν, από μεγάλες πεδιάδες και δάση για τα Pokemon χόρτου, μέχρι εργοστάσια ή ηφαίστεια για τα Pokemon ηλεκτρισμού ή φωτιάς αντίστοιχα. Όσα Pokemon (συνολικά υπάρχουν 386) κατοικίσουν στα camps σας, μπορείτε να τα επισκεφθείτε, να τα κάνετε power up και να τους αλλάξετε τα abilities και τις επιθέσεις τους. Βέβαια τα camps του remake αποτελούν μια υπεραπλούστευση των friend areas που υπήρχαν στα original, καθώς το μόνο που θα βλέπετε πλέον είναι ένα μενού και δεν θα μπορείτε να περπατήσετε παρέα με τα Pokemon σας, ενώ απολαμβάνουν τις περιοχές τους.
 

Τέλος, εκτός από τα dungeons, μπορείτε να περιηγηθείτε στη βασική πόλη, στην οποία μπορείτε να αναλάβετε αποστολές, να αγοράσετε αντικείμενα ή TMs, να αποθηκεύσετε χρήματα στο bank και αντικείμενα στο storage, να αγοράσετε camps και να κάνετε links επιθέσεις, ώστε να εκτελούνται αυτόματα διαδοχικά στις μάχες. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το ειδικό Makuhita Dojo, στο οποίο μπορείτε να μπείτε με ένα Pokemon τη φορά και, με αντίπαλό σας τον χρόνο, να του ανεβάσετε levels.

Τεχνικός Τομέας

Την πιο μεγάλη αλλαγή στο Pokemon Mystery Dungeon: Rescue Team DX την έχει υποστεί αδιαμφισβήτητα ο οπτικός τομέας. Η Spike Chunsoft έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, καθώς έχει επανασχεδιάσει πλήρως τα γραφικά του παιχνιδιού, με πλήρη 3D visuals και οπτικά εφέ. Ειδικά τα σημεία που έχουν σχεδιαστεί στο χέρι, δένουν απίστευτα με το όλο σκηνικό.

Το Pokemon Mystery Dungeon: RescueTeam DX έτρεξε ομαλά, τόσο σε handheld, όσο και σε docked λειτουργία, αν και στη δεύτερη μορφή διακρίνονταν jaggies, λόγω της χαμηλής σχετικά ανάλυσης, κυρίως στα μοντέλα των Pokemon.
 

Συμπέρασμα
 

Συνολικά, το Pokemon Mystery Dungeon: Rescue Team DX, παρά τον παλιομοδίτικο χειρισμό και την απουσία κάποιων χαρακτηριστικών, είναι ένα αρκετά καλό remake, καθώς έχει σχεδιαστεί από την αρχή πλήρως, έρχεται με κάποια νέα χαρακτηριστικά στο gameplay, τα οποία το κάνουν πιο φιλικό προς τους νέους παίκτες και αποτελεί ένα ταξίδι νοσταλγίας για όσους έχουν παίξει τα originals.

Βαθμολογία:  7/10

 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης