Πληροφορίες‌

Τίτλος:‌ Paper Mario: The Origami King
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Intelligent Systems
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Nintendo
Είδος:‌ Action-adventure, RPG
Ηλικίες:‌ ‌‌7+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 17 Ιουλίου 2020
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Από όλες τις versions του Mario θα λέγαμε ότι η πιο χαριτωμένη είναι η χάρτινη. Η σειρά Paper Mario είναι αυτή που πριν 20 χρόνια έφερε στις οθόνες μας αυτήν τη διαφορετική πλευρά του διάσημου υδραυλικού. Η Intelligent Systems μια ομάδα που συνεργάζεται με την Nintendo εδώ και πολλά χρόνια και developer της σειράς, ευελπιστεί με την δημοτικότητα του Nintendo Switch να μυήσει περισσότερους fans στον κόσμο του Paper Mario και τις περιπέτειές του. Η πρώτη για το Nintendo Switch είναι εδώ και ονομάζεται Paper Mario: The Origami King. Τι είναι αυτό που κάνει αυτή τη σειρά να ξεχωρίζει σε σχέση με τον κλασικό Mario και τα platform παιχνίδια που όλοι αγαπήσαμε; Πώς συνεχίζει τη σειρά το Origami King;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί χαρακτηρίζουν την σειρά Paper ως μια πιο RPG εκδοχή των Mario και εν μέρει αυτό ισχύει, ή μάλλον ίσχυε μέχρι την κυκλοφορία του The Origami King, το οποίο αποστασιοποιείται σε έναν βαθμό από τα RPG στοιχεία που γνωρίζαμε. Δεν υπάρχει leveling system, ούτε το κλασικό μοντέλο των turn-based battles που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Όσοι έχουν ασχοληθεί με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς (Paper Mario: Color Splash) στο Wii U θα αντιληφθούν σίγουρα τις ομοιότητες με το The Origami King. Αν χαρακτηρίζαμε κάπως αυτό το παιχνίδι θα ήταν ένα πιο ανοιχτού κόσμου 3D adventure με πολλά puzzle στοιχεία. Ακόμη και οι μάχες που θα αναλύσουμε σε επόμενο κομμάτι του review έχουν μια δόση “γρίφου” στην εκτέλεση τους.

Όλα ξεκίνησαν από δύο χάρτινα αδέρφια: τον Olly και την Olivia, τα οποία ήταν σχέδια Origami που ήρθαν στη ζωή. Ο Olly ομως πήρε τον λάθος δρόμο και προσπαθεί μέσω του στρατού του με τα Origami (folded soldiers) να καταλάβει όλo τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του κάστρου της πριγκίπισσας Peach (όχι που θα έλειπε…). Η Olivia προσπαθώντας να σώσει τον αδερφό της και τους κατοίκους του χάρτινου αυτού κόσμου θα γίνει παρτενέρ του Mario καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Στη σύγκρουση αυτή μεταξύ των Origami και των Flat Papers (όπως ονομάζονται οι φιλικοί χαρακτήρες), ο Mario πρέπει να ξετυλίξει τις πέντε κορδέλες που έχουν τυλιχτεί γύρω από το κάστρο της Peach. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να ταξιδέψει σε πέντε διαφορετικούς κόσμους, καθένας εκ των οποίων έχει διαφορετική θεματολογία. Στον κόσμο του The Origami King τα πάντα είναι φτιαγμένα είτε από χαρτόνι, είτε έχουν την μορφή οrigami (τέχνη διπλώματος χαρτιού), τα δέντρα, η θάλασσα, όλα τα κτίρια έχουν μια ιδιαίτερη πολύχρωμη τρισδιάστατη χάρτινη υφή που κάνουν το παιχνίδι ένα από τα πιο “cute” της κονσόλας.

Ο παίκτης έχει τον έλεγχο του Mario και στο ταξίδι του έχει στο πλευρό του πέρα από την πολύτιμη βοήθεια της Olivia και αρκετούς NPCs από τον κόσμο του Super Mario. Κάθε ένας από αυτούς μπορεί να βοηθάει αυτοβούλως τον Mario και πλέον δεν ελέγχεται από τον ίδιο τον παίκτη. Η Olivia που είναι και ο πιο σημαντικός NPC, έχει και τον ρόλο του οδηγού, μιας και με το πάτημα του πλήκτρου “X” του χειριστηρίου μάς δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε, είτε είμαστε στη μάχη, είτε όχι. Να ξεκαθαρίσουμε πως το Paper Mario: The Origami King είναι παιχνίδι φτιαγμένο πρώτα απ’ όλα για παιδιά και έπειτα για τους μεγαλύτερους φίλους του Mario και αυτό φαίνεται από πολλά σημεία. Ο πρώτος είναι πως οι περισσότεροι γρίφοι είναι αρκετά προφανείς για έναν μέσο ενήλικα παίκτη. Ο δεύτερος είναι το πολύ χαμηλό επίπεδο δυσκολίας της μάχης και η γενικότερη απλοποίησή της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει οι ενήλικες παίκτες να αποθαρρυνθούν, μιας και η δουλειά που έχει γίνει από τους developers είναι ποιοτική στα γνωστά πρότυπα των αποκλειστικών τίτλων της Nintendo.

Το μεγαλύτερο ατού του Paper Mario είναι πως παρά τους εύκολους και απλούς μηχανισμούς του και τη μεγάλη του διάρκεια, καταφέρνει συνεχώς να εκπλήσσει με τη δημιουργικότητα των παραγωγών και την ποικιλία των γρίφων / τοποθεσιών. Ο χαρακτήρας κινείται σε τρεις διαστάσεις στο χώρο, αν και η κάμερα δεν ελέγχεται από αυτόν και είναι της μορφής side scrolling. Τα πάντα όμως είναι καθαρά και οι εναλλαγές της κάμερας είναι εξαιρετικές ώστε να βλέπουμε πάντα τι συμβαίνει γύρω μας. Πέρα από τους γρίφους, το παιχνίδι ενθαρρύνει συνεχώς και την εξερεύνηση με μια τεράστια γκάμα από collectibles, σημαντικότερα των οποίων θα λέγαμε ότι είναι τα Toads. Οι εκατοντάδες αυτοί χαρακτήρες που υπάρχουν διάσπαρτοι στο παιχνίδι και χρήζουν διάσωσης, μας δίνουν συνεχώς συμβουλές και tips για τον κόσμο του Origami King. Πέρα από αυτό κάθε διασωμένος Toad μας δίνει Coins που είναι το βασικό νόμισμα του τίτλου, αλλά και πόντους για να ξεκλειδώσουμε εικόνες από το concept art του παιχνιδιού στο μουσείο.

Υπάρχουν αντικείμενα (accessories) που μας βοηθούν στο να βρούμε περισσότερα από τα παραπάνω collectibles, αλλά και items τα οποία είναι σημαντικά για να προχωρήσουμε το παιχνίδι. Γενικά το στήσιμο του παιχνιδιού “φέρνει” λίγο στα παλαιότερα Zelda, αλλά με αρκετά πιο απλούς γρίφους. Υπάρχει για παράδειγμα σε σημεία το κλασικό “πέρα-δώθε” με τα αντικείμενα και τους NPCs μέχρι να φτάσουμε στη λύση. Οι βασικές κινήσεις του Mario κατά την εξερεύνηση είναι το κλασικό jump αλλά και το σφυρί με το οποίο μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, όπως να ανοίγει νέους δρόμους, να βρίσκει κρυφά κουτια “?” και να σώζει χαρακτήρες που έχουν κολλήσει σε αντικείμενα. Επίσης, Ο Mario μπορεί να μαζεύει και να διασκορπά κομφετί, το οποίο επισκευάζει χαλασμένα αντικείμενα και κτίρια που καταστράφηκαν από τον Origami King.

Οι περιοχές όπως προαναφέραμε έχουν τρομερή ποικιλία και είναι βασισμένες σε τοποθεσίες του πραγματικού κόσμου. Υπάρχουν κόσμοι, οι οποίοι είναι πιο γραμικοί, αλλά και περιοχές open world, τις οποίες μπορείτε να εξερευνήσετε με άλλα μέσα… Ο αριθμός των διαφορετικών αυτών επιπέδων είναι αρκετά μεγάλος, ευτυχώς όμως υπάρχουν fast travel stations και σωλήνες που σας μεταφέρουν στο κεντρικό hub του παιχνιδιού, την πόλη των Toads. Η βασική ιστορία έχει διάρκεια κοντά στις 20 ώρες, ενώ οι συνολικές ώρες απασχόλησής με τον τίτλο μπορεί να φτάσουν και τις 30 σε περίπτωση που ασχοληθείτε σοβαρα με τα collectibles. Η εμπειρία που σας μένει με το τέλος του The Origami KIng είναι μοναδική, αν και δεν υπάρχει κάποιο replay value στον τίτλο.

Και φτάσαμε στο επίμαχο για εμάς κομμάτι, αυτό της μάχης. Αρχικά να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο είδη battle: το real time που συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο με το σφυρί κατά την εξερεύνηση και το δεύτερο που είναι οι αρένες. Οι αρένες αποτελούν και το κύριο κομμάτι του combat και ξεκινούν με το που ακουμπήσει ο Mario κάποιον εχθρό κατά την εξερεύνηση. Αυτόματα το τερέν παίρνει την μορφή δακτυλίου, που μοιάζει αρκετά με έναν πίνακα με βελάκια, με τον Mario να στέκεται στη μέση αυτού και να επιτίθεται από εκεί. Το turn based αυτό σύστημα, στην αρχή φαίνεται αρκετά έξυπνο και ενδιαφέρον, μιας και για να μπορέσετε να κάνετε αποτελεσματικο damage στους εχθρούς θα πρέπει να τους κατατάξετε σε μια ευθεία των τεσσάρων ή ένα τετράγωνο των τεσσάρων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να “λύσετε” έναν σύντομο γρίφο λίγων κινήσεων μετακινώντας τα κομμάτια της αρένας.

Στο οπλοστάσιό του, ο Mario έχει τις μπότες του για να πηδάει πάνω στους εχθρούς, το σφυρί αλλά και ορισμένες βελτιωμένες εκδόσεις αυτών, για παράδειγμα τα iron boots μπορούν να πατήσουν πάνω σε εχθρούς που έχουν καρφιά και το hammer μπορεί να το πετάξει σε μακρινούς εχθρούς. Γενικά όμως η ποικιλία των εχθρών είναι πολύ μικρή και οι επιλογές πολύ περιορισμένες για να στηρίξουν ένα παιχνίδι τόσων ωρών, οπότε γρηγορα η μάχη χάνει το ενδιαφέρον της. Ο παίκτης από ένα σημείο και μετά επαναλαμβάνει τις ίδιες κινήσεις για να λύσει τους γρίφους της τοποθέτησης των εχθρών αλλά και των επιθέσεων. Με το συντονισμένο πάτημα του πλήκτρου “Α” κατά την επίθεση μπορείτε να κάνετε περισσότερο damage ή μεγαλύτερο guard στις επιθέσεις των soldiers. Δυστυχώς, το damage των εχθρών είναι αστείο και θα πρέπει να “προσπαθήσετε” πολύ για να χάσετε κάποια μάχη. Αυτό αλλάζει κάπως στα Boss Battles που απαιτούν πιο μελετημένη τακτική και περισσότερο χρόνο από τα standard battles που είναι σύντομα και μονότονα.

Παρά την ξεκάθαρη ευκολία του, το παιχνίδι δίνει έξτρα βοήθειες και μάλιστα με το τσουβάλι, με σκοπό πιθανώς να βοηθήσει και τους πολύ νεότερους φίλους του Mario. Υπάρχει πλήκτρο που ξοδεύετε coins για να αυξήσετε των χρόνο για την μετακίνηση των εχθρών και πλήκτρο που πετάτε coins στην πίστα καλώντας τους θεατές (Toads) να σας βοηθήσουν, κάνοντας είτε heal σε εσάς, είτε damage στους εχθρούς… Εκτιμούμε το ρίσκο και την επιθυμία της Nintendo για κάτι καινούργιο, αλλά το combat system είναι σίγουρα το πιο αδύναμο σημείο του τίτλου.

Όμως το Paper Mario: The Origami King έχει αρκετές αρετές όπως προαναφέραμε για να μην “χαντακωθεί” από ένα αδύναμο σύστημα μάχης. Μάλιστα η εμπειρία είναι τέτοια που θα περάσετε σίγουρα καλά είτε σας αρέσει το combat system, είτε όχι. Ο ρυθμός και η ισορροπία μεταξύ γρίφων, εξερεύνησης και μάχης είναι εξαιρετική και συνεχώς θα θέλετε να δείτε τι έχει να σας προσφέρει το παιχνίδι. Σε αυτό βοηθά το γεγονός πως υπάρχει μια απλότητα σε όλους τους μηχανισμούς του παιχνιδιού, ενώ και τα controls είναι αρκετά άμεσα.

Ένας τομέας που βοηθά την εμπειρία είναι αυτός των γραφικών και παρότι είναι δύσκολο να περιγράψουμε ακριβώς αυτό που βλέπουμε με κάποιες λέξεις, το Paper Mario: The Origami King είναι σίγουρα το πιο όμορφο Mario game, πλάι στο Super Mario Odyssey. Τα χρώματα, οι υφές, το γενικότερο “χάρτινο” concept είναι πολύ δύσκολο να μην εκτιμηθεί ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και γούστου. Το παιχνίδι τρέχει σε σταθερά 30 καρέ το δευτερόλεπτο, τα animations είναι χαριτωμένα στον βαθμό του αστείου και όλα ταιριάζουν τέλεια στο ύφος του παιχνιδιού. Τέλος, παρότι μπορεί να βαρεθείτε κάποιες φορές τους text διαλόγους, η μουσική επένδυση και η τεράστια γκάμα στα κομμάτια του soundtrack καλύπτουν άψογα την έλλειψη voice acting

Συμπέρασμα

Είναι πάντα ευχάριστο να βλέπουμε τις διαφορετικές εκδοχές του Mario και η συγκεκριμένη “χάρτινη” έκδοση του Paper Mario: The Origami King σίγουρα βρίσκετα πλέον στην καρδιά μας. Παρότι το παιχνίδι δεν πρωτοτυπεί ιδιαίτερα και έχει πάρει ρίσκο με ένα αρκετά αμφιλεγόμενο combat system, καταφέρνει να προσφέρει μια μοναδική adventure εμπειρία. Στο ταξίδι μας συναντήσαμε πολλούς γνώριμους και νέους χαρακτήρες, κάναμε φίλους, λύσαμε γρίφους, ταξιδέψαμε σε θάλασσες και βουνά. Το Paper Mario The Origami King αποτελεί μια δυνατή προσθήκη για τους Mario fans αρκεί να το προσεγγίσετε ως ένα απλό, εύκολο και πιο χαλαρό παιχνίδι.
 

Βαθμολογία: 8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης