Το Nintendo Labo είναι ένα μια ολόφρεσκη εμπειρία, από αυτές που μόνο η Nintendo ξέρει να προσφέρει. Πρόκειται για ένα καινούριο περιφερειακό/παιχνίδι για την υβριδική κονσόλα, Nintendo Switch, το οποίο απευθύνεται κατά βάση σε παιδιά έως και 16 ετών. Το να περιγράψει κανείς το Nintendo Labo όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα προσπαθήσουμε, με βάση την επαφή που είχαμε μαζί του στα γραφεία της CD Media. Για αρχή, πάρτε μια γεύση παρακάτω:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εμπειρία είναι πολύ διαφορετική από κοντά. Το Labo το έχουμε δει σε videos και σε εικόνες και μας είχε εξάψει την περιέργεια, όμως η πραγματική του ιδιαιτερότητα φαίνεται όπως της αρμόζει, μόνο αν το αγγίξουμε με τα ίδια μας τα χέρια και παίξουμε όσα έχει αυτή τη στιγμή να προσφέρει.

Ανοίγοντας τη συσκευασία του προϊόντος, βλέπουμε πολλά, διαδοχικά χαρτόνια. Φαινομενικά, αυτό είναι το Nintendo Labo: χαρτόνι. Αρκεί, όμως, να το δούμε για μία στιγμή σε λειτουργία, για να διαπιστώσουμε πως είναι πολλά περισσότερα. Ξεκινώντας την εφαρμογή στο Switch μας, βρίσκουμε τις οδηγίες. Γενικά, οι περισσότεροι προσπερνάμε τις οδηγίες σε παιχνίδια και κονσόλες. Έχοντας παίξει σε πολυάριθμες πλατφόρμες και με αρκετά διαφορετικά περιφερειακά, θεωρούμε πως οι οδηγίες είναι για παιδιά, καθώς τα έχουμε δει όλα και τα γνωρίζουμε. Αυτό δεν ισχύει για το Labo· είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί.

Ένα από τα διαθέσιμα packs του Labo, το Robot Kit

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Nintendo Labo αποτελεί την ιδανική επιλογή για τους γονείς που θέλουν να περάσουν χρόνο με το παιδί τους, παίζοντας παιχνίδια.Οι οδηγίες χρήσης είναι εξαιρετικά λεπτομερείς και αναλυτικές. Μία σωστή επιλογή, αφού απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Να κάνουμε εδώ μία παρένθεση και να πούμε πως το να λέμε πως το Nintendo Labo στοχεύει σε παίκτες μικρής ηλικίας δεν είναι επαρκές για να περιγράψουμε το κοινό του. Κυρίως, στοχεύει στη δημιουργία ομαδικών δραστηριοτήτων. Δεν είναι και δεν προτείνεται ως μοναχική εμπειρία. Το Nintendo Labo αποτελεί την ιδανική επιλογή για τους γονείς που θέλουν να περάσουν χρόνο με το παιδί τους, παίζοντας παιχνίδια. Επιχειρεί να στήσει “γέφυρες”, να συνδέσει ανθρώπους όλων των ηλικιών ανεξάρτητα από την επαφή τους με το μέσο.

Έτσι, επανερχόμαστε στις οδηγίες και τη σημασία που έχει δοθεί σε αυτές. Τα βήματα είναι πολύ αργά και μας πληροφορούν για κάθε μικρή λεπτομέρεια, οι εξηγήσεις και το interface πεντακάθαρα και ευνόητα. Μας εξηγείται κάθε κίνηση που πρέπει να κάνουμε, μας δίνεται η δυνατότητα να πάμε μπροστά, πίσω, να κάνουμε παύση, να περιστρέψουμε την εικόνα, να κάνουμε ζουμ και γενικότερα καλύπτεται κάθε λεπτομέρεια.

Το σλόγκαν του Labo είναι πολύ εύστοχο

Γιατί χρειάζονται τόσες εξηγήσεις; Επειδή το Nintendo Labo δεν είναι ένα plug-and-play παιχνίδι. Δεν είναι καν μία εφαρμογή που θα κατεβάσουμε και θα ξεκινήσει αμέσως. “Make, Play, Discover”, μας λέει η Nintendo. Είναι μία αρκετά κατατοπιστική περιγραφή. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να δημιουργήσουμε τα ίδια τα παιχνίδια. Όχι, δεν απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού. Πρέπει να τα φτιάξουμε με την πιο απλή μέθοδο: με τα χέρια. Έχουμε στη διάθεσή μας μερικά όμορφα και καλοσχεδιασμένα χαρτόνια, των οποίων τμήματα αποσπώνται και, αφού διπλωθούν και συναρμολογηθούν με τον σωστό τρόπο, είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Είδαμε ένα καλάμι ψαρέματος, ένα τιμόνι μοτοσυκλέτας, ένα μικρό πιάνο, ένα τηλεκατευθυνόμενο αμάξι και ένα ρομπότ, στην πρώτη επαφή μας με το Labo. Οι διάφορες κατασκευές δείχνουν να έχουν κλιμακούμενη δυσκολία.

Το πιάνο του Labo, ίσως η πιο πολύπλοκη εφαρμογή του

Δεύτερο έρχεται το “Play”. Τα διάφορα mini games είναι πολύ απλά, όσον αφορά περιεχόμενο και mechanics. Αυτό που σκεφτόμασταν συνεχώς, ήταν “πώς λειτουργεί αυτό;” Δεν εννοούμε ότι το Nintendo Labo δεν είναι λειτουργικό, καθώς η ανταπόκρισή του είναι πολύ ακριβής και άμεση. Απλώς, κάθε στιγμή απορούσαμε σχετικά με τη φύση και τον σχεδιασμό των μηχανισμών που υποστηρίζουν την κάθε λειτουργία. Οι μηχανισμοί αυτοί, δεν είναι πάντα ξεκάθαροι, καθώς μερικές εφαρμογές του Labo είναι εντυπωσιακές και οι δυνατότητές τους ασύλληπτες. Βλέπουμε συνδυασμούς παιχνιδιού ψηφιακής μορφής και χειροπιαστών παιχνιδιών από χαρτόνι, τα οποία λειτουργούν μαζί, συμπληρωματικά και αρμονικά. Οι ιδέες που τροφοδοτούν το Labo είναι μοναδικές, εντελώς πρωτότυπες και καινοτόμες.

Φτιάχνοντας την πρώτη μας χειροτεχνία

Οδηγώντας τη μηχανή του Labo με το φρένο να είναι πλήρως λειτουργικό!

Το “Discover” κομμάτι δεν το είδαμε στην πράξη, όμως από όσα ακούμε ίσως να είναι και το πιο ενδιαφέρον, καθώς θα δώσει στους παίκτες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν δικά τους παιχνίδια με μόνο μέσο τη φαντασία τους (και λίγο χαρτόνι).

Συνδυασμός digital και physical παιχνιδιού

Είμαστε σίγουροι πως ένα μικρό παιδί, θα ξετρελαθεί με το που αντικρίσει το Nintendo Labo και τις δυνατότητές του. Η διαδικασία δημιουργίας των διαφόρων κατασκευών, από μόνη της μπορεί να προσφέρει διασκέδαση όμοια με εκείνη που χαρακτηρίζει το παιχνίδι ενός παιδιού.

Στην παρουσίαση του Labo, μας επισημάνθηκε πως, εκτός από διασκέδαση, μπορεί να προσφέρει περισσότερα σε ένα παιδί. Από όσα είδαμε, συμφωνούμε απόλυτα καθώς μιλάμε για μία εξαιρετικά δημιουργική διαδικασία και προσέγγιση του μέσου. Μπορεί να αποτελέσει την πρώτη επαφή με τη φυσική και τη μηχανική, με πολύ  ελκυστικό τρόπο για ένα παιδί. Η φαντασία, η υπομονή και η δημιουργικότητα των παιδιών είναι σε καλά χέρια, με το Nintendo Labo.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης