Πληροφορίες‌

Τίτλος:‌ Pikmin 3 Deluxe
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Nintendo EAD
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Nintendo
Είδος:‌ Real-time strategy / puzzle
Ηλικίες:‌ ‌‌3+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 30 Οκτωβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Είναι πολλές οι φορές που η Nintendo πραγματικά εντυπωσιάζει με τα έξυπνα projects της όσον αφορά τις first party σειρές video games των κονσολών της. H σειρά Pikmin ανήκει σαφέστατα σε αυτήν την κατηγορία παιχνιδιών που προσφέρουν κάτι πρωτότυπο και έξυπνο. Σε συνδυασμό με το “cuteness” την “γλυκύτητα” δηλαδή του σχεδιασμού των χαρακτήρων και των κόσμων που προσφέρει η Nintendo, το Pikmin είναι δύσκολο να μην αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Σαν παίκτης που απείχε από τη σειρά μέχρι σήμερα, βλέποντας τα trailers του Pikmin 3 Deluxe δεν ήξερα τι να περιμένω. Η αλήθεια είναι ότι μόνο αν παίξει κάποιος το παιχνίδι μπορεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Τι και αν οι παλαιότεροι fans της σειράς περίμεναν ένα Pikmin 4, η Nintendo την έχει “καταβρεί” με το να επανακυκλοφορεί παιχνίδια του WiiU στο πολύ πιο επιτυχημένο εμπορικά Nintendo Switch.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Pikmin 3 Deluxe λοιπόν, αποτελεί ένα re-release (δεν θα το λέγαμε ούτε καν remaster) του παιχνιδιού του WiiU του 2013. Τα επτά χρόνια δηλαδή που έχουν περάσει από τότε, μάλλον δεν ήταν αρκετά για την δημιουργία ενός νέου Pikmin… Όπως και να έχει, για πολλούς που δεν είχαν ασχοληθεί με τον αρχικό τίτλο αποτελεί μια καλή ευκαιρία να εισέλθουν στη σειρά Pikmin. Η συγκεκριμένη Deluxe έκδοση περιλαμβάνει όλα τα DLCs, ορισμένα νέα side missions και κάποιες νέες δυνατότητες στο να παίξετε το παιχνίδι με τους φίλους σας offline.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά: τι είναι το Pikmin, σε ποια κατηγορία video games κατατάσσεται και για ποιους προορίζεται. Το Pikmin είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής πραγματικού χρόνου με action στοιχεία στο οποίο ελέγχετε τα μικροσκοπικά πλάσματα που λέγονται Pikmins και προσπαθείτε με τη βοήθειά τους να ολοκληρώσετε objectives, να περάσετε εμπόδια και παγίδες αλλά και να κατατροπώσετε άλλα ζωύφια στους χάρτες του παιχνιδιού. Τα περιβάλλοντα του παιχνιδιού αποτελούν αντίγραφα ενός μικρού οικοσυστήματος, όπως για παράδειγμα του κήπου ενός σπιτιού. Όλα όμως αποτυπώνονται στην οθόνη μας μεγαλύτερα λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους των Pikmins και το concept των γραφικών θυμίζει αρκετά τα παιχνίδια Unravel ή για τους παλαιότερους από εμάς το παιχνίδι “A Bug’s Life” του πρώτου PlayStation.

Η αλήθεια είναι ότι ο παίκτης ελέγχει τα Pikmins μέσω των captains, των μόνων ανθρωπόμορφων αλλά επίσης μικροσκοπικών χαρακτήρων του παιχνιδιού, που μας συστήνονται στο story mode. Το story mode είναι το πλέον κατάλληλο για να μπείτε στο πνεύμα του παιχνιδιού μιας και σας μυεί με πολύ σωστό και προοδευτικό τρόπο στους μηχανισμούς του παιχνιδιού αλλά και στις δυνατότητες των Pikmins.

Οι Captains λοιπόν, είναι χαρακτήρες από τον πλανήτη Koppai του οποίου τα αποθέματα τροφής έχουν σχεδόν στερέψει. Για τον λόγο αυτό οι τρεις αυτοί βασικοί χαρακτήρες ταξιδεύουν στο διάστημα ανακαλύπτοντας τον πλανήτη PNF-404 ο οποίος φαίνεται πως περιέχει μια πολύ μεγάλη ποσότητα φρούτων που αποτελούν τη βασική πηγή τροφής των Koppaites. Ο PNF-404 είναι στην ουσία μια παραλλαγή της Γης και σε αυτόν τον τόπο ο Alph, η Britanni και ο Charlie πρέπει να συλλέξουν όσα περισσότερα φρούτα μπορούν πριν επιστρέψουν στον τόπο τους. Κατά τη διάρκεια του περίπου 15 ωρών ταξιδιού σας θα συμβούν αρκετά πράγματα ενώ θα συστηθούν και δύο νέοι χαρακτήρες.

Το story του Pikmin 3 χωρίζεται σε ημέρες, πραγματικής διάρκειας περίπου 15 λεπτών η κάθε μία. Με το τέλος της ημέρας στον κόσμο του παιχνιδιού υποτίθεται πως σκοτεινιάζει και οι χαρακτήρες πρέπει να αποσύρονται στο διαστημόπλοιό τους (ονόματι Drake) για να προφυλαχτούν από τα πλάσματα της νύχτας. Την επόμενη μέρα όλα συνεχίζουν από εκεί που τα αφήσαμε. Όσο συλλέγουμε φρούτα δίνουμε περισσότερη διάρκεια στο παιχνίδι μας (περισσότερες μέρες για να επιζήσουμε). Μέρα με τη μέρα μαζεύουμε ή δημιουργούμε Pikmins τα οποία είναι οι “εργάτες” του παιχνιδιού καθώς αναλαμβάνουν όλη τη δουλειά, από τη μετακίνηση των φρούτων στο διαστημόπλοιο, την εξόντωση εχθρών (κυρίως με τη μορφή εντόμων) και τη λύση των γρίφων ώστε να προχωρήσουμε στους χάρτες. Εννοείται πως οι εντολές δίνονται από τον ίδιο τον παίκτη αρκεί να υπάρχει κάποιος captain στην ομάδα των Pikmins για να τα “ελέγχει”.

Τα Pikmins μπορούν να δουλέψουν, να μετακινηθούν και να επιτεθούν ανά ομάδες ενώ υπάρχουν 5 διαφορετικά Pikmins που ξεχωρίζουν από το χρώμα τους. Τα κόκκινα Pikmins για παράδειγμα είναι καλύτεροι ως μαχητές, τα κίτρινα Pikmins μεταφέρουν ηλεκτρισμό και μπορούν να πεταχτούν μακρύτερα φτάνοντας υψηλότερα επίπεδα ενώ τα μπλε Pikmins είναι τα μόνα που μπορούν να κολυμπήσουν και να καταδυθούν στο νερό. Αυτά τα 5 διαφορετικά Pikmins σε συνδυασμό με την ποικιλία των παγίδων που πρέπει να περάσετε αλλά και τους διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των εχθρών κάνουν το Pikmin πολύ ιδιαίτερο, έξυπνο και πρωτότυπο ως παιχνίδι στρατηγικής.

Κλείνοντας με το story mode το οποίο μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα εύρος διάρκειας από 10 ως και 20 και πλέον ωρών αν πάτε για όλα τα collectibles και όλα τα φρούτα, θα το χαρακτηρίζαμε κάπως σύντομο και ρηχό από άποψη ιστορίας αλλά πολύ ενδιαφέρον από πλευράς gameplay με καλοσχεδιασμένα maps και έξυπνα boss battles. Παρά την παιδική του “αμφίεση” το gameplay είναι αρκετά απαιτητικό και είναι δύσκολο να μην χάσετε Pikmins ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες δυσκολίες που συστήνονται για πρώτη φορά σε αυτή τη Deluxe έκδοση.

Ταυτόχρονα με το story μπορείτε να ασχοληθείτε με τα καινούργια μικρά side stories που αποτελούν στην ουσία challenges της μίας μέρας και θα σας αξιολογήσουν ανάλογα με το πόσα φρούτα ή χρυσό μαζέψετε και το πόσους εχθρούς εξουδετερώσετε. Τα side stories αυτά είναι σύντομα και λίγα στον αριθμό αποτελώντας την μόνη ουσιαστική προσθήκη στο Pikmin 3, είναι δηλαδή κομμάτι που δεν υπήρχε στο αρχικό παιχνίδι.

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να αναφερθούμε στον χειρισμό του παιχνιδιού ο οποίος μπορεί από τα trailers ή τα videos που έχετε δει να φαίνεται πολύπλοκος ή δύσκολος. Η αλήθεια πως είναι ακριβώς το αντίθετο. Ο χειρισμός ακόμη και μεγάλων ομάδων Pikmin είναι αρκετά εύκολος και γίνεται με έναν κινούμενο στόχο ο οποίος ελέγχεται είτε με το αναλογικό μοχλό είτε με τα motion controls του χειριστηρίου. Τα shortcuts (για να καλείτε πίσω, να πετάτε, να αλλάζετε τύπο Pikmin) είναι σχεδόν άψογα σχεδιασμένα και το παιχνίδι είναι αρκετά φιλικό και προς τους αρχάριους, ιδιαίτερα με το πλήκτρο RZ το οποίο “κλειδώνει” αυτόματα στον στόχο τον οποίο κοιτάτε για να “στείλετε” τα Pikmin σας. Από την έκδοση του Switch όμως λείπει ένα βασικό feature που αφορά το multitasking και αυτό είναι ο συνεχώς ανοιχτός χάρτης του παιχνιδιού που υπήρχε στο χειριστήριο του WiiU. Μέσω του χάρτη μάλιστα, όχι μόνο μπορείτε να βλέπετε όλες τις πληροφορίες για το πού βρίσκεται το κάθε τι αλλά να στέλνετε απευθείας από εκεί ομάδες, σε όποιο σημείο του έχετε ανακαλύψει.

Το θετικό είναι πως πλέον τόσο το story (όπως και όλα τα υπόλοιπα modes) μπορούν να παιχτούν συνεργατικά με έναν φίλο σας στην ίδια κονσόλα σε κάθετο split screen. Είναι κάτι που λειτουργεί σωστά και διασκεδαστικά και κάνει τα πράγματα ευκολότερα (λόγω της έλλειψης του multitasking) απλά απαιτεί εξοικείωση και από τους δύο παίκτες με τους μηχανισμούς του παιχνιδιού.

Αν ολοκληρώσετε τα παραπάνω μπορείτε να μπείτε στα missions που αποτελούν και αυτά challenges της μιας μέρας που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες (Collect Treasure, Battle Enemies και Defeat Bosses) και στα οποία επίσης αξιολογείστε ανάλογα με την απόδοσή σας ενώ με την ολοκλήρωσή τους ξεκλειδώνετε τα DLC missions που υπήρχαν στο αρχικό παιχνίδι. Τα δεκάδες αυτά missions είναι αρκετά σε αριθμό και έχουν την κατάλληλη ποικιλία για να κρατήσουν το ενδιαφέρον σας για αρκετές ακόμη ώρες. Τέλος, ένα επιπλέον mode (που επίσης προϋπήρχε) είναι το competitive Bingo mode της μορφής 1V1 ή 2V2 σε ομάδες. Στο συγκεκριμένο mode στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει ένας πίνακας με εικόνες εχθρών ή φρούτων που πρέπει να μαζέψει ο παίκτης. Όποιος συμπληρώσει πρώτος μια τετράδα κάθετα ή οριζόντια είναι ο νικητής ενώ υπάρχουν 12 διαφορετικές πίστες για να επιλέξετε.

Στο οπτικό κομμάτι θα περιμέναμε τη μεταφορά του τίτλου σε μια δυνατότερη κονσόλα να προσφέρει και τα ανάλογα upgrades όμως στο Pikmin 3 (όπως και σε άλλες μεταφορές παιχνιδιών από το WiiU στο Switch) αυτό δεν συμβαίνει. Υπάρχει μια -εντελώς αμυδρά- καθαρότερη εικόνα σε σχέση με την έκδοση για WiiU αλλά καμία άλλη βελτίωση δεν είναι ορατή στα γραφικά του παιχνιδιού. Για να λέμε την αλήθεια το παιχνίδι ήταν ήδη αρκετά όμορφο στην αρχική του μορφή πριν 7 χρόνια αλλά είναι απογοητευτικό το γεγονός πως η Nintendo δεν κατάφερε τουλάχιστον να προσφέρει μια εμπειρία στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο (έστω με τα ίδια γραφικά) και το παιχνίδι τρέχει στα 30 καρέ όπως και παλαιότερα. Το soundtrack είναι χαρωπό και ταιριαστό στο όλο concept, αν και δεν είναι από τα πιο memorable της Nintendo.

Συμπέρασμα

To Pikmin αποτελεί ένα δυνατό franchise ως ένα από τα “underdogs” της Nintendo και η αλήθεια είναι πως του αξίζει περισσότερη προσοχή, που θα την πάρει μέσω αυτής της κυκλοφορίας για το Nintendo Switch. Είναι ένα παιχνίδι που ακονίζει το μυαλό του παίκτη και ιδιαίτερα τη δυνατότητα του για multitasking σε ένα πολύ όμορφο και χρωματιστό περιβάλλον. Παρότι υπάρχει αρκετό υλικό για να ασχοληθείτε για δεκάδες ώρες, δεν δικαιολογούμε την επιλογή της Nintendo να “ζητάει” το 100% της τιμής για έναν τίτλο που κυκλοφόρησε πριν 7 χρόνια χωρίς μάλιστα καμία οπτική αναβάθμιση.

Ως αποτέλεσμα, συστήνουμε το Pikmin 3 Deluxe σαν μια once in a lifetime εμπειρία για τους νέους παίκτες αλλά οι παλαιότεροι μάλλον θα ήταν καλύτερο να περιμένουν για το Pikmin 4.
 

Βαθμολογία:   8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης